Island runt på sex dagar - Dag 1

Efter en mättande frukost så började resandet runt Island och första anhalten var Pingvellir (Tingvalla) där det ursprungliga Alltinget instiftades år 930. Platsen ligger ovanpå den linje där den euroasiatiska kontinentalplattan möter den amerikanska. I själva verket rör sig plattorna långsamt bort från varandra och ökar Islands yta med 11/2 cm per år.Nästa stopp blev vid Geysir vilket är ett av de få isländska ord som har hittat in i alla världens ordböcker. Idag gurglar tyvärr bara den vattenkaskad som en gång sprutade 70 meter upp i luften. Islänningarna hällde i åratal ner tvålflingor i mynningen, ett slags medicin för gejsrar, för att få den att uträtta sitt verk, men till slut gav den upp. Men nu har Geysir åter börjat vakna till liv efter att ha legat i vila sedan 1980-talet.
Som tur finns den mindre men mer tillförlitliga Strokkur (ordagrant "snurran") bredvid Geysir - med några minuters mellanrum sprutar den på icke konstlad väg en vattenkaskad 20 meter upp i luften. Stå aldrig för nära Stokkur! Under sommarmånaderna varje år så bränner sig i genomsnitt sju turister, för det mesta genom att stoppa händerna i bassängen för att känna efter hur varmt vattnet är.
Hela området är geometriskt aktivt och luktar starkt av svavel (ruttet ägg).Nästa stopp blev vid veckans första vattenfall, Gullfoss, som betyder det gyllene vattenfallet. Det är i själva verket två separata vattenfall i trappsteg med den kombinerade fallhöjden på 32 meter. Ravinen nedanför är cirka två km lång och med basaltpelare som reser sig som orgelpipor från botten. Det var nära att fallen ödelades av ett vattenkraftprojekt på 1920-talet, men numera är området fredat.Färden gick söderut till väg ett, ringvägen, och sedan denna väg österut. Vi passerade en av veckans golfbanor för att sedan komma till Seljandsfoss. Ytterligare ett vattenfall där det givetvis gällde att försöka passera bakom utan att bli blöt vilket givetvis skulle testas.Ytterligare vattenfall , Skogafoss, där vi fick lov att klättra uppför kanten för att se varifrån vattnet kom.Härifrån kom vattnet.Sista stoppet för dagen vid fyren vid Dyrholaey där vi tog vägen upp till fyren som inte var så uppskattat av vissa i bilen. Här finns de klippor där lunnefåglar i tusental har sina bon och det går båtar ut runt klipporna för de riktigt bitna fågelskådarna. För oss räckte det ned en titt från land.Efter detta och efter en fullmatad dag bar det av till "förläggningen" på vandrarhemmet i Vik.

Island runt på sex dagar - Reykjavik

Efter tidig landning så hade vi en heldag i Reykjavik efter att bilen hade hämtats ut.

Första stoppet blev givetvis vid Blå Lagunen som ligger i anslutning till Keflavik. Inget bad p g a den bistra väderleken men det skulle det bli senare.Efter incheckning på studenthotellet så var det dags att utforska staden. Första målet var den i stadsbilden dominerande Halligrimskirkjan.Tornet är hela 73 m högt och däruppifrån har man en fantastisk utsikt över staden.Här ser vi vyn ner mot centrum med shoppinggatan och bargatan.

Det gäller att planera besöket i tornet så att man inte kommer när det är hel timme för då slår klockorna riktigt ordentligt.Precis utanför kyrkan finns en staty av Leifur Eiriksson, Islands störste äventyrare, som kom till Amerika långt före Christofer Columbus.Efter kyrkan så var det hamnen som var målet och där såg vi de fem valfångstfartygen som legat och väntat på att få börja fånga valar igen. De har legat i hamn sedan 1989 då Island förbjöd valfångst.Lite fönstershopping och en lokal öl innan det var dags att besöka rådhuset och sedan PerlanSex enorma tankar som används för förvaring av det heta underjordiska vattnet som värmer upp staden. På toppen en restaurang med utsiktsplattform där Du har en bra utsikt över staden och bergen. Tankarna rymmer 24 miljoner liter vatten och står för nästan hälften av Reykjaviks vattenkonsumtion.

