Veckans fredagscitat!

Man kommer aldrig först
om man går i andras fotspår.

Ärliga granköpare!

Här i Strängnäs är vi verkligen ärliga vad det gäller graninköp. På en av bensinmackarna så är det bara att kapa till sin gran på den något avsidna platsen. Gå in och betala 140:- i kassan och sedan gå hem och klä granen.

Men du, skall vi verkligen fortsätta att såga ner granar i vår fina natur nu när jordens temperatur hela tiden stiger
p g a all naturförstöring.

Kan vi inte ALLA börja med "plastgranar" så spar vi på naturen?

image646

Mindre bro

image647


De flesta av oss gillar broar och jag förstår precis varför. Tänk er en riktigt fin bro som tar oss över ett vattendrag högt över vattenytan.

I somras var jag en tur till Högakustenbron och den är mycket vacker. I Lissabon har det två verkligen fina broar.

I Strängnäs har vi också en mycket vacker bro med det klingande namnet "Nya Strängnäsbron". Byggdes i början av 80-talet och leder trafiken på riksväg 55 från Strängnäs och norrut mot Enklöping. Många långtradare är det som dagligen passerar över bron och det är kanske därför det känns som en "svacka" mitt på bron. Dessutom är det en bra plats för polisens hastighetskontroller. Många är de som gasat lite för hårt på brotoppen och därefter blivit invinkade vid det norra brofästet.

Här ser vi den drygt en km långa bron och i förgrunden ser vi konstverket "Lurblåsaren" som finns vid småbåtshamnen och visar hur våra förfäder fick ta sig över till Tosterön.


I bloggtoppen hos ÖSP

Golfkamraten och vännen "Golfers" är en riktig bloggare och han startade bloggandet i anslutning till 2007 års UTE International. Nu har han riktigt kommit upp sig och denna månad så är han Östra Sörmlands Postens bloggare.

Ni kan läsa mera på hans blogg och där finns givetvis länken till ÖSP.

http://golfers.blogg.se

GRATTIS "GOLFERS" OCH LYCKA TILL I FORTSÄTTNINGEN!

Årets resultat!

Då är det dags att summera året med golfklubborna.

Totalt 150 rundor och dessa är fördelade enligt följande

93 nationella
57 internationella
32 matcher, 23,5 vinster och 8,5 förluster
30 singel- och partävlingar
88 sällskapsrundor varav ett antal niohålsrundor (46 utomlands och 42 på hemmaplan)

Om vi räknar 140 st 18-hålare och varje runda är på fem h så blir det 700 h vilket är 29,16 dygn.

Tänk vad mycket som man kan göra på den tiden men golf är ju rätt roligt det också!

image645


Tack Harald!

Här ser ni två nöjda spelare som tackar varandera på den 90:e greenen efter att den vecklånga matchen slutat oavgjort.Skall bli spännande att möta Harald igen men frågan är om vi då orkar 90 hål.

Den glömda tävlingen!

Trots många rundor på banan så har jag och Bengt-Erik missat en tävling.

BELUT som är en matchspelstävling som vi startade 2000. BELUT står givetvis för Bengt-Erik L och Ulf T vilket ni givetvis redan listat ut.

Matchen spelas en gång om året och det är fjolårets förlorare som skall välja bana för matchen. Banvalet skall meddelas motspelaren 24 h innan tävlingen skall gå av stapeln.

Eftersom jag är "förloraren" så får jag väl ta på mig missen eller också är det så att Bengt-Erik hållit tyst för han har märkt av min fina höstform?

Det är ju drygt en månad kvar på året så det får väl bli en helgresa söderöver för tävlingen eller också får vi starta upp 2008 med årets match. Bengt-Erik vill nog gärna ha vandringspriset, en ståtlig trägubbe, över jul också.

Frågan är vilken bana jag skall välja?

Vad tycker du?


Ny bana

Ovanför Caparica så har de byggt ett nytt hotell och i anslutning till detta har de också byggt en niohålsbana. Hotellet är mycket snyggt men golbanan ser lite "inklämd" ut mellan ett antal vägar och bebyggelsen. Dessutom så är det lite glest med träd och växter. Dock ser gräset mycket bra ut både på fairway och på greenerna.
Tror nog att jag även i fortsättningen kommer att styra kosan till de fina banorna Aroeira och Quinta do Peru.

    

Belém

Belém, portugisiska för Betlehem, är en förstad väster om Lissabon och är Lissabons mest monumentala del.Det anslående Padrao dos Descobrimentos, Upptäckarmonumentet, uppfördes 1960 för att hedra minnet av Henrik Sjöfarares bortgång 500 år tidigare.

Det skjuter ut över flodbanken och är utformat som stäven på en karavell som rider på en våg. På förskeppet står prins henrik och ser ut över floden som vanligt iförd sin lustiga runda hatt. Gestalterna bakom honom föreställer berömda upptäckare, astronomer, kartografer, krönikeskrivare och andra som spelat en roll i Portugals era av upptäckare. Det går att komma upp i toppen av monumentet via en hiss och trappor.

