Jönåkers GK

Spelade igår den för årets "minst intressanta" golfbanan.

Jönåkers GK ligger på ett stort fält, troligen f d åkermark, och består först av 11 hål fram och tillbaka på "platten". Sedan en annorlunda par fyra och ett par tre i nedförsbacke. Därefter två hål längs ån och E 4:an och sedan kommer ytterligare tre hål på "platten".

Greener är med tvekan godkända medan fairway är godkänd.

Ingen större naturupplevelse att trava rund på denna "åker".
 
Texten i banguiden är skriven med storlek åtta vilket innebär att den är mycket svårläst.

Banan är inte värd ett besök!

Missad serieseger

Tyvärr så gick det inte vägen igår i bortamatchen mot Jönåker i H 55. De lyckades genom vinsten med 8 - 4 gå om oss och därmed blev det inte någon serieseger detta år.

Vi föll på mållinjen!

Tyvärr så fick både Christer och Bengt-Erik inkassera sina första förluster under årets seriespel och dessutom förlorade Anders Ö som föll på sista putten och även i vanliga fall säkre Sören förlorade igår.
Vinst för Anders H och mig.

Gick ihop med Christer vars motspelar gick ett under banans par (två birdie, sex par och en bogey) på de första nio i den kraftiga blåsten. Mycket imponerande och Christer var sex under vid vändningen. Då började Christer ta in och han var endast två efter då han tyvärr slog i vattnet på det 15: e hålet.

Nu väntar "slutspel" för de som vill på Vingåkers GK nästa lördag, 8/9, och sedan är det bara att ta nya tag inför nästa års seriespel.

Tack ALLA spelare för detta år och välkomna tillbaka nästa år önskar årets lagledare!Christer, Per-Arne och Jan-Åke på Jönåkers sista green.

Seger i Örebro

Då kan ytterligare en banan bokföras och det är Kårsta GK i Örebro. Janne ville gärna spela på sin hemmabana när det var dags för match i U 2 och de är ju alltid roligt att spela en ny bana så jag antog utmaningen.

Inte nog med okänd bana, han hade även sett till att hans favorithål, skogsdelen hål 10-12, spelades som första nio denna dag. Fick inte riktigt klart för mig varför.

Köpte en banguide och kl 10.00 var det dags.

Tog ledningen direkt efter chipp och enputt från tre meter för par på detta par fem hål och värre skulle det bli.
Janne tog andra hålet efter att jag träffat det enda trädet som fanns på hålet.
Delade tredje, korthål.
Tog sedan tre hål på raken genom två par och sedan lite fegspel på sexan där jag hade slag och Janne "hackade" sig fram.
Delade sjuan och åttan.
På nian, lång par fyra, var vi tre meter bortom pinnen båda två efter tre slag. Jag puttade först och fick det korta femte slaget. Janne skulle nu göra par men bollen rann förbi och cirka metern bortom hålet. Lite för lång för att skänka och mycket riktigt blev pressen för stor på Janne så hålet gick till mig.

Fyra upp efter nio hål, vem kunde tro det på en ny bana och mot matchspelsräven Janne!

Nu skulle vi ut på den öppna delen med mycket vatten och nu skulle inhämtningen börja antydde Janne.

Gjorde birdie på tian genom enputt, skrå fyra meter.
Gjorde birdie på 11:an genom enputt, uppför åtta meter.

Vips sex upp!

Janne tog korthålet och sedan delade vi två par fyror och segersiffrorna skrevs till 5/4.

Tack Janne för trevligt spel och jag önskar Dig lycka till i morgondagens match!Janne och jag på Kårsta GK efter dagens match.


Kårsta GK

Mycket trevlig bana som ligger lite norr om Örebro längs väg 50 i Hovsta.

Banan är uppdelad i en ny del från 2004 och en gammal del från 1993. Hål 1-9 är den nya delen och den är ritad av Sanna Gustavsson och vem som har ritat den gamla banan är okänt.

Den nya delen är byggd ute på ett öppet fält men den har kommit mycket bra och om ett par år så kommer det inte att märkas att det en gång varit åkermark. Mycket vatten på de första nio och lite mindre på de sista nio.

Den gamla delen är en smal skogsbana där det gäller att lägga utslagen på rätt ställe. Speciellt hål två, hål fyra och hål sex är riktigt luriga och kräver precision.

Greenerna är lagom stora och inte så ondulerade. Teeområdena är enorma på nya delen men desto mindre på den gamla delen.

Snyggt och prydligt klubbhusområde och atmosfären på banan kändes mycket bra.

Enda smolket är hål 17. Ett par tre på 170 meter och index tre. Tyvärr så är grannen till vänster om banan inte så golfintresserad så han har kört fram en lastbil som står i "skjutriktningen" vid felträff. Detta har inneburit att även gul tee står hos "damerna" på 130 m vilket då givetvis inte innebär index tre.

Dessutom så står teeskyltarna vända från tee vilket kändes riktigt konstigt. Det är ju när man står på tee som man vill se hur hålet ser ut. Dessa bör vändas så blir det mycket bättre eller också text på båda sidorna.


Banan är värd ett besök!


U 2 kamp i Örebro

I morgon är det dags för den sjunde matchen i U 2. Janne har bjudit in till kamp i Örebro och klockan 10.00 slår vi ut på Jannes nuvarande hemmabana Kårsta http://www.karstagk.se

Janne hoppas väl på hemmabana men jag skall försöka ge honom en kamp.

Dagens spelkamrater

Golfresan On Tour genomfördes på Strängnäsbanan och vi gick ut klockan 11.24 tillsammans med två killar från Vidbynäs och Viksberg.Kerstin och killarna från Vidbynäs/Viksberg efter genomförd tävling.

Öppningen var suverän för egen del med tre säkra par på de första tre hålen och nio poäng. Tappade något och efter nio hål hade vi 15 poäng och killarna 18 poäng. Omvända siffror de sista hålen och vi landade båda på 33 poäng vilket är godkänt. När cirka 80 par hade gått i mål av 100 startande var ledarsiffrorna 43 poäng.

I kampen mot Söd, Lar och Ber var siffrorna följande med våra först - 33, 31, 24 och 21.

Ett hål, två kamrater, två tävlingar och tre HIO

Gul åtta på Strängnäsbanan är ett par tre på 150 meter från gul tee.

I onsdags på "onsdagstävlingen" slog Lennart till med en HIO. GRATTIS!

Idag under Golfresan On Tour så slog Lennart till igen och gjorde en HIO på samma hål. GRATTIS IGEN!
 
Dessutom gjorde Christer som ingår i H 55 laget även han en HIO på samma hål. GRATTIS!

Verkar vara lätt att göra HIO på gul åtta så det är väl bara att kämpa på för någon gång kanske bollen rullar min väg.

Golfresan On Tour i Strängnäs

99 lag är anmälda till morgondagens greensome här i Strängnäs. Inledningsvis var det ett maxtal på 72 men det är så populärt att spela i Strängnäs så alla som anmält sig kom med.

De första går ut redan kl 07.00 och de får väl agera "daggpatrull". Såg att det var några långväga i tidiga bollar så de får en riktigt härlig söndagmorgon för dessa.

Sista bollen går ut 14.30 så de kommer väl in precis innan höstmörkret lägger sig.

Har även hört att det kommer att utspela sig en intern kamp mellan äkta paren Lar, Ber, Söd och Ten så det gäller verkligen att hålla ihop spelet i morgon och Spanienresan kanske kan bli en bonus.

Storfrämmande

Efter dagens uppvaktning blev det till att hasta hem för det vankades storfrämmande. Albin skulle komma och även sova över då mamma och pappa var bortbjudna i Strängnäs under kvällen.

Han var redan på plats och han hade givetvis hittat sina prylar i gästrummet så det var full fart.

Det han hade "beställt" av farmor och farfar var pannkaka och sedan att få spela "goff".Farfars pannkakor smakade utmärkt och de slukades med god aptit.