Dagen avslutades med en tur i bil runt stadens ytterområden och då hittade vi givetvis en av stadens åtta golfbanor. Sedan var det bara att bege sig till studenthotellet för att förbereda den första dagen i bil.Studenthotellet i bakgrunden.

22 av 66 par

Idag var det dags för äkta makartävling på Eskilstuna GK. Banan är sedan 1951 och det märks på utformningen.
Det är på ett antal ställen där hålen korsar varandra så det gäller verkligen att se upp. Banans par är 69 (34+35)eftersom det endast finns två par fem och hela fem par treor på banan. Konditionen på banan var bra och det är fin fairway och fina greener vilka är väldigt platta vilket inte ställer till allt för stora problem vid puttningen.

Tävlingsformen var foursome och alla i vår boll hade valt att damerna skulle slå ut på udda. Det fanns olika motiv och vårt var att jag skulle slå ut på det korta 16:e hålet som går över en större bäck (se annat inlägg).

Vi fick 25,5 slag och när vi vände hade vi 47 slag. Detta innebar att vi låg på banans par. Gjorde sedan några dåliga hål på hemvägen och slutade på 100 slag totalt vilket innebar 74,5 netto. Detta räckte till en 22:a plats i det 66 par stora startfältet. Vinnarna hade 67 netto.Det långa tionde hålet, hela 405 m par fyra, där vi i den kraftiga motvinden tyvärr gjorde en åtta och tappade två slag.

Aldrig så hög siffra

Idag hände någor annorlunda på golfbanan. Jag fick skriva den högsta siffran hittills i min golfkarriär på ett scorekort. Tack och lov var det inte på Kerstins och mitt utan det var på kortet för det par jag var markör åt.

Det hela utspelade sig på det 16:e hålet på Eskilstuna GK. Ett par tre som är 115 m från gul tee och det var vi herrar som skulle göra utslaget.

Förstemannen slog upp på green och det gjorde även jag. Vi gjorde sedan birdie och par på hålet. Eskilstunaparets herre slog bollen i den stora bäcken hitom green och sedan började eländet!

Ytterligare tre gånger så hamnade bollen i vattenhindret efter det att de slagit varannan gång. Efter fyra vattenbesök så hamnade sedan bollen i den högra greenbunkern men därifrån ville den inte upp.

På det 16:e slaget så kom den upp på green och sedan var det en enkel tvåputt för

18 slag

i hål på ett par trehål.

Kan rapportera att paret dalade i resultatlistan och kom långt ner i den slutliga prislistan.

Tänk vad man kan få uppleva på en golfbana men det är bara att komma igen för alla vi golfare har nog upplevt någon liknande situation.

Särsta Open - tre vinster

Kerstin och jag var igår inbjudna till att spela Särsta Open på Vassunda GK. Särsta är en "stadsdel" i Knivsta som har sitt årliga golfmästerskap och i år var det fjärde upplagan. Vi var inbjudna av Rita och Pertti som var två av de många golfare som jag lärde känna på Azorerna. Tävlingsledningen består av dessa samt Birgitta och Kurre.Vi och tävlingsledningen för Särsta Open. Rita och Pertti i mitten.

Hela 21 spelare kom till start uppdelat på nio damer och 12 herrar. Det var poängboggie som spelades och dessutom var det en lagtävling i form av de tre bästa i varje boll. Närmast hål var på det 131//124 m långa 12:e hålet och längsta drive var det på det 17:e hålet.

Kerstin som för dagen spelade sin första enskilda tävling slog verkligen till. Hon vann närmast hål på 6,20 m och hon vann även längsta drive för damerna. Inte nog med detta, tillsammans med Eva och Birgitta vann hon också lagtävlingen på fina 90 poäng.Kerstin, Eva och Birgitta tar emot lagpriset av Kurre.