Quinta do Peru

Quinta do Perú
http://www.golfquintadoperu.com/


 

·        Arrabidabergen i bakgrunden
·        Pinjeträd och ett antal vattenhinder

·        30-40 min transport till banan

·        18 hål

·        Byggd 1994

·        Ritad av Rockey Roquemore

·        Topp 10 enligt European golf magazine

·        Något kuperad

·        Par 72 (36 + 36)

·        Gul tee              6036

·        Banrekord  64 slag


Första nio
Par 5, par 4 och par tre i inledningen!

ÅTTAN - LÅNGT PAR TRE, 151/131 METER ÖVER ETT "HAV"!


Sista nio   
13:e - smalt par femhål!

15:e - vatten till vänster om green!

16:e - 163/149 OCH HÄR ÄR DET VATTEN FRÅN TEE TILL GREEN! TITTA PÅ BOLLEN OCH TA I!!!!!!!!!!!!

17:e - kort par fyra!


Polletter och vagn/bil bokas i klubbhuset.

Rangen i anslutning till första tee.

Omklädningsrum i klubbhuset.

Shop eller restaurang i klubbhuset.

Slopetabell i shopen.

Tillfällig restaurang finns just nu då de rev nuvarande för att bygga en ny. Här ser vi delar av Nybrogruppen efter en runda.Puttinggreen.Snygga "plank" för att dölja byggarbetsplatsen. Här är det banskissen på det 12:e hålet.Inspelet på det fredje hålet och i bakrunden ser vi Arrabidabergen.Birgitta, Tommy och Harald efter att de puttat klart på treans green.Här ser vi ATLANTEN innan green på det 16:e hålet. Par tre, 163/149 meter och de är lååååååånga när man står på tee. Jag vet ju b la annat att vår vän Christer tycker så.

Vilket väder!

Är det här väder för oss människor!

Mörka november och sedan jag kom hem så har jag kanske sett solen tre h. Tvärt emot Lissabon.

Men vad gör väl det - tänd ett ljus och njut av livet tillsammans med nära och kära!

Snart vänder det!


Bussrundtur i Lissabon

Ett bra sätt att bekanta sig med en storstad är att ta en rundtursbuss runt staden. Givetvis finns dessa även i Lissabon och en plats varifrån de utgår är Praco do Comércio, Handelstorget, vilket ligger endast fem minuter från kajplatsen där färjorna från andra sidan Tejo lägger till.Bussarna är gula och saknar givetvis tak så att du kan sitta ute och njuta av atmosfären om det är en lämplig dag för detta. Det finns hela fyra olika turer med buss och sedan finns det även rundturer med spårvagn. Jag tog den blå turen, som visar 1900- talet och 2000-talets Lissabon, och den varar i en h och 40 min och det finns möjlighet att hoppa av och på ett antal gånger längs turen. Biljetten gäller i 24 h. Givetvis finns det hörlurar i vilka de beskriver turen på ett antal språk, dock inte svenska.Handelstorget vid floden Tejo varifrån bussturen utgår.Statyer finns det massor av i Lissabon. De står överallt och en weekendresa dit skulle kunna fyllas med enbart studier av dessa.Tjurfäktningsarenan i Lissabon. I Portugal är de lite humanare än i Spanien för här låter de tjurarna överleva föreställningen och få återkomma tills de blir pensionerade.Tre stora moderna byggnader som är mycket vackra. Vilken arkitektur! Ni skall bara vet vad som inryms i husens nedre plan? Rätt gissat - här är Lissabon verkliga shoppingcentrum, inga butiker saknas och detta måste vara ett eldorado för shoppingsugna damer. Givetvis fanns det ett stopp för bussen här.

    

Vaktsoldater finns även i Lissabon och denna myndighetsbyggnad vaktades av två verkligen fint utsmyckade soldater.Gågatan som går från Handlstorget och upp i kvarteren Baixa där det finns en mängd butiker och restauranger.Centrum från färjan över Tejo och ni kan se de tre stora moderna husen där shoppingcentrum finns mit i bilden.

Kan rekommendera en resa till Lissabon över en weekend för det finns en mängd saker att se och uppleva.

Veckans fredagscitat!

Vi har alla en sida
som vi inte kan få rätsida på.

UTE international 2008

Då har inbjudan till 2008 års upplaga av UTE International gått ut och de första som svarade gjorde det inom en h.

Tyvärr så kom de inte med någon slutlig anmäls så det blev Anders A som på morgonen anmälde sig och därmed blev vinnare av årets "anmälningspris". Ett trepack PRO V I som Anders har möjlighet att slå bort i Lissabon i månadsskiftet jan/feb.

Då har jag ju också avslöjat målet för resan och det blir återigen Lissabon men detta år 30 km NV om centrum. Quinta da Marinha i Cascais blir målet för resan och länkar till hotell och banor finns nedan.