         

Två år och fyra månader och redan denna fina teknik på rangen - hur skall detta sluta?

Efter denna tuffa kväll så somnade Albin fint till en Bamsesaga.

Födelsedag med överraskning

Idag på morgon så blev det en verklig överraskning när man tittade på familjesidorna i tidningen.

Ingrid som i tisdags fyllde år och idag skulle ha mottagning hade passat på att gifta sig med Bengt när de "flydde" till Köpenhamn på högtidsdagen. Så det blev att skaffa ett nytt kort till presenten och även skriva till ett grattis till giftemålet.

Nu blev vi snuvade på den planerade svensexan men det kan vi nog få till i efterhand så pass upp Bengt och Ingrid.

GRATTIS TILL FÖDELSEDAGEN OCH GIFTEMÅLET!Dubbla festföremålet under presentuppackning.

Varmt på golfbanan

Igår så var det riktigt varmt på golfbanan och det var nästan för varmt för golf.

Det stoppade dock inte det 69 golfspelarna från 23 olika företag som var anmälda till DI-golfen (Dagens Industri). Klockan 13.00 var det kanonstart och på fem hål blev det alltså dubbelstart. I år hade arrangörerna återgått till lottade bollar efter synpunkter på förra årets "företagsbollar".

Startade själv på blå ett och det var ju en bra startplats. Gick ihop med Anders från Swedbank och Calle från Hedins Bygghandel. Fick ihop 75 netto och var med det bäst i bollen och jag kan konstatera att det återigen var en runda inom zonen efter en 30-poängare dagen innan.

Lagmässigt var vi 19 slag (214/233) efter segrande lag, Angelöfs Golfresor, som får representera Strängnäs på Frösåker den 4 september. Kan dock konstatera att vi var 25 slag före EM Bernhardssons Möbler AB som vi hade en liten intern kamp mot.

Hoppas på förnyat förtroende från Bärgning & Transporter även nästa år.Bärgning & Transporter "tunga" lag, P-O, Bärgar-Lasse själv och UTE.

Bärgningskåren

Idag blir det att ta på sig blåstället eller kanske orangestället då det är "jobb" för Bärgningskåren på gång.

Ni skall dock inte var oroliga att jag eller P-O kommer ut på vägarna för att bistå er vid något problem utan Lasse har anlitat oss för andra uppgifter och ni har nog räknat ut vad det är.

RÄTT - DI-golfen (Dagens Industri) genomför på Strängnäsbanan och eftersom det är tremannalag så har Lasse kallat in P-O och mig för förhoppningsvis bra spel så att laget går vidare till regionsfinalen.

13.00 smäller det, kanonstart, på banan och det är 23 lag anmälda och jag vet att Christer kommer att spela för en känd möbelaffär som vi skall försöka ha efter oss.

100/42

Igår var det den hundrade rundan för året och det är oberoende om det är en 9-håls eller 18-hålsrunda.

Av dessa är hela 42 stycken tävlingar av något slag. Det kan vara individuell, lag eller matchtävling.

Det har varit spel under alla årets månadet då det började med sex rundor i Lissabon under jan/feb och sedan fortsatte med 28 rundor på Azorerna under mars/april.

Sedan var säsongen i full gång när jag kom åter från Azorerna.

För den som vill åka utomlands och spela så gå gärna in på
www.revent.nu och titta vad de har att erbjuda.

Lagseger för Strängnäs RKDet blev seger för Strängnäs Rotaryklubb i lagtävlingen igår. Strängnäs RK hade 95 poäng, Mariefreds RK 92 poäng och arrangörsklubben Bisp Thomas RK runt 70 poäng.

I det segrande laget ingick Matz, Per och Kåre och här får de vandringspriset av den skicklige tävlingsledaren Karl-Erik.

Matz vann även den individuella tävlingen på 32 poäng och fick ta för sig av det stora prisbordet.För egen del blev det 30 poäng och en sjätteplats av 21 startande. Två streck och tre ettor på första nio (blå) gav 13 poäng och sedan blev det något bättre på andra slingan (gul) med 17 poäng.

Kommunmästerskap Rotary

Idag är det dags för ytterligare en tävling och det är det årliga kommunmästerskapet för rotaryaner i Strängnäs.

Det finns tre föreningar i kommunen och det är

Strängnäs Rotaryklubb
Bisp Thomas Rotaryklubb (i Strängnäs)
Mariefreds Rotaryklubb

Årets arrangörer är Bisp Thomas och tävlingen går på Strängnäsbanan. Det är dels en individuell tävling och givetvis en lagtävling där vi från Strängnäs Rotaryklubb är försvarare av både den individuella tävlingen och även lagtävlingen.

20 spelare kommer till start.

Laget mot Jönåker

På tisdag är det dags för sista omgången i H 55 spelet för detta år och vi har bortamatch mot Jönåker.

I golfguiden beskrivs banan på följande sätt

Öppen landskaps-/parkbana av omväxlande karaktär i vackra Kiladalen. Passar både nybörjare och elitspelare.

och därför är redan nu följande "nybörjare/elitspelare" utsedda

Christer E
Ulf
Anders Ö
Sören
Anders H
Bengt-Erik

Vi får önska spelarna lycka till i denna sista match för året och sedan återstår
bara slutspelet på Vingåker den 8 september.

Strängnäslaget i serieledningen

Igår kväll kämpade H 55 laget till sig en serieseger!

Inför matchen mot Åda så hade Åda en "förkrossande" ledning i tabellen och det krävdes minst 10 - 2 för att komma ikapp de välspelande golfspelarna från Trosa.

Detta lyckades Curt, Hans, Christer, Sören, Anders och jag genom att sätta de avgörande bollarna. Alla matcher varade till 17:e eller 18:e green där de avgjordes. När kampen sedan summerades så gick vinsten till Strängnäs med hela 11 - 1. Tala om välspelade matcher där resultatet nästan avgjordes genom slumpen.

Då serietvåan Jönåker fick stryk i Katrineholm så innebär resultatet att Strängnäs nu återfinns i serietoppen inför kommande tisdags sista och avgörande omgång.

Kampen om seriesegern står mellan Strängnäs, Åda och Jönåker.

Sista omgången spelas enligt följande

Åda - Mälarbaden
Gripsholm - Vingåker
Jönåker - Strängnäs
Trosa - KatrineholmGunnar, Christer och Nicke efter att de hålat ut på det 18:e hålet.och här dök även UTE upp.

Seriematch mot ledarna

Idag klockan 15.00 tar vi i Strängnäs H 55 lag emot kamraterna från Åda GK.

Åda är ledare i serien, åtta poäng, och vi är två poäng efter. "Tyvärr" så vann de förra tisdagen på w o mot Vingåker vilket innebar 12 - 0 i målkvot och det var ju lättförtjänta siffror.

Får göra vårt bästa för att försöka komma ifatt poängmässigt och sedan hoppas på Mälarbaden i sista omgången.
Själva har vi Jönåker borta nästa vecka och de ligger mellan oss och har idag sju poäng.

Vi mönstrar idag följande välspelande golfare

Curt
Hans
Christer
Ulf
Anders
Sören

"Tung förlust" i Stadiumgolfen

Då var det slutspelat i Stadiumgolfen för i år. Jonas och jag lyckades i år ta oss till fjärde omgången men igår blev det stopp. Vi mötte två killar från Sundbyholm, Micke och Anti, med fem och sex i hcp. Både Jonas och jag fick åtta slag men det innebär samtidigt att det är 10 hål som är lika.

Detta lyckades vi inte matcha och för egen del så blev det en hedersam förlust om det nu finns några sådana.

Micke spelade strålande golf och slog mycket långt och rakt. Dessutom kunde han få lite skruv på bollen om han så önskade. Såg ett mycket fint prov på detta då han skruvade in bollen i gattet på blå åtta och hade 120 m till pinnen. Imponerande! Av fyra par femmor på rundan var han inne på två slag på tre av dessa.

