Gott Nytt År, Gott Slut och God fortsättning!

Så här är det enligt Wikipedia:

Före jul säger man ofta God jul och gott nytt år till dem som man inte förväntar sig att träffa förrän det blivit ett nytt år. När julen väl börjat, och det är till exempel
annandag jul säger man God fortsättning! och när nyåret närmar sig säger man Gott slut!. Efter tolvslaget önskar man varandra ett gott nytt år, och senare, fram till trettondagen, kan man återigen säga God fortsättning, men nu syftar man inte på en god fortsättning av julen, som tidigare, utan en god fortsättning av det nya året.

Så det får väl bli Gott slut till alla er läsare!

Lev väl och tänk på att tiden inte kommer åter!

Stellenbosch golfbana

hann vi också med att besöka innan avfärd till flygplatsen. Där kände de igen mig i shopen och det är ju trevligt att det är någon annan svensk som är lik mig och spelar golf. Undrar vad han har för hcp?Gå gärna ut på klubbens hemsida och titta på bilden där. Fotografen stod nog på exakt samma sten när han tog kortet.

Fin bana och härligt väder.Staffan fastnade mera för det företag som hade företagsgolf den här dagen än för de gröna ytorna!

Dag fjorton i Sydafrika!Blev det återhämtning efter den härliga vinresan och dagen inleddes med en guidad tur i centrala Stennenbosch. Staden är den näst äldsta i Sydafrika och det var här allt odlades som sedan skulle på båtarna som bunkrade när de anlöpte Kapstaden.

Cirka fem mil till hamnen och man kan tänka sig hur det såg ut för ett antal hundra år att tas sig dit. Idag fin motorväg och i ett nafs är du i Kapstaden.Mycket kunnig dam som guidade oss i Stellenbosch.

Efter turen blev det lunch i den botaniska trädgården med detta på faten.


Storfrämmande

i dagarna tre och det var mycket på programmet så det gällde att vila hos farmor ibland!Albin och farmor!

Pojkar och pistoler

och flickor och dockor eller hur var det nu?


Veckans fredagscitat!

Bär inte på gårdagens bördor för de hör gårdagen till!

Anonym

Vinehoppern!

Dags för vinerna i Stellenbosch!Oj så många glas!

50 km öster om centrala Kapstaden ligger Stellenbosch vindistrikt. Efter inkvartering på Rosenview guest house så kom vinhopperns kl 10.30 och hämtade oss. Färd till ett annat guest house där ett holländsk par i 30-årsåldern hoppade på.

Sedan startade färden och vi åkte den blå turen som maximalt omfattade sex vingårdar. Vi hann med fem och det blev i tur och ordning

Vredenheim
Spier
Bilton
Alto
Kleine ZalzeGenomgång på varje ställe av vinerna från vitt till rött och sedan givetvis provsmakning. Kostade cirka tio svenska kronor att genomföra denna vinprovning.På något ställe var det ost till, på ett annat choklad och givetvis blev det lunch också bland alla vinerna.

Vi undrade länge vad det var för kostiga krukor på borden men vi kom aldrig underfund med vad det var för något.
Det var kanske därför som några slutade vinprovningen på den tredje vingården.

En fin rundtur och så här trevligt hade Staffan och jag det på Alto.
Mount Nelson Hotel!

Där kan man snacka om afternoontea!Klockan 14.30 den 8 november var vi på plats och det blev en njutning för hela kroppen.Kan rekommenderas om ni har vägarna förbi!

God fortsättning!

Hoppas att ni haft en bra julhelg så här långt!

Det har jag och det blev några klappar från den trevliga tomten igår.

Den bästa var nog tavlan signerad Albin T och den kommer att få en hedersplats i huset. Frågan är bara var?

Rundtursbussen i Kapstaden!På fm den tredje dagen i Kapstaden blev det till att ta den röda rundtursbussen runt staden. Den gick till och med "över" till jet set orten Camps Bay men tyvärr så skådade vi inte några kändisar. Kanske beroende på det något dåliga vädret.

Till och med svensk röst i lurarna den här dagen. Inte illa så långt från hemlandet.

08.50-14.57!

Det är dagens siffror för vår kära SOL över Strängnäs!

Inte lång tid men alltid något så det gäller att fånga solen eller dagen!

Frågan är varför UTE är uppe så här tidigt?