Bara att vänta på anmälningar och är det någon som är intresserad så finns det givetvis en kölista om någon av tidigare spelare inte har mnöjlighet att åka med.

http://www.quintadamarinha-oitavosgolfe.pt

www.autogolfspain.com

http://www.lisbongolfcourses.com

Titta och njut.


"Efter rundan"


Efter en runda kan det vara trevligt att koppla av och analysera slagen och resultatet. Vare sig det är på golfklubben eller som på denna bild vid poolbaren så brukar det ofta vara en del av dagen på en golfresa.

På bilden ser vi Tommy, Birgitta och Harald, som var mina spelkompisar sista veckan, njuta av ölen.

Caparica

Caparica är en stad 15 km söder om Lissabon. Direkt när man passerat över 25 april-bron så svänger man västerut och efter några km så går vägen över "pallkanten" och där nere ligger Caparica.

Staden ligger verkligen kustnära och Strandgatan går endast 100-talet meter från Atlantens vågor. I dessa vågor så ligger surfarna i från morgon till kväll och de är inte få. Verkar att vara Portugals nationalsport just nu.

Nedan ser ni marknadsplatsen där det dagligen är ett antal handlare som plockar upp sin affär. Det är mycket kläder men även annat som går att sälja. När det sedan blir helg är det helt full och även längs gågatan i stan.Här ser vi gågatan som går fran havet och över kullen ner till stadens torg.Torget i Caparica med ett stort köpcentra till vänster.


Mitt på torget finns även stadens Saluhall som speciellt på lördagarna är fullt med grönsaker, kött och fisk. En upplevelse att besöka hallen och se och höra alla som skall sälja och köpa.En härlig kuststad mycket när pulsen i storstaden Lissabon och med jättefina golfbanor inpå knuten.


Aroeira II

Aroeira II
www.aroeira.com

·        25 km söder Lissabon centrum

·        600 m från havet

·        Pinjeträd och ett antal vattenhinder

·        10 min transport till banan

·        18 hål

·        Byggd 2000

·        Ritad av Donald Steel

·        Portuguese  Ladie Open

·        Kvaltävlingar Ladie European

·        Vatten på vissa hål, fem "sjöar"

·        Platt

·        Par 72 (36 + 36)

·        Gul tee              5903

·        Röd tee             4605


Första nio
Tvåan - vatten till höger vid inspelet!

Sexan - vatten till vänster vid inspelet!

Fin tee på sjuan!

Över vattnet från tee på nian!


Sista nio   
12, 13 och 15:e - den "stora sjön" i spel!

17:e långt par fyra - 412 m från gul tee!

Mycket vatten på avslutningshålet!


Polletter och vagn/bil bokas i "baracken".

Rangen i anslutning till "baracken".

Inget omklädningsrum.

Ingen shop eller restaurang.

Slopetabell vid "baracken".
Ettan tee i solljus.Ettan - långt och smalt par fyra, index 11, 373/297 meter.Trean - kort par fyra, index 15, 304/239 meter.14:e hålet - svår par trea. Smalt, långt och nedför med endast en green att landa på. 155/107 m och index fyra. Ni ser även nästa hål som är banans lättaste. Ett par fyra som endast är 267/233 meter men det är ett utslag över vattnet och sedan följer vattnet hela tiden med på högersidan.På Aroeira II finns det en range och förhoppningsvis så kommer det att finnas ett stort klubbhus där "baracken" nu finns någon gång i framtiden.

Ombyggnad av stranden

Caparica ligger direkt i anslutning till Atlantkusten och stranden är flera mil lång. Precis utanför Caparica så har de byggt en "strandpromenad" som är cirka tre km lång. Det tar 50 min att gå den fram och tillbaka i rask takt vilket jag försökt göra dagligen för att komma upp i dagsransonen 10 000 steg.

Det har under årens lopp vuxit upp ett antal byggnader längs promenaden och de är av skiftande kvalitet. Bland annat så har ju fiskelägret av containrar kommit till.

Nu skall det bli ordning på torpet. Alla gamla byggnader skall rivas och ersättas med likformiga byggnader för restauranger och omklädnad.

Byggnationen pågår från morgon till kväll och det är bara ledigt på söndagar. I mars 2009 skall det hela vara klart och det skall bli spännande att se hur "enhetligt" det kommer att vara då.

Frågan är om allt behöver vara så uppstyrt här i livet?
Nuvarande fiskeläger.Ny modulen.


Här rivs kinakrogen som var längs strandpromenaden.Modulen som man kommit längst med.Ett tiotal mobilkranar var i arbete längs stranden.

p

Så här skall det se ut i mars 2009.


25 aprilbron

I Lissabon finns två stora broar över Tejo. Den äldsta byggdes 1966 och var då den längsta hängbron i Europa, cirka 7 km lång. Den döptes då till Salazarbron efter Portugals diktator men efter revolutionen 1974 togs "Salazar" bort och länge kallades den bara "bron". Nu heter den "25 aprilbron" efter revolutionsdatumet.

1999 tillkom ett sjätte körfält och samtidigt byggdes under bron ett järvägsspår som möjliggör att man från detta år kan färdas söderut från Lissabon med tåg.