Efter första nio så var vi lika och med lite skänkta puttar så hade Micke gått på 40 slag och jag på 42 vilket jag är nöjd med. Kan avslöja att vi delade blå åtta på birdie då han missade eagleputten och jag satte upp tredjeslaget inom metern från flaggan. Lite tufft att dela hål på birdie.

Andra nio blev tuffa och gav följande resultat

10:an vinst för mig då vi båda hade par och jag hade slag
11:an lika på birdie och par då jag hade slag
12:an vinst Micke efter sandy birdie och jag gjorde bogey efter lång treputt
13:e vinst Micke efter par och bogey för mig efter att varit i bunkern
14:e vinst Micke efter birdie och en bogey för mig där jag inte hade slag
15:e delning på par
16:e vinst för mig då vi båda hade par och jag hade slag
17:e vinst för Micke på par och jag gjorde bogey efter att missat en tvåmeters parputt nerför

Förlorade med 2/1 och eftersom Jonas var ett under efter 17:e så var vår saga i Stadiumgolfen slut på 17:e green.

Nya tag nästa år!

Micke hade sedan 33 in och slutade totalt på 73 brutto. Själv var jag fyra över efter åtta hål och struntade i nian.

Får önska Micke och Anti lycka till och med det spel som de uppvisade får de nog åka utomlands även detta år.
De var i final för två år sedan.

Jonas och jag får komma igen nästa år.

För att följa Jonas upplevelser under gårdagen gå gärna in på
http://golfers.blogg.se


Sista dagen på Masters

Igår var sista dagen på Masters och ni vet väl att finländaren Mikko Ilonen vann efter att avslutat på ett fenomenalt sätt. Först gjorde han en dubbelbogey på det 16:e hålet efter att försökt slå upp bollen ur vattnet. Sedan hade han nerverna i styr och gjorde en birdie på det sista hålet och vips var det press på Martin Kaymer.

Då blev det press på det tyska stjärnskottet på touren och på 18:e svek hans nerver kapitalt och det blev en bubbelbogey vilket innebar att det blev hela fem spelare på andraplatsen två slag efter Mikko. Bland dessa fanns Peter Hedblom, bäste svensk, från Gävle med Jesse Karlsson från Strängnäs som caddie.

Stor publikfest i dagarna fyra på Arlandastad och totalt var det 120 000 besökare. Tävlingen kommer även nästa år att gå på Arlandastad.

I sponsorbyn har det varit fullt med aktiviteter och REvent har haft en välbesökt monter och själv har jag inte sett så mycket golf som jag velat men det blir givetvis en runda idag.Mycket folk följde Peter Hedbloms boll under söndagen och här ser vi att det även var många fotografer vid första tee.Det var verkligen dåligt med matställen ute på Arlandastad och det enda som erbjöds var snabbmat förutom ett taiställe. På söndagen tog dessutom det mesta slut så vid lunchtid fanns bara korv med bröd kvar. Så det fick bli detta för Maria och mig i "Mariestadsrestaurangen".


Sju senaste hcp-ronderna

Tittade just i datorn för att kontrollera att jag hade tillräckligt antal ronder registrerade för att inte kunna bli kallad "hcpmyglare".

Såg BRA ut och de sista sju tävlingarna har gett en sänkning och INGEN höjning.

Detta efter följande resultat: 34, 33, 39, 34, 36, 34 och 34 poäng. Ser inte alls så illa ut och jag är så här långt riktigt nöjd med säsongen.

Tumba i tältet

Idag på eftermiddagen så hade vi storfrämmande i vårt tält. Det var den gamle kämpen i hockeyrinken och golfspelaren Sven Tumba som besökte oss. Han deltar själv i en annan monter och tog sig tid att titta in till oss och "kontrollera" våra resor.

Alltid kul att se någon kändis på nära håll. På bilden samspråkar han med Elisabeth som äger REvent.
 

Medarbetarna i montern

Vi är ett antal som jobbar i montern för REvent och det är inte bara medarbetare från Sverige. Tunisien är också representerat och det är personal från hotell Phenicia och golfbanan Citrus. Båda finns i Hammamet cirka en timmes resa söder om Tunis.Mohamed från hotell Phenicia och Moy från Citrus golf räknar dagens enkäter och i morgon eftermiddag dra vi den som är lycklig vinnare till en veckas golf i Tunisien.

Jesse caddieDet är alltid kul att känna någon som är i centrum på arrangemanget och det är verkligen Jesse från Strängnäs som är caddie åt Peter Hedblom.

Jesse är själv en duktig golfspelare och har ett förflutet som bandy- och fotbollspelare i Strängnäs.

Efter tre rundor är Peter och Jesse fyra slag från täten och det är ju ingen omöjlighet att knapra in och då blir givetvis lönen för Jesse lite större.

På bilden ser ni Jesse när han servar Peter på rangen innan rundan idag. Ni ser också lite av nätet som finns efter 250 meter och i början var 30 m högt. Detta räckte dock inte för de amerikanska bröderna så det fick snabbt rekvireras tre stycken högre mobilkranar så att husägarna bortom nätet kunde känna sig trygga.

MQ på Masters

Det är inte bara golf på Masters. Idag när jag var på väg till rangen så stötte jag på dessa modeller som just blivit "iordningställda" i en lokal bakom rangen.

Efter ett tag så tog de en promenad, heter väl något annat inom modebranschen, runt på området. De till och med tog en sväng runt 18:e green efter att en boll slagit ut och var på väg fram till green. Det blev till och med så att spelarna fick vänta till modellerna gjort sitt "program".

Kändes nog lite konstigt för alla, spelarna, modellerna och publiken.Vad gör spelarna före ronden?

De verkar ta spelet på största allvar de som spelara Masters.

Självklart, det är ju deras yrke och då gäller det att komma så väl förberedd som möjligt till första tee. På bilden nedan ser ni Per-Ulrik Johansson som tillsammans med sin caddie verkligen stod och nötte på rangen före teetime.


Nu kommer jag att slå 20 meter längre!

Nu är de nya NXT Tourbollarna inhandlade.

Läste på
http://golfers.blogg.se att man slår 20 meter längre med dessa bollar så då är det bara att gå till Stoffe och köpa ett dussin.

Så här ser den fina förpackningen ut.


Vad gör proffsen efter 18 hål?

image408

Jo, de går till rangen eller chippinggreen för att börja slå på golfbollar igen då det är deras yrke.

Här ser vi en av dem som får en speciell gnuggning av Henry R. Som ni ser så ligger de flesta bollarna vid pinnen men jag hörde att det var något fel som måste rättas till.

Vi vanliga golfspelare skulle givetvis varit glada med den "träffbilden".

Masters har börjat

Då har Masters på Arlandastad börjat. Idag var det inledningsvis regnigt för att sedan övergå till kraftiga vindar och sluta i solsken.

Måste ha varit stor skillnad att starta i morgongruppen och slippa blåsten för när eftermidagsgruppen startade blåste det rejält.

Tillbringade huvuddelen av tiden på "jobbet" i sponsorbyn men fick även tid att se utslag på ettan och givetvis se inspel på 18.e hålet. Mycket speciellt att ha ett korthål som sistahål där greenen är inramad av restauranger och läktare. Dessutom kan du genom Svenska Spel spela på de olika spelarna på sista hålet. Dels deras resultat men givetvis kamper mellan olika spelare i bollen.REvents monter i sponsorbyn med Maria, Anna, Elisabeth och representant för Citrus golf i Tunisien.

Se upp på Brunnsvägen!

På försommaren så sänktes hastighetsbegränsningen på Brunnsvägen till 30 km/h och även ett antal farthindrande föremål sattes. Detta innebär att vi som åker längst på gatan har knappt en km som vi skall "framrycka" i denna hastighet. Självklart befogat utanför skolan som det även var förut men längs hela den stora breda vägen är ett stort frågetecken.

Vad gäller miljöaspekten så blir det väl ännu mer utsläpp om man åker i 30 km/h denna långa sträcka?