För egen del gick det också bra efter en något knackig inledning.

Slog i vattnet på första hålet, noll poäng. Slog för långt på andra hålet, en poäng. Slog två bollar i vattnet på det tredje korthålet.

Bytte från regnbyxor till vanliga byxor för att ändra på något och vände därefter på 14 poäng. Efter korven så lossnade det och hemvägen bestod av sju par, en boggie och en dubbelboggie vilket innebar 39 slag och hela 22 poäng. Landade på 36 poäng och detta räckte till seger med fyra poäng.

Tävlingen avslutades med middag på klubben och under kvällen genomfördes eftersnack hemma hos Birgitta och Kurre.

Vi får tacka för en mycket trevlig dag och frågan är om vi efter denna lyckade dag får en inbjudan till den femte upplagan nästa år. Vi får hoppas det för det var mycket trevliga deltagare och en mycket inbjudande bana.

Vassunda GK

Var igår och spelade på Vassunda GK som ligger mellan Knivsta och Sigtuna. Banan blev färdig 1992 och är en 18-håls skogs- och parkbana i spännande och varierande natur.

Hålen är relativt korta men det är mycket smalt och på ett stort antal hål får Du slå blinda slag. På två av hålen finns för detta en finurlig anordning med semaforer så att inga farliga slag skall ske.

Vatten förekommer också så det gäller att spela med insidan av huvudet. Greenerna är ondulerade så det gäller att tänka till innan Du puttar. Klassen på både greener och fairway är bra.

Ett hål som Du definitivt kommer att komma ihåg är det sjunde hålet. Ett par fyra där det efter 150 m från gul tee finns en sten- och endunge mitt i fairway. På några andra hål förekommer även berg i dagen där bollen kan få en ordentlig fart i ibland oönskad riktning.

Om Du skall scora bra på banan eller deltag i någon tävling så är det helt nödvändigt att gå ett varv innan start.

Banan är väl värd ett besök.

Island runt på sex dagar - golf

Islänningarna verkar var helt bitna av golf!

Det bor runt 300.000 människor på ön och ca 170.000 bor i Reykjavik. Där finns det åtta banor och sedan finns det ytterligare runt 30 banor på ön.

Här kommer en bild från banan som ligger på näset längst ut i väster i Reykjavik. Det är en niohålare som nog är riktigt häftig när havsvindarna biter i.


I Hella fanns en 18-hålsbana av något sämre kvalitét.I en fjord i öster hittade vi en mycket liten bana som servade de knappt 200 hundra som bodde i trakten.Slutligen en mycket fin niohålare i Egilstadir där det skulle vara tävling i söndags. Hade tyvärr inte tid att stanna och vara med.Tror att det skulle finnas en marknad att ordna resor till Mälardalen för golfspelare från Island som då skulle kunna få spela en annorlunda typ av golfbanor. Kanske något för www.revent.nu att anordna?


Island runt på sex dagar - trafik

Då har jag och Kerstin varit till Island och gjort oss en tur runt ön. Vi åkt med www.vulkanresor.se som vi varmt kan rekommendera. Vi hade ett färdigt paket med bil, övernattningar och en bra resebeskrivning.

Inledningsvis lite om trafiken på ön. Det är mycket väl skyltat och lätt att hitta. Bilparken är från mycket små bilar till monstertruckar som behövs om Du skall korsa ön. Standarden är från motorväg som går från Keflavik till Reykjavik till mycket små grusvägar som är i klass med övningsfältsvägarna som fanns på P 10 området.

Finns även några tunnlar och den största är den som finns under fjorden mellan Reykjavik och Akranes. Den är knappt sex km lång.