         

Den andra stora bron är Vasco da Gama-bron, 17 km lång och Europas längsta bro.
Den öppnades 1997, året innan världsutställningen var i Lissabon.

Mötet

Varje dag så tog jag en promenad längs med strandpromenaden och det tog knappt en h att avverka den betonglagda delen. Dagligen så mötte jag en tränande kille som sprang med mycket god fart längs promenaden.
Efter ett par dagar så började vi heja på varandra och sedan blev det en rutin att "vinka" åt varandra.

Den sista em så ropade jag till honom att det var sista gången i och med hemresan till kalla Norden. Då vände han och stannade och pratade med mig. Han tyckte att vi kunde ta en fika under kvällen och träffas på ett annat sätt. Tyvärr så hade jag avslutningsmiddag med veckans gäster så det gick inte.

Under samtalet framkom det att han var proffs i ultramarathon och tränade tre gånger om dagen. Nästa tävling var nästa i Sverige men det var i Davos.

Kul sätt att möta nya människor!Delar av strandpromenaden utanför hotellet.

Andra veckans gäster

    


Under andra veckan i Lissabon så hade jag bland annat gäster från Stockholm, Sala, Boxholm och Sandviken. Här ser vi några av dessa på den tillfälliga uteplatsen på Quinta do Perubanan.

Aroeira I

Så här beskriver jag Aroeira I i golfpärmen som ligger i receptionen och det tycker gästerna stämmer rätt bra


Aroeira I
www.aroeira.com


·        25 km söder Lissabon centrum

·        600 m från havet

·        Pinjeträd och ett antal vattenhinder

·        10 min transport till banan

·        18 hål

·        Byggd 1973

·        Ritad av Frank Pennik

·        Portuguese Open -96 och -97

·        Många Ladie Open

·        Vatten på vissa hål

·        Platt

·        Par 72 (36 + 36)

·        Gul tee              5740

·        Röd tee             5188


Första nio
Tuff öppningshål - utslaget över vattnet!

Tvåan slingans tuffaste hål!

Åttonde hålet långt par tre!


Sista nio   
11:an - tufft inspel mot green!

14:e - korthål över vatten!

15:e - vatten till vänster vid inspelet!

Långt avslutningshål!Polletter och vagn/bil bokas i klubbhuset.

Hämtas ut hos caddiemaster på väg mot ettans tee.

Rangen bortom ettans tee.

Omklädningsrum i klubbhuset.

Shop och restaurang i klubbhuset.

Slopetabell finns i klubbhuset.


Tvyärr så stämmer det inte helt vad jag skrivit i pärmen. När jag kom till klubben under rekdagen så upplyste klubbchefen mig om att rangen nu var borta. Detta beroende på att de endast lånat marken och att det nu skulle byggas "sommarhus" även där. Tilldelade därför gästerna en "pilsnerboll" till första utslaget.


Här låg rangen en gång i tiden men nu skall här byggas.


Fina teeskyltar har de på banan.Inspelet och green på det 11:e hålet. Par fyra index 2, 347/322 meter. Om utslaget är kort så kan det bli ett dolt inspel och som ni ser så kommer det in vatten från vänster och till höger vaktar en stor bunker. Inte ett helt lätt hål.

STORA BILDER!

Har fått frågan från ett antal läsare om jag inte kan lägga in större bilder. Självklart kan jag göra det men ni kan samtidigt "göra" de små STÖRRE genom att klicka på dessa.

Lycka till och trevlig läsning!

Cristo Rei

Kristus konungen finns inte bara i Rio de Janeiro utan även i Lissabon. På den södra sidan av 25 aprilbron, ovanför Cacilas, står den 110 meter höga byggnaden varav statyn är hela 30 meter hög. Enligt helt obekräftade rykten så kommer betongen från Skanska.

På toppen av byggnaden finns en utsiktsterass med ett fantastiskt 360-graders panorama över Lissabon.


Pilsnerboll


Här ovan ser ni en perfekt pilsnerboll - inte för lång utan exakt bakom de röda kulorna så att det blir en "pilsner" samtidigt som spelaren inte missat för mycket i längd.

Känner spelaren väl men vill inte avslöja vem det är som fick bjuda på dagens öl.

Nybrogruppen

I 22 år har de spelat Nybrotouren på hemmaplan och vartannat år åker de utomlands på hösten och vartannat år har de en upptaktsresa på våren till Danmark. I år var det dags att åka utomlands och det var trevligt att ha de välspelande "grabbarna" på besök i Lissabon.

         

De genomförde ett antal tävlingar under veckan och de var snyggt och prydligt klädda i sina piketröjor. Tyvärr hade en av deltagara tvingats avboka sin resa i sista sutnd p g a sjukdom så jag fick hoppa in som "tävlingsdeltagare" vissa dagar för att fylla ut laget. Det hade jag givetvis inget emot och vad gör man inte för sina gäster!