Som sagt se upp för de farthindrande föremålen vilka inte alla har gjortoch igår stod Polisen vid f d ICA-afären och "sköt" i båda riktningarna och det måste vara lättförtjänta pengar för staten.

Fortfarande två poäng efter Åda

Igår spelade vi i Strängnäs GK H 55-lag till oss en poäng i Trosa.  Tyvärr så fick inte Vingåker ihop något lag så de lämnade w o till serieledarna Åda vilket innebar två poäng och 12 - 0 i målkvot.

Nu är de två poäng före oss och vi behöver vinna med 10 - 2 nästa vecka när vi möter Åda för att komma ifatt inför sista omgången.

Är inte så roligt när ledarlaget rycker med hjälp av w o men så är ju reglerna.

P-O och Per

Tog en sväng förbi golfklubben på morgon efter att lämnat tillbaka bussen. Såg P-O och Per som sin vana trogen tog ett morgonpass på onsdagsmorgonen.

De hade avverkat nio hål och skulle efter fikat ge sig an den röda slingan. Kunde inte hålla mig utan följde med upp för att förhoppningsvis få se två fina utslag. Såg fyra utslag och förhoppningsvis så var en boll i spel och frågan är om de hittade någon av de andra tre bollarna?

image406

Per klappar till bollen med all sin kraft på röd ett och P-O följer bollens väg mot ........................

Över rangen

Läste igår Masters Magazine som var en bilaga till senaste numret av Svensk Golf. På sidan 37 så finns en intervju med Per Karlsson som är vd på Arlandastad och där berättar han bland annat om rangen.

"John Daly och andra långtslående behöver heller inte oroa sig över att de slår bort bollar på driving rangen (om de nu skulle fundera över en sån sak). Rangen mäter 250 meter. Just där byggs ett 30 meter högt nät för att fånga bollarna"

Den observante som tittade på Sportnytt i måndags såg ju att det inte har räckt. De två unga bröderna från USA slog ju glada i hågen långt över nätet och de frukostätande sommargästerna fick fly undan "bollbomberna".

Vi får se om det kommer en kommentar i nästa nummer av Svensk Golf?

Oavgjort i Trosa

På en mycket fin bana i Trosa mötte Strängnäs H 55:or igår Trosa GK. Greenerna var mycket snabba så det gällde verkligen att vara lätt med puttern. Matchen var av måstekaraktär för båda lagen då det gäller att hänga med i den mycket jämna serien.  

I förstabollen gick Björn som tyvärr mötte en för dagen mycket bra puttande lagkapten och förlorade med 5/3. Själv spelade jag jämt och stabilt och vann min match med 4/2 efter att tagit alla tre ?sjöhålen?, 14:e-16:e. 

I andrabollen gick Anders och Sören och där vann Anders med 4/3 efter att redan vid vändning varit fyra upp. Sören fick inkassera sin första förlust i seriespelet och förlorade med 4/3. 

I sistabollen vann Bengt-Erik mycket övertygande med 5/ 4 och han spelade på 66 netto, sex under banans par, men tyvärr så var det givetvis med ett antal skänkta kortputtar. Sent insatte Benny hade problem med de på några ställen smala fairways och förlorade några bollar vilket ledde till en förlust med 3/1. 


Oavgjort, 6-6, vilket innebär att hoppet fortfarande lever för båda lagen. Nu återstår Åda hemma och sedan Jönåker borta och ännu finns hoppet om en fin placering i serien.Leif och Ulf från Trosa samt Björn på sista green.Sören i bilen och Anders i blått som tar sig en klunk efter väl genomförd dag på golfbanan.


Omgång fyra i Stadiumgolfen

Nu har lottningen kommit för omgång fyra i Stadiumgolfen. Vi får nu hemmabana och det är två killar från Sundbyholm med hcp fem och sju som kommer på besök.

Vi har redan lyckat få till en tid och kampen kommer att gå av stapeln måndagen den 20 augusti klockan 14.30. Vi hoppas på att röd är avslutningsslinga den veckan och vi hoppas även på "storpublik" som vill heja fram Jonas och mig.

Kerstin har blivit med driveSÅ HÄR SER DEN UT

och det värsta är att hon driver ut mig med 20 m från tee. Frågan är vad jag skall göra åt det?
Får väl fundera på klubbor även jag, för det är väl en mtrlsport?

Klubban är en Callaway high trajectory.

Intendenten och restaurangägaren

Idag var det KM på Strängnäsbanan och vad fick jag se när jag gjorde ett besök på banan?

Jo, intendenten Anna och restaurangägaren Samuel komma vandrande i ledarbollen för damer. Anna spelade och Samuel agerade caddie. Det hade gått bra de första 18 hålen och Anna var i ledningen. Vet inte hur det slutade men såg i alla fall Anna slå ett "säkerhetsslag" på blå ett när andrarundan startade.

Tyvärr hade Samuel gett upp för att ta hand om deras nya hundvalp.

Hoppas att det gick bra även utan caddie.


Trosa GK borta

Efter storvinsten hemma i tisdags mot Gripsholm väntar nu Trosa GK på bortaplan på tisdag. Även Trosa tog en storvinst i tisdags och det var inte vilken skalp som helst. De besegrade Mälarbaden borta och det är inte lätt. Segersiffrorna skrevs även där till 10/2.

Vi kommer att mönstra följande lag på tisdag

Björn
Hans
Ulf
Anders Ö
Sören
Bengt-Erik

Gäller att vi håller ihop spelet och inte råkar ut för allt för mycket vind på den sjönära banan i Trosa.

Inför anstormningen till golfklubben

image398

Felix och Stoffe står i solskenet och laddar upp inför dagens anstormning av gäster till restaurangen och shopen.

Felix ser till att vi får god mat på Strängnäs GK och Stoffe botar alla dåliga slag genom att sälja nya klubbor och tillbehör i Intersportbutiken.

Bondens marknad

Varje lördag så här på sommaren är det "Bondens marknad" på Västervikstorget här i Strängnäs. Olika odlare och producenter har sina stånd och kommersen brukar vara livlig.

Idag var det extra lång kö till Hornuddens stånd och det var många som ville komma åt deras tomater och sallad. Kanske till kräftorna eller surströmmingen?


Island runt på sex dagar - Sista dagen

Det blev en tidig frukost och sedan via macken ut till Keflavik för återlämning av bilen. Klockan 09.20 gick planet mot Sverige.Under flygningen, som tog cirka tre timmar, gällde det att flytta fram klockan två timmar. Såg sedan Bromma under oss och sedan blev det en mjuk landning på Arlanda och vi var åter på svensk mark efter en mycket lyckad resa "Island runt".


HOPPAS ATT NI LOCKATS TILL EN RESA TILL ISLAND GENOM MINA TIO "ARTIKLAR".
NI HITTAR ALLA TIO UNDER KATALOGEN ISLAND TILL HÖGER I BLOGGEN.

JAG VET ATT MÅNGA LÄST UNDER TIDEN OCH DET VORE MYCKET KUL ATT FÅ LITE KOMMENTARER OCKSÅ.

Blir inte av med "Gubben"!

Idag var det åter tävlingsdags för PGA d v s golfspelarna från avsomnade P 10.
Per hade kallat till kamp på Strands fina golfbana och det var totalt 12 spelare som kom till start.

Själv blev jag lottad i tredjebollen tillsammans med Kristoffer och Börje. Kristoffer har under sommaren deltagit i Halmstad långgolf och sänkte sig under den veckan från 24 till 17. Kan rapportera att det blev ytterligare sänkning idag då han landade på 37 poäng.

Vi började bra och på hål ett, korthål på 150 meter, hade vi en birdie och två par. Spelade sedan bra golf och under första rundan blev det totalt en birdie, fem par, två bogie och en dubbel. Totalt 39 slag. Det började sedan regna och de sista två hålen vräkte regnet ner. Blev 44 slag in efter fyra par, två bogie, två dubbelbogie och en trippelbogie. Trippeln kom på 14:e, ett par fem, där tredjeslaget retfullt rullade i greenbunkern. Sedan två slag i den stenhårda bunkern där det andra gick rakt över green. In på green och sedan tvåputt. Dubblarna kom på 17:e och
18:e när regnet vräkte ner.