Några speciella vägmärken finns det också och det ärsom betyder att den dubbelfiliga vägen övergår till en bro som är enkelfilig och då kan det se ut så härVarning för krön var också ett bra vägmärke och speciellt på de små vägarna var det mycket uppskattatKom Du sedan till en sådan här vägskylt så fick Du inte fortsätta om Du inte hade en fyrhjulsdriven bil då det var en dålig väg där även bilvad kunde förekommaSå här såg "gapet" in till den sex km långa tunneln utVi valde en stor bil som drog lite bensin men det var häftigt att avverka 210 mil i den och som Ni ser var det andra som valde mc och cykel
Sammanfattande U 2 resultat

Då har det varit lite stiltje på bloggen och varför kan Ni se på nästa inlägg. Här kommer dock några resultat från veckans U 2.

Kan konstatera att Lennart kommit igån trots krånglande rygg och tagit två segrar.

Stig har nu endast en match kvar och det mot just nu andreplacerade Göran.

Janne försökte ta två skalper på en dag men fick åka tillbaka till Örebro med endast en pinne.

Här kommer resultaten

Göran - Kjell Thu              2/0
Lennart - Torbjörn            5/4
Lennart - Ulf E                   3/2
Stig - Lennart                     2/0
Hans - Janne                    0/0
Willy - Janne                      2/0

Nödkit för golfare

När det är dags för resa så är det alltid bra att ha ett nödkit med sig.

Eftersom det inte finns något för golfare, eller finns det, någon kanske vet, så är det bara att tillverka ett själv.

Här ser Ni mitt och det består av

fyra väl märkta bollar

ett antal pegar

greenlagare

markörknapp i form av en svensk femkrona

en ny fin handske

och inte minst ett svenskt golfintyg från klubben så att "man kommer in" på banan.

Allt förpackat i en praktisk liten "påse".

image302

Kanske en grej att börja sälja?


82 golfdagar och 33 tävlingar

Då är det dags att summera golfandet så här mitt i sommaren.

Säsongen började ju redan i jan/feb då vi var till Portugal och spelade sex rundor. Därefter 25 rundor på Azorerna tillsammans med
www.revent.nu.

Ytterligare "några" rundor på hemmaplan och just nu 82 totalt. Eftersom jag gillar att tävla så är det följande som genomförts:

11 singeltävlingar med resultat mellan 69 och 78 slag (resultaten från de fem tävlingsdagarna i jan/feb är inte med då de inte är något att skryta över).

11 partävlingar varav två är förluster (andra omg i Kuriren och en familjematch).

11 matcher i U 2 och H 55-laget (två förluster som kom i bortamatcherna i Mälarbaden och i Vingåker).

Fortsättning kommer efter "sommaruppehållet" och vi får väl se hur hcp kommer att påverkas då.


Vinst på 22:a hålet

Igår var det som jag tidigare nämnt dags för den tredje omgången i Stadiumgolfen. Vi hade bortamatch mot ytterligare ett Flenslag. Det var Mia, som jag mötte och fick ge fyra slag, och Annika som Jonas mötte och fick ge sju slag.
 
För egen del började det bra med ett enkelt par på första hålet. Därefter tog Mia två hål och jag utjämnade på det fjärde. Sedan kom det första delade hålet efter dagens första chip enputt, fler skulle det bli.

Gjorde birdie på det 140 m långa sjätte hålet. Putten var 50 cm och vann givetvis hålet.

Dags för nästa chip enputt på sjuan där hon hade slag. I på fem och Mia i på sju så jag tog ett hål där hon hade slag. Tog även åttan där hon hade slag. Mia gick i vattnet på andraslaget och jag "fegspelade" in mot green.

Åter chip enputt på nian för att dela hålet. Tog där fegvarianten och slog utslaget till åttan fairway men eftersom det inte är out där så måste det ju vara tillåtet. Kändes dock lite konstigt att möta nästa boll och låta dom slå ut innan jag gick fram och slog min mot green.

Ledning med tre vid vändningen.

På tian kom en av dagens två misstag. Låg fyra m kort flaggan och puttade förbi dryga halvmetern. Detta får givetvis inte förekomma då jag fick en nedförsputt som jag missade och vi delade hålet.

Chip enputt på 11:an för delning. Förlorade 12:an. Tog 13:e efter att Mia slagit ut i skogen. På 14:e hade hon slag och jag chansade och missade och hon tog hålet. På 15: slog hon i skogen och det var vips dormy.