Chapman´s Peak Drive

Vägen började byggas under första världskriget och sågs då som ett genombrott i konsten att anlägga vägar.Kändes som att åka på vägarna i Norge eller i Alperna. Spännande och fint.

Simon´s TownDenna vackra stad ligger på östkusten ner mot Cape Point och här finns sydafrikas flottas huvudbas. Det finns också andra båtar som inte går av för hackor. Dessutom finns sydafrikas sydligaste golfbana här och det är en niohålare som ligger på slänten mellan huvudvägen och vattnet.

Här blev det lunch på hemväg från Cape Point och inte helt fel plats här på jorden.

Arga babianer!

fanns det gott om på vägen ner till Cape Point och Godahoppsudden. Det var inte aktuellt och försöka mata dessa vilddjur för de var riktiogt arga.


Vårt hus i Kapstaden!

Hyrde ett härligt hus endast 15 min från centrum och det var helt ok!

Sex bäddar och dygnspriset var ....... Nej det får ni fråga om ifall ni är intresserade av att åka dit.

Hjälp med avvecklingen!

Den sista juni nästa år är sista dagen för Fogdö GK. Dagen efter sätts plogen i jorden för banan skall avvecklas och åkermark återskapas. Lite synd men jag förstår ägaren.Vildsvinen har dock redan påbörjat avvecklingen då 15:e greenen ser ut så här. Lite svårt att putta och det finns en p-green som används i dagsläget. Kent och Stefan kunde dock inte hålla sig borta från den ordinarie greenen.


Inspel på 13:e hålet!Fyra tappra golfare slår in på green på det 13:e hålet på Fogdö GK:

Glöggolf 2011!Nio man kom till start igår då PGA hade den årliga glöggolfen. Tävlingen spelades under "perfekta" vinterförhållanden då det var helt snöfritt på banan och inte allt för fruset.

Tävlingen brukades förr i tiden spelas samma dag som lillejul men är lillejul flyttat till lördagar så det finns tid för båda arragemangen utan att stressa. Till och med Örebrojanne kom farande och han hade bara ett mål för dagen och det känner nog de flesta till och gör ni inte det får han väl förklara sig här på bloggen.

Blev en fyrboll med bärande kamrater i förstabollen som vi fem i andrabollen som alla hade vagn inte var långt efter när vi nalkades målet.

Tävlingsledare var Göran, trea fr v, som hade dryck med tillbehör både före, under och efter golfandet.

TACK FÖR ETT UTMÄRKT ARRANGEMANG!

Hur gick det då?

Slog själv till med 79 och tvåan Kent hade 81 och sedan kom övriga glöggolfare. Detta innebär "tyvärr" ytterligare ett golfarrangemang 2012.

Rosa bussen och Torolf!Nere vid Cap Point så träffade vi på den rosa bussen från Sverige som rullat ända hit ner.

Jo så är det nog någon gång kanske men nu går resorna första biten med flyg till startpunkten på någon annan plats i världen.

Det som var ännu mer märkligt var mötet med Torolf som är f d off från Linköping. När vi gick runt på klippan så kom han uppåkande med det lilla tåget i sällskap med fru och fyra vänner.

Det som gör det ännu mer spännande är att han och jag var på Nordkap 1986 och det kam man ju kalla "samtidigt i norr och söder".

Spännande så det förslår!

Cape Point och Godahoppsudden!

Är det samma sak?Nej det är det inte. Cirka 500 meter mellan de två uddarna långt där nere i söder.

Veckans fredagscitat!

Varför kallas det rusningstrafik, när ingenting rör på sig.

Robin Williams

Taffelberget

Efter Sun City och "hopp och lek" blev det en tidig söndagsmorgon för flyget till Kapstaden. Flygtiden två timmar och tio minuter så det är en bit och det märktes även på vädret. Kändes lite konstigt att flyga söderut och att det då blev kallare.Vi flygplatsen mötte vår agent med bil och snabb färd till det hyrda huset. Anledningen till att den blev snabb var för att det inte fanns ett moln i Cap Town och då gäller det att åka upp på Table Mountain, Taffelberget, och då det var söndag så var vi givetvis inte själva. Som tur var hade vi redan köpt biljetter och slapp den kön. Dock kö till kabinbanan.Blev lång tid uppe på det platta berget med utsikt åt alla håll.