Blev totalt 83 brutto och 73 netto. Detta räckte till ytterligare en seger och nu har jag tre namn i rad på "gubben".

Kristoffer som spelade mycket bra missade segern på det 16:e hålet. Det är ett par fyra som är 275 meter långt. Han var 8 meter från green på utslaget men hade en bunker mellan sig och flaggan. Ni kan nog tänka er vad som hände. Just det - i bunkern och sedan i kopp på åtta.

Även Jyrki spelade bra och han missade segern på det 13:e hålet. Ett par fyra med index två där han hade 14 slag i hål då det gäller att håla ut detta eftersom vi spelar slagtävling.

Närmast hål vann Toli och längsta drive vann Kent som var med för första gången.

Ny kamp väntar i mitten av september.Stefan, Jyrki och Björn i förstabollen.Stefan två, Max och Kent i andrabollen.Ett "blött" gäng utspisar i den fina restaurangen på Strands GK innan prisutdelningen.

U 2 mot Christer i bastuvärme

Igår, torsdag, var det som att spela golf i en bastu om Du gick ut under eftermiddagen. Det var just vad Christer och jag hade beslutat oss för så klockan 14.30 så slog vi ut. Vi fick sällskap av de trevliga ungdomarna Axel och Rasmus som även de skulle spela match.

Fick lämna 13 slag till en Christer som är på väg ner i hcpsystemet så det kändes lite extra tungt på första tee. Dessutom vann han lotten och valde att slå ut först.

Vi delade första på bogie respektive dubbelbogie. Tog sedan tvåan och trean på blå där han inte hade några slag. Båda efter att chippat och enputtat vilket kändes extra skönt. Tog även fyran där Christer hackade lite och hade lite oflyt. Tre upp efter fyra hål och sedan spelade vi rätt lika och det pendlade mellan två och fem upp för mig.

Vid vändningen fyra upp och därefter direkt fem då Christer tappade andraslaget och jag gjorde par. Christer tog "Dungen" och sedan även "Plasket" på ett fint par. Delade sedan 14:e hålet och sedan vann jag 15:e och därmed matchen med 4/3.

Sex matcher avklarade i U 2 och sex vinster. Nu återstår Willy, Janne och Hasse. Kommer att möta Janne borta i Örebro då han vill visa upp sin hemmabana. Skall bli spännande.

Axel och Rasmus spelade mycket bra golf. Båda ligger runt tio i hcp och kommer snart att vara ännu lägre.
Matchen vanns av Axel som tidigt tog greppet och sedan höll i det under hela rundan. När matchen sedan var avgjord så slog båda i vattnet på det 18:e hålet och det är ju typiskt då man börjar slappna av.Rasmus, Christer och Axel på 17:e tee.

Island runt på sex dagar - Dag 6

Som vanligt en tidig morgon för att hinna med allt under dagen. Frun i huset bjöd på en riktigt härlig frukost. Pratade lite om Island med henne och tyckte att en färd över ön skulle vara intressant. Hon berättade då att de var på väg upp till "toppen" av ön just nu. Utanför stod mannen med jeepen och hästkärran bakom. De hade ett moderslöst föl som skulle sammanföras med en häst som mist sitt föl och fanns på sydsidan av ön. De skulle åka Kjölurvägen och när jag frågade hur länge de skulle vara borta så fick jag till svar att vi är tillbaka innan kvällen.

Under dagen skulle två pass passeras och så här såg det ut i det första. Sikten var näst intill noll.I nästa pass, Holtavördurheidi, fanns rester av den gamla vägen mellan Reykjavik och Akureyri. Då gick det inte så fort att ta sig mellan städerna och inleningsvis var vägen endast för hästtransporter.De hade här liksom på många andra ställen satt upp fina informationsskyltar som berättade om sevärdheterna.Här ser Ni en bild på en typisk bondgård på Island. Gulaktig färg och med rött tak. De låg med någon kilometers mellanrum på de platser där det gick att odla och bedriva jordbruk.En avstickare gjordes in i Reykholtsdalur för att först titta på Hraunfossar och Barnafoss.

Hraunfossar är en massa små vattenfall som kommer under ett lavatäcke och på en längd av cirka en kilometer rinner ner i floden Hvita. Mycket märkligt ser det ut.Barnafoss är ett vattenfall i Hvita och historien säger att namnet kommer efter den tragiska händelse som hände en julafton för många år sedan. Två barn från trakten fick för sig att gå och titta på fallet på julaftonsmorgonen men det bar sig inte bättre än att de föll i och drunknade.Inne i dalen ligger också Reykholt där Snorre Sturlasson, odödliggjord genom de sagor han skrev. Han föddes 1179. Denna framstående och lärde person mördades här år 1241 efter att ha råkat i konflikt med den norske konungen. 
 
Snorralaug är den badbassäng där han brukade ta emot besökare och intill denna går den tunnel som ledde till hans hem.Efter Reykholt var det inte lång bit kvar tills vi hade fullbordat varvet runt Island. Vi tog den snabba vägen genom att åka genom betaltunneln vid  Hvalfjördur. Där fanns en viktig amerikansk marinbas under andra världskriget.När vi kom åter till Reykjavik blev det "middag" på McDonalds och även ett besök i shoppingcentrat Kringlan som i stort liknar Tuna Park i Eskilstuna.

Efter incheckning på samma hotell som första natten blev det ett besök på bargatan och där summerades resan. Totalt blev det 210 mil och jag kan väl avslöja att det var i den lilla Toyotan som funnits med på många bilder.


Nya siffror

Tidigare har det varit många slag och många poäng på hålet. Nu kommer ytterligare lite siffror.

I matchspel så kan Du föreslå olika lösningar till Din motspelare och det är tillåtet enligt reglerna. Ett exempel kan vara att erbjuda "delning av hålet" om Du känner att motståndaren kanske just för tillfället puttar bättre. Förutsättningen är givetvis att Ni har lika många slag och ligger ungefär lika långt från hålet.

Det är inte så bra att föreslå "delning av hålet" om motståndaren har ett slag mer än vad Du själv har.

Detta inträffade dock igår när min motståndare erbjöd "delning" av blå sex. Själv hade han slagit kort, spelat in och puttat en gång och låg 1 m från hålet = tre slag.

Jag hade slagit i bunkern, toppat bunkerslaget och hamnat på nästa tee, slagit in på green och puttat till 80 cm kvar = alltså fyra slag.

NAPPADE DIREKT OCH VI GICK VIDARE - INNAN NÄSTA TEE SÅ "PÅTALADE" JAG GIVETVIS UTVECKLINGEN OCH MATCHEN VÄNDE!

Övertygande seger i "kommunmatchen".

Då har höstomgången i H 55 dragit igång. Vi mötte i första omgången lokalkonkurrenten Gripsholm på hemmabanan. Banan var i mycket bra skick och flaggorna satt kvar sedan finaldagen på SPM så det var inga lätta flaggplaceringar. 

Två nya spelare ingick för dagen i laget och det var Kjell som ju lyckades riktigt bra under SPM och fick spela alla tre dagarna. Nu gjorde han en mycket övertygande match och vann enkelt med 5/4 efter att gått första slingan, blå, ett under banans par. 

Även Björn var ny men han hade en tung dag och förlorade med 5/4. 

I andrabollen gick undertecknad och Christer. Själv vann jag med 3/2 efter att matchen vänt när motståndaren ville dela ett hål då vi båda låg ca 1 m från hål och han räknat fel på slagen. Han trodde att vi båda hade tre. Men tyvärr så hade jag fyra och jag var givetvis inte sen att anta erbjudandet.Christer hade en jämn match mot deras lagledare men vann med 2/1 efter att tagit både 16:e och 17:e hålet. 

I sistabollen vann Sören övertygande med 5/4 medan Bengt-Erik fick kriga in till sista putten och vann med 2/0. 