"Fiskarna vid havet"

Precis nedanför hotellet i Atlanten så pågick fiske nästan dygnet runt. Fiskarna hade sin utrustning samlad i ett något udda läger på stranden.


Fiskemetoden var lite spännande. Det började med att de körde ut med en traktor i vattnet och på släp hade de en båt som "sedan släppes" i vattnet. Båten for ut med nätet som hade två "snören" fastsatta i två andra traktorer som stod på stranden. Cirka en km ut i vattnet kastades nätet i och båten återkom till stranden där traktorn stod och väntade. De andra två traktorerna startade nu och började vinscha in nätet samtidigt som de börjad köra närmare varandra.

         

När sedan fångsten var uppe på land så sorterades den i olika lådor och skräpfisken sländes utanför lådorna. Åskådaran fick då plocka skräpfisken och efter sortering så började försäljningen av fisk till hugade spekulanter. Tror att pengarna gick direkt i fickan utan att passera "skattemyndigheten".

När alla hade lämnat fiskeplatsen så var det bara måsarna, och det var många, kvar och de rensade stranden från kvarvarande fisk.

Spegelbild

Ibland får man ta till ett knep för att själv hamna på bild när det inte finns någon medhjälpare på plats.


Tog bilden efter att åkt färjan över Tejo på väg hem från ett av besöken i Lissabon.

Med på film?

Under en av dagarna så var det filminspelning på hotellets uteplats. Satt på första parkett på balkongen och såg hur det går till att spela in en film. Filmteamet var från Angola och jag "intervjuade" några av deltagarna men fick inte riktigt kläm på vad filmen skulle användas till.

Såg dock att det var ett tufft liv att vara skådespelare då vissa scener spelades in tiotalet gånger.

Tänk om man hade samma möjlighet när man spelar golf!

    

Utsikt från balkongen!

Så här kan det se ut från balkongen och stranden i Caparica.

              

Solen på väg ner och månen upp både under den mörka delen av dygnet och även under den ljusa delen.

Svåra lägen!

Även på de fina banorna i Portugal så går det att hamna i svåra lägen och här kommer två av dessa.

    

En av Nybrogruppens deltagare hamnade i denna buske redan på Aroeira II:s första hål men löste det bra då han till slut blev veckans vinnare.Även bunkrar förekommer rikligt på banorna och så här kan det se ut i den fina sanden.

Spännande arbetsplats

I Lissabon så är det fullt av byggnationer på gång och en av de mest spännande arbetsplatserna måste vara det jobb som denna kille hade. Hängande i en sele så höll han på att putsa fasaden på ett 20 våningar högt hus.Frågan är hur han har sin kaffepaus?

Sommarhus?

    


Längs alla tre banorna som vi spelade på i Lissabon så låg det ett antal hus. Frågan är om det är sommarhus eller permanenta hus?

Huset på bilden, Aroeira II sjunde hålet, höll de på att färdigställa i januari månad när jag var där och spelade. När de skulle montera glasskivorna så var det ett antal montörer som slet och förde ett herrans liv.

Lunch på ett torg i Lissabon

Under en av veckorna så hade jag två par från Strängnäs på besök. Under lediga dagen så gjorde vi inledningsvis sällskap in till Lissabon och efter fm bussrundtur så blev det en trevlig lunch på ett av torgen tillsammans med Agneta och Bengt.


Tejo - Atlanten

För att markera gränsen mellan Atlanten och Tejo så finns det ett stort märke mitt ute i vattnet.


Min enkla frågar är bara - varför måste det finnas en gräns mellan en flod och ett hav?

Boll i poolen!

På alla tre banorna som vi har spelat på så finns det "sommarhus" i nära nslutning till hålen. På Quinta do Peru så står det speciellt på det tionde utslaget att TOMTMARK ÄR OUT.

Vid två av de tillfällen som vi har varit där så har jag upplevt "tomtträffar". Första gången så var det till höger och då smög spelaren in och hämtade bollen på den tomma tomten.


Andra gången var det dags att slå till vänster och då var det nära "poolträff". Vi hittade som ni ser bollen men det var inte aktuellt att hämta bollen då det var två riktigt stora hundar som bevakade huset.

Vet själv vem bollen tillhör och här finns chans att gissa om inte ägaren själv ger sig till känna!

Björn Pettersson Sala GK

Grattis till fortsatt kval till Europatouren 2008!

Träffade Björn i somras då han var här i Strängnäs och spelade SPM Open. Följde hans spel under 18 hål på lördagen och det var mycket trevligt. En spelare som spelar mycket stabilt samtidigt som han bjuder på sig själv.

Dessutom dök han upp på Aroeira II för två veckor sedan. Samtidigt som min grupp kom dit så kom Björn och några ytterligare spelare från Sala. Pratades vid och då var det dags för ett träningsvarv på banan inför denna helgens kval. Björn nämnde att Aroeira II var en tuff bana från vit tee och det kan ju vara glädje för oss vanliga att banan är tuff och därmed svårspelad.