Glad Lucia!

Sitter här och knappar på datorn innan dagens arbete och hör ljuv luciamusik i bakgrunden från tv-apparaten.

Önskar er alla en glad och bra luciadag så här i vintertider!

111213

Spännande datum idag eller hur!

111213 kommer att vara svårt att slå i första taget.

Bilen såld!

Tack för hjälpen med att sälja bilen!Det gick BRA och med god hjälp av några kamrater.

Tror dock inte jag skall fortsätta som bilförsäljaren.

Sun City!Bredvid Pilanesberg ligger Sun City som byggdes som Sydafrikas Las Vegas under 1970-talet då spel var förbjudet i Johannesburg. Nu är det casino, rekreationsanläggning med flera stora flotta hotell och även en fin golfbana.

Blev ett stopp här på väg hem från safariutflykterna men inget spel vare sig på makinerna eller gräset!

UTE "lekakut"!

Igår så ringde Albin och kallade på lekakuten. Han hade varit i kontakt med ett antal kompisar men alla var upptagna så det fanns ingen att leka med!

Då är goda råd dyra så det blev att ringa till farfar!

Ställde givetvis upp och jag blev avsläpp vid torget i E-tuna och tog bussen ut till Albin. Där satt han och väntade på soffan i busskuren och sedan blev det stigen genom skogen till huset. Övriga familjen åkte och shoppade och vi lekte och lekte och lekte till sena kvällen. De andra kom åter efter ett tag och även Kerstin dök upp.

Hemfärd i mörkret och jag kan rapportera att nattsömnen var GOD!

Det lackar mot jul!

Om två dagar är det lucia, om tio dagar vänder de och om 13 dagar är det jul!

Dessutom är det snart 2012!

Tänk på det i vinter rusket!

Veckan fredagscitat något sent!

Det är svårt att ge bort vänlighet.
Den kommer hela tiden tillbaka till dig.


Cort Flint

Pilanesberg National Park

och Bakubong Lodge var målet för vår tvådagarsafari. Fin park som ligger alldelse bredvid Sun City där för övrigt Robert Karlsson från Katrineholm spelade hem 4,5 miljoner i helgen genom att slå på en golboll. Området ligger 18 mil NV Pretoria och cirka två timmarsbilfärd från Bengt och Ingrids hus.

Fin lodge där inget saknades och precis utanför vårt hus fanns ett stort vattendrag där djuren kom och drack.

Första kvällen en kvällstur i lätt regn vilket var bra för då ligger djuren inte och dåsar och här kommer några av djuren som vi såg.


Den stora elefanten!

Massor av noshörningar!

Två lejonhonor!

Elefantfamiljen där ungen endast var tre veckor gammal!


Golfmatch mot Bengt!

som slutade oavgjort på  nionde hålet!Det blev de sista nio då vi hade begränsat med tid för efter rundan var det dags att åka på safari.

Fin bana med mycket vatten och den är rankad som den bästa i Pretoriaområdet. Kul att få gå på den!


Diamantdagen!

Cullinan diamantgruva var dagens utflyktsmål och det var här den berömda Cullinandiamanten hittades 1905. Den var på hela 3 106 karat och ur den skars Afrikas stjärna ut tillsammans med andra stenar som nu finns bland de brittiska kronjuvelerna.Det gamla dagbrottet var knappt en km brett och vid den vita delen så hittades Cullinandiamanten på några meters djup. Numera är det underjordisk brytning.Oj vad det köptes efter den guidade turen!


Lågmilare säljes!Skoda Octavia, årsmodell 1999, uttagen sommaren 1999.

5 350 mil och knappt 1 000 mil de senaste fem åren.

Välvårdad och ingen rost.

Kontrollera motsvarande bilar på Blocket och ge ett bud!


Ulf och LEJONEN!

och så lejonskadan som kom vid besöket hos de vilda djuren!
Bengt och ORMEN!


40 år sedan studenten!

och sedan mötas i Sydafrika. Det blev ju extra spännande då min "gamla" skolkamrat Lena jobar på ambassaden i Pretoria där Bengt jobbar.

Blev ett besök i hennes hus och sedan en lokal restaurang under kvällen.
Veckans fredagscitat!

Den som skrattar sist hade svårt att fatta poängen.

Okänd