Bra start i och med seger med 10 ? 2 och nästa tisdag väntar Trosa borta.
Svår bana speciellt om det blåser lite och även de tog en 10 - 2 seger igår genom att besegra Mälarbaden borta.Kjell spelar in mot sista greenen.


Island runt på sex dagar - Dag 5

Dag fem skulle bli en avkopplande dag då vi bara skulle åka runt sjön Myvatn, Myggvattnet, och sedan skulle jag spela golf i Akureyri på deras berömda golfbana. Det blev ju inte alls som vi tänkt oss utan det blev en heldag vid Myggvattnet. Började med att åka norr om sjön och vi konstaterade att det fanns gott om mygg. Dels kom en stor svärm då vi stannade för att titta på kartan och dels så såg vi på de som fiskade att de var utrustade med myggnät.

Första stoppet blev i byn Reykjahlid som även detta bara var en bondgård innan ringvägen kom till. Nu är det ett servicecentrum för området. Kyrkan i byn hotades att förstöras av det lavaflöde som ödelade många av byns hus 1929, men mirakulöst nog passerade lavan bara några meter bredvid. En modernare kyrka står nu på platsen och är väl värt ett besök.

Två stora industrier finns i området och det är Bjarnarflagsverket där man utvinner kisealg och Kraflas geotermiska kraftstation.

Nästa stopp blev vid Hveraröndsområdet sex km öster om sjön. Detta är utan tvekan en av Islands mest oförglömliga platser. Här finns bubblande lerpooler, hål där det stiger rök och ånga och överallt den genomträngande lukten av svavel.Stopp tre blev vid vulkanen Krafla nordöst om sjön. Det är inte en traditionell konformad vulkan, utan i stället ett system av mindre sprickor på olika nivåer som ibland bubblar över och får utbrott. De så kallade Kraflaeldarna (brinnande lavaflöden) efterlämnade under perioden 1977-1984 ett stort lavafält som fortfarande är hett.I närheten ligger också den mer dramatiska explosionskratern Viti. Viti är det isländska ordet för "helvetet" och den 320 meter vida kratern, som ofta fylls med isigt vatten under vintern, passar definitivt den beskrivningen.
Passerade sedan de varma källorna vid Storagja och Grjotagja. Den förstnämnda i en skreva som bara kan nås via repstegar. Såg lite jobbigt ut så vi fortsatte till badanläggningen Myvatn Naturebath.Här stannade vi i drygt två timmar och det var en upplevelse att bada i det mycket varma och härliga vattnet. Som Ni ser på bilden var det varningstexter uppsatta där källorna kom upp och det var riktigt skönt att försöka komma så nära som möjligt. Dessutom var vattnet som "olja" så man förstår att det måste ha en gottgörande effekt på huden. Verkligen ett ställe som kan rekommenderas.Efter badet var det dags för ytterligare "fys". Nu skulle vi upp på askkratern Hverfjall, som når upp till en höjd på 163 meter. Den bildades efter ett våldsamt utbrott för cirka 2500 år sedan. Numera får man bara gå upp till kanten på kratern och går runt den, men man får inte längre gå ned till själva botten.Sista stoppet blev vid Dimmuborgir som kan översättas till "svarta slottet". Det är ett område av lava som tros vara 2000 år gammalt. Lavan har uppdämts av äldre material som pressat den i de mest underliga former.Nu hade klockan blivit eftermiddag så vi styrde västerut förbi övernattningsbyn Laugar mot Akureyri.
Ytterligare ett vattenfall passerades och det var Godafoss, Gudarnas fors. Forsen fick sitt namn på grund av att det var här som lagsagomannen Portgeir år 1000 bestämde att Island skulle konvertera till kristendomen innan han kastade sina asafigurer i vattnet.Nu var det dags att äta middag och det fick bli på en restaurang i Akureyri.

Många pratar ju om att det är dyrt på Island så här kommer ett exempel. Två st hamburgertallrikar med en cola och en mineralvatten gick på 3750 isländska kronor och det är drygt 400:-. Det var gott och Kerstin tyckte även att det var snyggt upplagt!Tog även en titt på kyrkan som ligger centralt på en kulle och den observante ser att det är samma arkitekt som ritat denna kyrka som Hallgrimskirkja i Reykjavik.Nu var klockan sex på kvällen så den planerade golfrundan får jag ta ett annat år. Drygt sju mil kvar till kvällens hästgård där vi skulle övernatta, Flugumyri. Vägen gick över ett stort pass och det var en nedförsbacke på drygt 15 km på slutet. Hade kört om en trailerbil på vägen upp och nu kom den som en kanonkula nedför backen och försvann framför oss. Det var inte första gången som han körde här och vi mötte honom nästkommande dag då han var på väg tillbaka från Reykjavik. Här pågick också ett av de få vägbyggen som vi såg på ön. De höll på att ersätta den krokiga smala vägen med en bred, rak väg.På hästgården kunde sex personer bo förutom ägarna. Denna kväll var det vi och ett engelskt par så det blev till att prata engelska hela kvällen.På kvällen blev det även en promenad till den lilla kyrkan i byn och så här såg de flesta kyrkorna ut längs vägen. Mycket små och med samma utseende.


Island runt på sex dagar - Dag 4

Efter en god natts sömn på bibelskolan och givetvis en stadig frukost bar det åter av till Egilsstadir. Tittade på flygplatsen och sedan gick färden över Islands längsta bro som var 130 m. Älven är Islands näst längsta, Lagarfjlot som är 140 km . På andra sidan ligger den mera attraktiva byn Fellabaer.På sträckan Egilsstadir - Myrvatn finns en kall inlandsöken vilket är en av landets mest fascinerande delar. Ringvägen, som här mest består av grusväg, passerar kala lågland med vulkanisk aska och enstaka glaciala floder. Vägen slingrar sig genom bergspass och korsar brusande strömmar, utan att man får syn på nästan någon växtlighet alls. Vi hade tur med vädret så det blev en härlig tur.Vägen var här en mycket liten grusväg. De hade på senare tid byggt en bättre väg längs en annan sträckning som vi givetvis INTE tog.Rätts som det var uppenbarade sig Islands högst belägna bondgård, Mödrudalur. Där finns en mycket liten kyrka som en bonde byggde till minne av sin fru.


Efter ytterligare några mil kom vi till Islands ensligaste bondgård, Grimsstadir. Mitt ute i ingenting och det såg inte ut att vara någon plats för oss.Lämnade ringvägen och styrde kosan norrut. Efter 45 km på en väg som såg ut som en "tvättbräda" kom vi så till Dettifoss. Detta är Europas kraftigaste vattenfall med en fallhöjd på 44 meter. Fallet finns i Jökulsargljufur som är en stor ravin, upp till 120 meter djup och 500 meter bred och namnet betyder glaciärflodravin. Ävnen fallet Sellfoss finns i ravinen.Ytterligare norrut ligger Åsbyrgi, en halvcirkelformad ravin beväxt med färggranna lavar. De första vikingabosättarna trodde att ravinen hade formats av Sleipner, guden Odens flygande häst, då den slog sin enorma hov i marken.Rundade därefter den mycket vackra halvön Tjörnes och kom sedan till Husavik. Staden är mest känd för att det är härifrån man kan åka på valsafari. I hamnen finns även ett stort och fint val museum.
Dessutom finns Islands penismuseum (Islenzska Redasafn) här. 80 st olika penisar från alla däggdjur som funnits på Island eller i dess vatten, däribland valar, hästar, rävar och en isbjörn som drev in i en av fjordarna på ett isberg. Man väntar ivrigt på den penis som sitter på en bonde som har lovat att museet ska få den när han har dött. Vi besökte tyvärr inte museet.I stället blev det ett besök vid kyrkan som tyvärr hade stängt för dagen. Gardarsbraut är en imponerande träbyggnad i form av ett kors som byggdes 1906-1907 för att hysa 450 personer. Altartavlan visar flera av stadens invånare som poserade för en bild av Lasarus uppståndelse.Efter Husavik bar det av till internatskolan i Laugar som liksom många andra internatskolor blir Foss hotell under skoluppehållet. En mycket fin skola med mycket bra standard på rummen.