I helgen kom Björn delad 11:a på -8 på Costa Ballena Club de Golf och nu återstår bara slutkvalet innan det är klart för spel på Europatouren nästa år.

Lycka till!Albin och farfar

Igår var det Fars dag och då kom Albin och hälsade på farfar.
Han fick en fin fotbollströja från Lissabon av farfar och jag fick en stor kram av Albin.

    

Härligt att träffa Albin igen!

Hotel Costa da Caparica

Har  den senaste månaden levt hotelliv vid Atlantens böljor 15 km söder om Lissabon. Hotellet ligger i staden Caparica och är beläget endast 200 m från havet. Alla gäster som åker med REvent är garanterade havsutsikt och på våning fem till sju där det är nyrenoverat. Själ fick jag bo på "arbetarvåningen" fyra men det är inte mycket sämre det.FrukostmatsalenPlan 0 med baren i bakgrundenTvå av de trevliga killarna och tjejerna som jobbade i receptionenHotellet från utsidan och på plan fyra bodde jagDär stod givetvis golfbagen i "startläge" om det skulle bli en akututryckning till golfbanan

Mot Sverige!

I morgon bar det av till Sverige igen!

Perioden har i Lissabon har varit mycket behaglig med moln under endast tre h.

Sol och mellan 22 och 26 grader varje dag!

Skall bli spannande att se hur vadret ar pa Arlanda i morgon?

PS! Bilder och text fran resan kommer efter hemkomst DS!

Delad kamp!

Da har kampen mot Harald avgjorts. Forutsattningarna infor dagen var att vi hade vardera tva segrar sa dagen var helt avgorande.

Bra spel fran oss bada under de forsta nio pa A I och Harald hade 38 brutto och jag 42 brutto. Harald hade en riktigt het putter som klarade flera puttar fran ett antal meter. Ett upp till Harald. Darefter sa mattades Harald och jag tog sedan fyra av de inledande fem pa sista halvan. Delade 15:e sa det var Dormy tre till mig. Da kom Harald igen och jag slog i bunker bade pa 16:e och 17:e.

Avgorandet skulle nu komma pa 18:e (spelas lika). Vem skulle vinna veckans Portugisiska kamp?

Harald daligt utslag till vanster. Sjalv bra utslag till hoger. Harald satsar allt och nar green. Maste gora likadant fran 160 m men nar inte green. Inspel till kort pinnen fyra meter. Harald har slagit over green. Puttar in och ligger ovanfor tva meter. Missar min parputt med fem cm. Harald satter sin putt mitt i hal och det blir OAVGJORT!

Vad gor man inte for sina gaster!

Veckan resultat

A I - Ulf 3/1
A II - Harald 3/1
A II - Harald 4/3
QdP - Ulf 1/0
A I - Oavgjort

Totalt 85 hal spelade och Harald har vunnit 35, jag 30 och vi har delat 20 hal!

Tyvarr kunde vi inte ga ut pa 18 hal sarspel sa det far vi ha kvar till nagon annan gang!

Mycket trevlig kamp mot Harald och for att vinna mot en sadan duktig golfare som Harald kravs full koncentration och att man spelar pa topp och inte gor nagra misstag.

Tack Harald for en harlig matchspelsvecka!

Egna resultat

Under en sadan har period sa har man ju chansen att spela golf sjalv ocksa vilket jag givetvis utnyttjat.
Resultaten har varit skiftande och har kommer periodens resultat (har inte andrat hcp under perioden utan spelat pa 11,5).

En inspelsrunda pa nio hal tredje dagen (Aroeira I sista nio)

19 genomforda 18 halsrundor

Sex pa Aroeira I, atta pa Aroeira II och fem pa Qinta do Peru. Far pa mitt hcp 11 slag pa A I, 13 pa A II och 8 pa QdP.

A I - Basta netto 69 och samsta 80 - 450 slag n och snitt pa 75,0 per rond - 33,0 poang per runda.

A II - Basta netto 72 och samsta 87 - 622 slag n och snitt pa 77,75 per rond - 30,25 poang per runda.

QdP - Basta netto 72 och samsta 85 - 389 slag n och snitt pa 77,8 per rond - 30,2 poang per runda.

SLUTSATS: I snitt over 30 poang pa 19 genomforda rundor och det ar klart godkant.

Nar jag nu kommer hem sa skall klubborna in i garaget och tas fram forst efter nyar!

Periodens vinnare!

Under dessa veckor har vi genomfort sex tavlingar och foljande har vunnit:

Lars S
Lars S och Lars H
Anna och Anders
Bosse W
Monica
Agneta och Bengt

Dessutom har foljande varit narmast pinnen de olika tavlingsdagarna:

Daniel och Kenneth
Rolf och Lars S
Rolf och Kenneth
Christer och Per
Christer och Eva
Finn och Christer
Lars, Harald och Eva P

Grattis till alla vinnare och sjalvklart till alla ovriga som varit med och kampat.

Mottot har ju varit "deltag och har roligt".

Kampen fortsatter!

Igar var det Quinta do Peru som var plats for matchdrabbningen mot Harald.