Hon tog Kalle-Ankahålet efter att jag låg mask efter utslaget. Matchen avgjordes på 17:e där hon hade slag. Sänkte en femmetersputt för delning och det var dags för forusome "sudden".

Ni kan läsa om Jonas match på
www.golfers.blogg.se så får Ni reda på varför det blev särspel.

Dags för andra missen för dagen på det första särspelshålet. Låg på green på två slag, damerna på tre.  Annika puttad bra och de fick fem i. Såg inte den tvärgående åsen och siktade rakt mot kopp. Tyvärr drog bollen åt höger vilket naturlagen givetvis säger. Jonas lyckades inte sätta putten på drygt två m.

Tvåan - de hade slag. Kort utslag av Jonas, bra tränia av mig men det var inte aktuellt att gå på green då jag hade knappt 200 m och motvind. Bra inspel av Jonas och mindre bra av damerna. Vi fyra m kort, uppförsputt. De 12 m långt och nedförsputt. Vi tvåputtade och de treputtade tack och lov.

Trean - tränian som gick bra igår talade och bollen låg sex m bortom kopp. Damerna genom träden till höger och bollen 14 m från kopp och utanför green. Jätteputt av Annika, återigen, som hamnade 40 cm från kopp. Jonas läste och läste och sedan kom putten. Till min förvåning och även till Jonas så stannade bollen efter knappt fyra m och jag blev alldeles "skakis". Från ett jätteläge var vi nu i brygga. Närspelet hade dock gott bra hela dagen så även denna gång och putten satt i hål.

Fyran - Ett krångligt par fem där de inte hade slag. Efter vissa svårigheter för damerna var de tre m från hål efter sex slag och vi var 1,5 m från hål efter fem slag. Koppsnurr när Mia puttade och eftersom putten var het så satte jag det sjätte slaget för vinst av hålet och matchen.

Nu var vi längst bort på banan men det var med lätta steg som vi kunde vandra tillbaka längs asfaltsvägen. Damerna blev efter halva vägen upp-plockade av respektive som började undra vart de tagit vägen.

Åter en seger i Flen kändes riktigt skönt.

Fortsättning följer i augusti månad då det är dags för den fjärde omgången.

Golfresan on Tour i Sala

Idag var det dags att ta sig an Salabanan igen. Vi hade tillsammans med 121 andra par anmält oss till Golfresan on Tour som går runt om i landet under hela sommaren.

Start var tionde minut, tre par åt gången, från 08.00 till 14.30. Vi startade själva kl 11.30 så det blev en lagom morgon. I bollen gick även ett par från hemmabanan som hade 16 resp 12 i hcp. Dessutom gick två killar, även de från Sala, som spelade sin första tävling idag. De hade börjat med golf för tre år sedan och hade idag 36 resp 35 i hcp. De fick 41 slag, d v s fem hål med trippelslag för att få två p (hade bl a nio/ett på ett hål).

Paret började med en birdie, fyra p, och killarna började med par och fyra p. Vi började lite långsammare och landade efter nio hål p 11 p. Grabbarna vände på 25 p och paret på 22 efter bl a en eagle, fem p, på det femte hålet.

Nu måste det till en skärpning och den kom. Vi gick hem på 20 p lika mycket som grabbarna och paret hade 17 p hem.

Slutresultat 45, 29 och 31 för oss. Killarna gick upp i ledningen med sina 45 p och det skall mycket till att matcha dem. Den ena av dem slog ut med järntrean och drev ut min drive med flera meter. Om de spelar lite tävlingar eller "kontrollerade" rundor så skulle de nog sänka sig rätt snabbt.

För egen del gäller det att ta nya tag och det kommer nog flera partävlingar framöver. För egen del gäller det att ladda om för i morgon skall Jonas och jag spela tredje omgången i Stadiumgolfen mot två "damer" på Flensbanan. Rapport kommer i morgon.

image301

Kerstin har just slagit ut på det sista hålet och här slår Saladamen ut. Till vänster ser vi killarna som landade på 45 poäng, bra jobbat och vi hoppas på en seger och en biljett till finalen.