Island runt på sex dagar - Dag 3

Efter att vaknat 50 meter från havet och tittat ut mot Vatnajökull så fortsatte färden österut efter en välsmakande frukost. Vi hade cirka fem mil kvar till den sista utposten på sydöstra Island, staden Höfn. Höfn betyder direkt översatt hamn. Det är inte direkt den mest spännande platsen om man inte gillar att undersöka det stora fiskfryseriet. Det fanns dock ett nytt litet "varuhus" som de anställda verkade riktigt stolta över. Speciellt damen som hade hand om bröddisken, där vi såg en brödugn i en affär för första gången, såg mycket glad ut.Tog sedan en tur upp på glaciärerna med Jökull. Nej, den stod utanför turistbyrån där vi köpte frimärken och även bloggade lite med Albin, http://albint.blogg.seFortsatte vidare nordost ut och nu stötte vi på den första av de tre tunnlarna som vi hittade på ön. Det var en kort en som fanns sju km från Höfn och innebar att vi slapp åka över det relativt höga passet.
Vägen blev här även mycket sämre och smalare och stora sträckor var grusväg. På ett par ställen var vägen byggd direkt i stenslänten som startade mycket högt upp på berget och slutade först nere i havet.
Intensiteten på trafiken blev lägre då de flesta verkade vända vid Jökulsarlon.
 


Passerade byarna Djupivogur, Breiddalsvik, Stödvarfjördur och Faskrudsfjördur.

I Djupivogur kan man ta en båttur ut till ön Papey (Munkön) som uppvisar Islands minsta kyrka. Den är lite större än ett hönshus. Man tror att irländska munkar bodde på ön tills de blev bortskrämda av vikingarnas ankomst.

I Breddalsvik fanns ingenting, jo en mack där vi tankade.

För den som är intresserad av stenar så finns ett stenmuseeum i Stödvarfjördur. Samlingen är mycket välkänd och intressant. Det är en kvinna som samlat på sten under sin levnad och när vi skulle lämna museet så kom "färdtjänsten" med den mycket gamla kvinnan.Faskrudsfjördur är en fiskehamn som inte gjorde något större intryck.

Från Faskrudsfjördur hittade vi nästa tunnel och den innebar att vi slapp runda den sista udden innan Reydarfjördur. I stället för 51 km blev det cirka 15 km. Tunnelingången var vid Dalir och tunneln var knappt sex km lång. På vår karta fanns denna väg inte inlagd.
Eftersom Kerstin inte gillar tunnlar så blev det en ordentlig fältlunch innan tunnelfärden.När vi sedan kom ut ur tunneln så hade vi Reydarfjördur mitt framför oss på andra sidan fjorden med samma namn. Byn var under andra världskriget en viktig bas för de allierade. I dessa dagar blomstrar byn och de var just nu i färd med att bygga ett antal höghus. I byn fanns redan en inomhusarena för fotboll liknande den vi hade här i Strängnäs för ett antal år sedan.

Kanske beror utvecklingen i byn på att en hel "stad" har vuxit upp vid sidan av byn som innehåller alla de människor som bygger den jättedamm och det aluminiumsmältverk som har varit så omdebatterat. Trots att området kring Karahnukar är mycket avsides beläget och sällan besöks var protesterna starka. Islands naturvårdsförening hävdade att följderna av projektet skulle bli katastrofala. I januari 2004 fick projektet till slut ändå klartecken av Islands högsta domstol, efter fyra års juridiska tvister om miljöpåverkan.

Färden gick sedan vidare till Egilstadir som från början endast var en bondgård men efter ringvägens tillkomst blivit ett centrum i öster. Staden har en mycket frekventerad flygplats men i övrigt ger staden ett mycket sterilt intryck.

Förläggningen för natten blev i bibelskolan åtta km söder om staden. De studerande hade sommalov och då utnyttjades lokalerna till pensionat.


SPM Open

Idag så skulle jag gå via golfbanan efter att Kerstin och jag varit och kontrollerat REA på Intersport. Anmälde till hustru att jag nog är hemma om en timme. Det blev fyra!

Det är SPM Open på banan denna helg och jag gick via de två Willyshålen på röd slinga. Där mötte jag Max och Tomas som var ute på en sällskapsrunda och de hade båda parputt på det svåra femte hålet. Blev en bogie och en dubbel.

Kom sedan in på tävlingsbanan och kom precis när första embollen kom till gul fem. De har inför tävlingen flyttat tee till röd sju så hålet blir ca 30 m längre. Nu landar de i höjd med bunkrarna men de slår sedan upp på green på andraslaget. Gick med upp till green och stod där och såg några bollar. Sedan kom Björn och Joakim vilka jag såg lite av igår. Följde dessa ner för gul sex där Björn gjorde birdie vilket han även gjorde på femman. Det blev ytterligare birdie på åttan och nian. Han vände på 31 slag.

De spelade så bra så jag tänkte följa med ytterligare några hål, det blev hela blå slinga och här kom UPPLEVELSERNA.

Blå två. Då det bara var jag och en äldre nyinflyttad herre som följde bollen frågade jag vad de tänkte göra. Gå för green. Traskade fram då framförvarande boll var kvar för att se utslagens nedslag. Tomt på green då kom först en boll och landade fyra m kort. Därefter boll två sex m kort. Enkla birdie.

Blå fem. Enkelt uppe på green på två slag för båda.

Blå åtta. Joakim som hade en peg som var 10 cm lång försökte slå med skruv över vägen. Skruven kom aldrig så bollen låg på nians fairway, mitt på. Något svårt inspel så det blev bara par. Björn spoon och enkel birdie.

Blå ni. HÄR KOM SLAGET. Björn som övriga och enkelt par. Frågade Joakim vad han skulle göra och han sa att något över träden blir det. Han tyckte att jag kunde gå fram och kolla att de var av green. Lång väntan men sedan var det klart och jag "varnade" övriga åskådare att snart smäller det. Såg slaget på håll och sedan väntan. Sedan kom bollen och oturligt nog så tog den i de sista grenarna i den sista tallen så den låg i höjd med flaggan men tyvärr 10 m till höger om densamma, på foregreen.

Vilket slag - frågade honom när han kom fram vad han slagit med och svaret blev, JÄRN TVÅ. Den är säkrare än drive.

Båda gjorde enkla par på hålet och jag önskar dem lycka till i morgon då det är sista dagen.

Skall kolla från tee nästa gång på blå nio var hålet i skogen finns. Tror dock att jag avstår att gå samma väg som Joakim.

Hemmamatch mot Gripsholm

Nu är laget uttaget till tisdagens hemmamatch mot Gripsholms GK i H 55-serien och det blev följande

Kjell E
Björn Z
Christer E
Ulf T
Sören S
Bengt-Erik L

Så nu gäller det att toppa formen så att de strålande resultaten sedan försommaren håller i sig.

PGA augusti

Nästa fredag är det dags för P 10 gänget att återigen samlas för en ädel golfkamp om "den snygga gubben". Tävlingsledare denna gång är Pelle L och tävlingen går på hans hemmabana, Strands GK, mellan Strängnäs och Eskilstuna.

Har anmält mig och självklart har jag ställt fram gubben i garaget så att jag inte glömmer den och förhoppningsvis så blir det någon annan som får förvara den fram till septembertävling.

Vad fanns i bagen?

När mamma Sörenstam var och gästade Strängnäs GK i samband med RM så kunde jag inte låta bli att titta vad som fanns i bagen.

image299

Som Ni ser så var det mycket Callaway och kanske beror det på Annika?

Inte bara golfspelare

När man går en runda på Strängnäs golfbana så är det inte bara golfspelare som man stöter på. Denna gång var det även ett antal rådjur som gick och mumsade på gräset i anslutning till den gamla greenen på det gamla 14:e hålet. Greenen flyttades av Vägverket när den nya sträckningen av E 20 kom till.Rådjuren äter i godan ro medans golfspelarna passerar på blå fem.