Den basta av de tre som vi spelar tycker jag och det badade ju gott for spelet.

Vid vandningen var Harald tva upp men sedan tog jag tva da Harald bl a slog in en boll i poolen pa ett narliggande hus pa 10:e halet.

Satte sedan tva tvametersputtar pa 16:e och 17:e vilket innebar ledning infor sista halet dar jag dessutom hade slag. Bevakade halet och gick i pa fem och skankte Haralds parputt pa fem meter for delning av halet och vinst av matchen.

Avgorande idag pa Aroeira I och fragan ar vem av oss som kommer att fa slapa hem kotten som vi spelar om (forloraren). Basta tankbara uppladdning skedde under gardagen da hela veckans gang var pa brasilansk restaurang och laddade infor dagens avslutande runda.

Day off!

Idag var det den sista lediga dagen innan aterfarden till norr, for ovrigt den andra under perioden och undrar vad arbetstidsavtalet sager?

Dagen har gatt i aterhamtningens teckan och foljande har statt pa programmet:

En h rask promenad langs stranden
Langfrukost
Svensk golf fran parm till parm, lanade av en av veckans gaster
Fika "pa stan"
Poolen
Klippning till en kostnad av 10 euro (tvattning, klippning och "insmorjning")
Poolen
Ytterligare n h rask promenad langs stranden (hinner inte i morgon)
Middag pa stamstallet och "hej da" till personalen
Sporting Lissabon - Roma pa tv (2 - 2)

I morgon ar det dags for sista besoket pa Quinta do Peru for denna gang och forhoppningsvis vinst mot Harald!

Pilsnerboll av en 36:e rankad!

Som ni vet sa kan det ga illa aven for BRA spelare!

Igar var det ICA-handlaren som slog tre pilsnerbollar men idag sa hade vi bara en i bollen och den stod Harald for. Pa det 13:e halet (otursnummer?) sa fick Harald till en riktig small med drivern som vanligt. Dock lite till vanster och dar stod ett trad med en gren ut mot fairway. Den traffade Harald och bollen gick ratt ner cirka fem meter hitom de roda kulorna.

Harald tog sig dock samman och vann sedan matchen pa nasta hal.

Det var valdigt gott med en ol nar vi kom tillbaka till hotellet.

Tack Harald!

Harald kom igen tva!

Idag sa var det inget tal om vart segern skulle ga!

Vi spelade aterigen pa Aroeira II och Harald inledde med 39 slag mot mina 51 pa forsta nio. Han foljde sedan upp med 42 slag mot 49 for egen del. Det innebar en klar vinst for Harald med 5/4.

Min samsta runda har nere och det ar bara att bryta ihop och komma igen. Tva bortslagna bollar och tre i vattekanten vilka var ospelbara.

Harald foreslog att jag skulle utnyttja morgondagen att aka till pron pa Estoril och ta en heldagskurs sa han far nagot motstand pa torsdag. Tror dock att det blir en aterhamtningsdag och forhoppningsvis sa tittar solen fram aven i morgon. Efter morgondagen aterstar tva speldagar innan jag atervander till Sverige.

Dubbel forlust

Idag forsvann boll tre och fyra for mig under denna vistelse i Lissabon. Har tidigar slagit i vattnet pa A I:s andra hal och QdP:s attonde hal. Idag sa blev det vatten pa bade A II:s andra och nionde hal. Gick precis i pa nionde halet och nar jag skulle radda bollen sa forsvann den ner i dyn.

Men det finns ju de som bara tillverkar bollar och devisen "Man har bara bollarna till lans" galler ju fortfarande!

Pilsnerbollar!

Som ni vet sa kan det ibland handa att det slas pilsnerbollar vilket innebar att det vankas dryck efter rundan.

Idag liksom igar sa var Birgitta och Tommy fran Orebro med i bollen och idag sa gick det tungt for Tommy.

Detta innebar bl a att ICA-handlaren fran Kumla efter rundan skulle bjuda oss pa tre stop vardera da hans utslag idag hade en viss formaga att fastna i allehanda ting innan de roda kulorna.

Vi tog tacksamt emot lite dryck men nagra tre blev det inte for da hade nog em blivit extra tung da glasen ar stora har i Lissabon.

Ny dag i morgon och kanske ar det nagon annan som slar "kort".

Sadant vader!

Rui som ar var chauffor har i Lissabon har aldrig varit med om detta vader under de 40 ar som han bott har.
Det skall ju just nu var host aven har med regn och ca 15 grader.

Det ar det inte i ar - sedan jag kom hit har det varit molnigt i tre timmar forra onsdagen och da kom det regn under 15 min. Resten av tiden har det varit sol fran en klarbla himmel och mella 22 och 26 grader. Idag efter golfen blev det en svang till solstolen vid poolen och det kanns ju ratt bra nar vi skriver den 5 november i kalendern.

Harald kom igen

Idag var det spel pa Aroeira II och givetvis sa skulle Harald ha revanch.