Hans S mot Bengt-Erik

Ovanstående två herrar var visst ute i ett riktigt stormväder och det var väl tur att de hade respektive med sig så de inte blåste bort.

Här kommer referatet.

Bengt-Erik och jag spelade match idag i denna underbara blåst. Inget skönspel av någon av oss men jag lyckades dra det längsta strået.

3-2 blev det till slut.

RM två generationer

Just denna vecka så spelas RM i masser av klasser i Sörmland. Här på Strängnäsbanan är det D 60 och H 75 som skall göra upp om RM-titlarna. Vet att det är storfrämmande då bl a mamma Sörenstam skall spela ihop med hemmaspelaren Birgitta i D 60.

Det förekommer även två generationer och jag har som bäst börjat förbereda Albin på kommande RM. Var iväg och köpte en drive till honom och om ca tio år så kanske det är dags för start för Albin och farfar.

image294

Albins första träningspass med den nya drivern. Skall börja med greppträning!

Vilka kämpar!

Idag så stötte jag på många gamla kämpar när jag var och tittade på RM.

I H 75 såg jag bland annat Ivan från Söderhamn som idag enligt uppgift är 86 år. 1947 så var han med och vann SM i bandy för Broberg, det är 60 år sedan. Idag gick han blå/gul på 85 slag och han har hcp 12,6.

Snacka om att det går att spela golf vid mogen ålder och dessutom gå rundan under sin ålder också.

Sörenstam på Strängnäs GK

I helgen genomförs RM på Strängnäsbanan och bl a i klassen D 60. Där starta en Sörenstam och det är givetvis mamma som representerar Bro-Bålsta GK. Kl 12.30 slog hon ut i det för dagen regnfria Strängnäs.

image297

Här ser vi hemmaspelaren Birgitta och mamma Sörenstam läsa in sig inför inspelet på dagens första hål, blå ett.

I morgon avgörs tävlingen med ytterligare ett varv.

En regnig dag

Igår var det planerat att Christer och jag skulle åka till Mariefred och mötas i U 2.

Som Ni vet så kom regnet och får man möjlighet att stå över en regnig dag på banan så gör man gärna det.

Blev i stället en tur till Tuna Park och lite kultur på hemvägen genom att besöka Sigurdsristningen vid Sundbyholm utanför Eskilstuna.

image296

Kerstin studerar den fina ristningen från Vikingatiden.

Att leta boll

image285

När vi var i Uppsala så träffade jag på Fabian 17 år. Han var riktigt duktig på att spela golf och slog verkligen långt. På det sjunde hålet, par fyra 338 m, var han 10 m från green efter utslaget.

Trevlig kille som också avslöjade att han var boll-letare på sommaren. Han och några kamrater tjänade "mycket" pengar på att dyka i dammarna på Upsala GK. De dök utan utrustning och hittade på detta sätt bollar. Senast när de dök i dammen på tredje hålet så hittade de ca 250 bollar och av dessa så var drygt 100 "Pro V 1".

Ni som spelat banan förstå att det är många "duktiga" som försöker driva green men som sagt - många når inte ända fram.

Här ser vi Fabian när han gör en besiktning av dammen på det tionde hålet - är det värt ett "dyk"?

HIO av Pekka

Grattis Pekka!Läste i dagens tidning att Pekka gjort en HIO på Strands 18:e hål. Par tre, 155 m och Pekka slog en järnsexa.
Här ser vi Pekka i mitten och Peter, som var med när han gjorde sitt HIO, till vänster när de var på Strängnäsbanan och spelade Stadiumgolfen mot Jonas och mig för några veckor sedan.

Gårdagen på banan

Igår så hade Kerstin och jag bokat en tid kl 10.50 och när vi kom dit var vi själva i bollen. När vi stod på tee kom dock en kille med raska steg. Det var Håkan från Karlstad som var på hemväg från jobbet i Stockholm och tänkte börja semestern med en golfrunda.