Island runt på sex dagar - Dag 2

Trång var det i frukostmatsalen när klockan vankades 08.00 och frukosten skulle serveras. Men det gick bra och efter frukosten väntade ytterligare äventyr.Först var det ett besök i övernattningsstaden Vik eller Vik i Myrdal som den egentligen heter. Det är en vacker liten stad vars symbol med ett gult leende ansikte möter en överallt, kanske för att försöka motverka ryktet som Islands regnigaste plats. De flesta kommer hit för den svarta vulkansanden, klipporna och fågellivet.


Tre branta klippor som går under namnet Reynisdranger (Trollklipporna) reser sig ur havet utanför staden. Legenden förtäljer att de är troll som förvandlades till sten när de misslyckades med att ta skydd innan solen nådde dem.
Vägen fortsätter sedan över de tre karga lavafälten Myrdalssandu, Eldhraun och Skeidararsandur vilka består av sandur, en blandning av slam, sand och grus. Märkligt formade sandblock delvis övervuxna av lavar ger området en känsla av en främmande värld. Små träbroar korsar floderna och reducerar landsvägen till ett körfält. Mitt bland allt detta ligger den lilla byn Kirkjubaejarklaustur. Det var här som traktens präst levererade den "eldpredikan" som enligt de troende stoppade lavaflödet då Lakagigar hade ett utbrott 1783, vilket räddade kyrkan. Ett minneskapell, byggt 1974, hedrar miraklet.Efter ett tag rullade vi vidare och efter en stund så såg vi Europas största glaciär på vänster sida, Vatnajökull. Den är nästan 150 km rakt över och dominerar sydöstra Island. Nedan ser Ni glaciären och i detta massiv finns Islands högsta punkt, Hvannadalshnukur, 2119 m ö h.I oktober 1996 belägrades Vatnajökull av världens media då en fyra km lång spricka öppnade sig under glaciärens yta. På två dagar steg en tio km hög ångpelare upp ovanför isen. En störtflod förväntades, men utbrottet slocknade och den 5 november gav sig journalisterna av. Då brast issjön och ett jökellopp forsade fram med oerhörd kraft som ödelade broar och vägar och förde stora isblock med sig.

Lite fältlunch intogs, bakom en sten som skydd för vinden, eftersom det var ont om matställen längs vägen.Sista stoppet innan dagens etappmål var den märkliga glaciärlagunen Jökulsarlon. I vattnet flyter stora isblock som brutit sig loss från glaciären Breidamerkurjökull. Isbergen, en del stora som hus, är genomskinliga och skimrar i blått när ljuset fångar dem. Det går båtar ut i lagunen så att Du kan komma mycket nära isbergen.Glaciärlagunen Jökulsarlun utgjorde den dramatiska bakgrunden till scener i två James Bond filmer, A View to Kill (Levande måltavla) och Die Another Day.

Tio km bortom lagunen låg byn Hali där tre bröder hade varsin bondgård. Där fanns ocks ett museum och ett litet café. Där sommarjobbade två tjejer från Sverige och där fanns vår övernattningsplats 50 m från havet.


U 2 sista juli

Då har ytterligare tre resultat inkommit vad gäller U 2. Detta innebär att 28 matcher spelats i varje grupp och att alla lyckats med målet att spela fem matcher till den sista juli.

Willy var lite sent ute men avverkade två spelare i samma runda under gårdagen. Det blev vinst både mot Lasse och mot Roger. Starkt då det måste var mycket att hålla reda på under en sådan runda.

Sundbyholms G C C

Igår så var det dags för årets första runda på Sundbyholms G C C. Banan är från början av 90-talet och den går omväxlande i skogen och på de öppna fälten. De första tio hålen går i skogen och inledningen är inte att leka med. Därefter är det sex hål på gärdet innan de avslutande två hålen upp mot klubbhuset.
 
Tycker att det är en mycket trevlig bana och inför året så har skogen gallrats och även ny tee byggts.

Tyvärr var inte banan i det allra bästa skicket. Mycket uppslagen torv på fairway, mycket olagade nedslagsmärken på greenerna. Dessutom var det  "länge" sedan teekulorna och hålen hade flyttats. Detta märktes speciellt på koppkanterna som var mycket "trubbiga".

Synd på en sådan fin bana som jag än dock kommer att återvända till.

Slog 34 poäng efter 15 ut och 19 in.

Gjorde en dubbelbogie på hela rundan och den kom redan på andra hålet. Pinnen stod på den övre vänstra platån och då gäller det verkligen att sikta mot den stora stenen. Gjorde detta med andraslaget men som vanligt rann bollen ner till höger. Puttade två gånger och båda gångerna kom bollen tillbaka ner till mig. Tredje gången kom den upp och sedan ytterligare ett slag för en sexa i. Hcp på hålet är ett.

image338

Den berömda stenen på andra hålet på Sundbyholms G C C. Det gäller verkligen att slå inspelet mot stenen. Som flaggan satt igår, övre vänstra platån, så blir det extra svårt. Här ser Ni min medspelares boll som rullar från vänster till höger och givetvis hamnar den nere vid greenkant till höger. Sedan gäller det att få upp bollen vilket jag misslyckades med två gånger.

Läget i U 2

Matcherna i U 2 spelas nu i ett rasande tempo och totalt har 53 av de 90 matcher som skall spelas innan finalen den sjunde oktober avverkats. Det är väl så att semestertider gör att det blir lite extra tid för golfande.

Det är jämt mellan grupperna för det är 26 respektive 27 matcher som har spelats.

Resultatmässigt så spänner det mellan 2 - 10 poäng i den ena gruppen respektive 0 - 11 i den andra gruppen.

Fortsättning följer!

Omstart i H 55

Om knappt en vecka så är det omstart i H 55. Vi lyckades ju bra i våras och hamnade i höstens A-grupp. Fick ta med oss tre poäng från den serien och är endast en poäng efter ledarlaget.

Tisdagen den 7 augusti kl 16.00 smäller det igen då vi tar emot lokalkonkurrenten Gripsholms GK på vår fina hemmabana. Förhoppningsvis är den extra fin efter helgens SPM Open som genomförs nu i helgen.

Därefter är det Trosa borta, Åda hemma och som avslutning Jönåker borta.

Juli månad

Då kan ytterligare en månad läggas till handlingarna.

Vad gäller golfspelandet så kan ytterligare åtta tävlingar och sex sällskapsrundor redovisas. Spännande att se är att det är mer tävlande än "tränande". Kanske jag skulle börja träna mer för att sänka hcp men det är ju så himla roligt att tävla och få lite press på sig.

Det som är extra roligt är att Jonas och jag fortfarande är kvar i Stadiumgolfen och nu i början av augusti så kommer lottningen för omgång fyra. Förhoppningsvis så blir det en hemmamatch och det kanske gäller att spela en vecka då röd slinga ingår i 18-hålsbanan på Strängnäs GK.

Ny hög siffra

I söndags var det 18 slag i som var rekord. Nu har det blivit ytterligare en hög siffra dock åt ett annat håll.

Var igår på Sundbyholms GCC och spelade lite "affärsgolf" med Mr X. Han började med golf förra året och fick därmed ett stort antal slag. Detta innebar bl a tre extraslag på tre hål. Däribland det femte hålet som är ett par fyra med lite dogleg höger och uppför.

Efter ett mycket bra utslag och sedan ett toppat järnslag från ca 130 m så låg bollen 40 cm från hål och det blev en lätt birdie.

Sex poäng på hålet och det har jag aldrig tidigare noterat på ett scorekort.

Efter nio hål så hade han 23 poäng men sedan "rasade" spelat lite och slutpoängen blev 36 poäng. Själv lyckades jag hålla mig inom zonen genom att slå 15 + 19 poäng.

Får se vad nästa siffra blir som blir ny och åt vilket håll?