En sammanbiten Harald tog genast kommandot genom att vinna det forsta halet. Stretade dock emot och vid vandningen var det bara ett upp till H. Sedan delade vi nagra hal och tog vartannat men det 13:e och 14:e tog H sa hux flux var han tre upp. Da kom en socket fran H ut i sjon, tank aven en 36:e rankad kan sla en socket.

Aven pa nasta hade jag vinnarchans men missade en putt pa en meter sa det var tyvarr dormy. Nu var jag tvungen att vinna det langa 17:e par fyrahalet, 412 m. Lag dock lite mask infor inspelet vilket jag satt i ett trad och matchen var avgjord. 3/1 aven idag men idag till Harald.

Ett, ett i matcher och om jag inte har fel sa kommer Harald nog att foresla match aven i morgon. Aven i morgon spel pa Aroeira II och vi far hoppas att de flyttat fram de gula kulorna nagot for idag spelades banan valdigt lang.

Fin skalp idag!

Idag var det dags for forsta dagens spel for den fjarde och sista besoksgruppen.
Spel pa Aroeira I och det ar 12 nya gaster som anlande igar. Dessutom ar Harald kvar sedan forra veckan.

Harald ar ett riktigt "proffs" och ar rankad 36 pa Seniortouren i Sverige detta ar (H 55). Idag ville han spela match mot den enkla spelaren UTE och jag fick givetvis nappa pa detta som golfvard. Vad gor man inte for gasterna!

Fick sex slag (Harald fem och jag 11). Matchen var mycket jamn och det var aldrig nagon som var mer an tva upp. Efter nio var det lika men sedan sa tog jag tva och pa det 16:e gjorde jag en fin birdie som innebar dormy tva och nar sedan Harald missade inspelet pa 17:e sa var saken klar.

VINST MED 3/1 MOT EN 36:E RANKAD HARALD!

Skall kanske satsa pa Touren nasta ar men man vet ju inte efter morgondagen da Harald givetvis direkt begarde match pa Aroeira II.

Inga bilder!

Forstar att ni saknar bilder fran Lissabon men tyvarr sa gar det inte att lagga in bilder fran denna dator men det kommer sa fort jag kommer hem. Skall dessutom forsoka ge mig ut pa byn idag och forsoka hitta en dator dar det gar att lagga in lite bilder.

Ledig dag

Idag ar det lordag och det ar gastbytardag vilket innebar att jag just skickat ivag 24 gaster till flygplatsen for hemfard till Kopenhamn och Stockholm.

Under kvallen kommer sedan 12 nya gaster for sista veckan har i Lissabon. Det ar sex fran vardera Stockholm och Kopenhamn sa det lutar at att det blir en lugn vecka.


Storseger for Strangnas

Igar var det sista speldagen for veckans gaster och det var dags for utflykten till Quinta do Peru. Den trevligaste av de tre banor som vi spelar men det ar tyvarr lite langt till banan, 28 km.

Det var da dags for den sista tavlingen som ar en partavling bastboll och overlagsna segrare blev Agneta och Bengt fran Strangnas med fina 69 slag. Oven andraplatsen belades av Strangnas da Goran, som hade anlitat mig som andrespelare da Britt-Marie inte stallde upp, landade pa 72 slag. Sjalv spelade jag min basta runda under dessa veckor med 80 slag brutto (42/38) vilket gav 72 netto.

Ko pa banan

Idag sa spelade vi veckans andra tavling och den gick av stapeln pa Aroeira II. I lottningen blev det sa att forsta bollen blev en ren damboll som forsvann i fjarran med raka och nagot korta slag.

Andrabollen blev dagens stoppboll da den bestod av fyra herrar i ovre medelaldran som slog relativt lang men dessvarre aven snett. Det blev lite stockning efter denna boll och till och med Harald som var "chef" i bollen var snett ute ibland.

Sjalvklart sa kom alla i mal efter en harlig golfrunda och dagens segrare blev Monica som landade pa fina 69. Hon har under manga ar bott i Asien med sin man Bosse som jobbat for ABB och da har hon passat pa att slipa pa golfformen.

Tva och fyra blev spelare fran Strangnas genom Bengt och Agneta.

Extratavlingarna narmast hal och narmast hal efter fyra respektive fem slag (herrar, damer) vanns av samma familj genom Christer och Eva. Eva sankte en langputt pa de sista halet, par fem, sa hon hade 0 cm som vinnare av den extratavlingen.

I morgon ar det dags for ny bana i form av Quinta do Peru och da ar det veckans sista tavling i form av partavling.

Forsta november

Kan ni tanka er att det redan ar den forsta november?

Vad galler vadret sa ar det en stralande "host" har i Lissabon. Sedan jag kom hit den 14 oktober sa har det varit molnigt i TRE timmar och under dessa timmar kom det regn i 15 min. Tittade just pa prognosen for de kommande atta dagarna och det ar en STOR sol och mellan 21 och 24 grader pa dagarna. Kanns inte helt fel och jag kan garantera att gasterna njuter av vadret och de fina golfbanorna.