Blev en mycket trevlig runda med lagom bra golf. Bra tempo och vi gick båda rundorna under två timmar. Lagom med folk på banan och givetvis ett antal RM-spelare som gick runt för att titta på banan inför dagens inspel.

Bengt-Erik försökte även locka ner oss i bunkrarna på gul slinga. Han åkte alldeles före oss och gjorde fint med den lilla maskinen och när han var klar vinkade han att det var dags att slå. Trots många försök så var det ingen av oss som gjorde honom glad. Kanske det dock varit bra att träna i de nyputsade bunkrarna.

Så kom plumpen - 17:e hålet, gul åtta, och jag tog fram järnsexan och slog till. En ordentlig socet som försvann upp i skogen till höger. Ny boll och även den tog samma väg. Fick lov att skylla på att "lufthålet" efter första bollen ännu inte var fyllt. Åtta i på hålet och är det någon som kan förklara varför? Nu blir det till att återgå till tränian på hålet.

Oavgjort i U 2

Under gårdagen så var det återigen en match i U 2 som slutade oavgjort!

Det var Kjell Thu och Stig som möttes och när det var tre hål kvar (gul slinga) så ledde Kjell. Stig tog "Gattet" där han hade slag och sedan hade Kjell en koppsnurr på sjuttonde.

När de sedan var på green på det artonde så var det hux flux Kjell som måste sätta en fyra meters nedförsputt för att dela matchen. Ni som puttat nedför på hålet vet vad det innebär och jag kan meddela att flaggan satt långt upp på den nedre platån, ingen drömplacering.

Kjell koncentrerade sig ordentligt och fick se putten sakta och försiktigt rulla i kopp. Måste känts extra bra i och med ledning under huvuddelen av rundan.

Slutet gott och båda lämnade banan med varsin poäng.

Resultat U 2

Idag har minst två matcher avverkats och följande resultat kan redovisas.

Janne E - Roger

Vinst för Janne med 1/0 efter att legat under med fem efter sex hål. Matchen avgjordes först i och med att Janne satte den sista putten. Vem har sagt att det är klart när man leder med fem?

Ulf T - Bengt-Erik

Vinst för Ulf med 6/4 efter det att Bengt-Erik haft banan mot sig idag. Vid minst tre tillfällen så lade sig bollen i buskar och bakom träd så att det nästan var omöjligt att slå bollen.

Nu har det avverkats 20 matcher i den ena gruppen och 18 i den andra. Ser ut som om alla kommer att uppnå fem innan månaden är slut.

Bollmärkning

Som Ni vet så är det bra att märka sin boll på något sätt.

Själv så ritar jag en "glad gubbe" på bollen och den används även som riktmärke vid utslag och puttning.

Alla gillar dock inte min märkning. När jag och en kamrat för en tid sedan var och spelade en foursome så bestämde vi att spela på mina NXT Tour för även han gillar dessa. Efter några hål så kom dock kamraten och frågade om jag inte hade någon omärkt boll. Han kunde inte fokusera på slaget när han så en "glad gubbe" som tittade på honom.

Så kan det gå med bollmärkning så tänk på vad Du ritar på Din boll!

Vikingafestivalen i Stallarholmen

Denna helg är det stor vikingafestival i Stallarholmen. Golfen var ju inte uppfunnen på vikingatiden men det förekom givetvis många andra "kamper".

Självklart hade Pia och Staffan kallat till kamp och vi var inte sena att anmäla oss. Resultatet var som tur var inte hcp-grundande utan det kommer inte att finnas kvar efter helgens begivenheter.

Kul hade vi dock!

Tack Pia och Staffan för en trevlig afton!

        

Bra dörrskylt

Nedan ser Ni en mycket bra dörrskylt för golfare. Bara att hänga upp på spiken när Du sticker ut och sedan vet respektive var Du är. Kanske inte så lämpligt på ytterdörren, objudna gäster, men Ni har väl någon spik inne också.

image286

Sprinklerlock vid green

Som alla vet så finns det ett oendligt antal regler i golf. Det är inte bara att få bollen i kopp på minst antal slag det skall dessutom ske utan "plikt".

För en tid sedan så råkade jag ut för ett läge som kostade mig slag. Låg bakom ett sprinklerlock som var ca 40 cm från green. Om jag skulle putta så var det rakt över locket. Markören och jag diskuterade men jag spelade enligt grundregeln "spela bollen som den ligger". Dåligt slag och i kopp efter ett tag.

I Uppsala spelade jag ihop med en pro som jobbade på Golfförbundet och tog då upp frågan och fick då lära mig följande:

Tidigare lokal regel men nu allmän. Sprinklerlock är tillverkade föremål. Om bollen ligger max två klubblängder från green och locket finns i spellinjen så har Du rätt att droppa Dig fri enligt "vanliga" droppningsregler.

BRA att veta och nu har jag skrivit upp det i regelboken.

Ulf B mot Lennart i U 2

Här kommer en rapport från dagens match mellan Ulf B och Lennart.

En rapport från dagens match mellan mig och Lennart S.

Jag är nöjd med mitt spel,men efter de första nio på gul slinga var jag 4 ner. Kan man vara nöjd med det, nja jag var totalt två sämre än mitt hcp men Lennart var 6 bättre än sitt hcp. För att dela ett hål krävdes par, vilket innebar för att vinna var det birdies det är för tufft för en hel match!

Så matchen slutade 6-4 till Lennart, bara att buga för hans spel denna dag och önska honom lycka till på RM H60.

Vilken boll skall jag ta?

image284

Det är alltid ett problem och veta vilken boll som jag skall spela på när det är dags för golfspel!

Nu har dock en uppdelning gjorts i tävlingsbollar, Kerstins bollar, Jonas bollar, sällskapsspelsbollar och sedan övriga bollar. Dessutom finns det givetvis ett antal bollar i förpackningar för speciella tillfällen.

Känns skönt att få lite ordning på bollarna.

Full fart i U 2

Senaste resultaten

Tisdag

Lars - Roger 1/0

Onsdag

Ulf D T T - Göran 4/3

Ulf T - Kjell Thy 1/0

Torsdag

Göran - Torbjörn 1/0

Som Ni ser så är det just nu mycket hårt spel då tre av matcherna avgjorts först på sista green.

Från min match mot Kjell Thy så kan följande rapporteras.

Böljande bra spel på blå slinga som avverkades på 1 h och 30 min. Var tre upp efter sex hål men sedan var det Kjell som tog kommandot och efter röd etta var det bara ett upp. På hålet slog han andraslaget ut i det tjocka i den tomma dammen och därifrån lade han upp bollen 50 cm från flaggan för ett enkelt par.

Delade tvåan på par. Slog sedan i bunker på korthålet och då var han ifatt. Kjell strulade på fyran och jag slog i vattnet på femman och med fyra hål kvar var vi lika.

Då började skönspelet. Delat på par på 15:e, 16:e och 17:e. Nu skulle det avgöras på det sista hålet. Kjell slog en fin drive upp på kullen till vänster. Själv slog jag till vänster och kortare över trädet? Slog en P och sedan letade vi och efter 4,30 så hittade jag bollen på den första kullen efter trädet.

Slog tränio till 100 m kvar. Kjell kunde inte gå för green p g a träden. Lade fram sig och hade 45 m kvar.

Slog ett bra slag och låg i höjd med pinnen men på foregreen och hade fyra m till flaggan. Då skulle Kjell göra sitt "enkla" inspel. Mjukt i backen och klubban gick som en osthyvel och bollen rätt upp i luften! Nytt slag och nu låg han kort på green och hade sju m kvar.

Valde att ha flaggan i och då lärde jag mig något nytt! Då är det den som är utanför som skall putta även fast det är närmare. Puttade bra och låg 20 cm från kopp. Kjell puttade efter mycket läsande och smet förbi till vänster och låg även han 20 cm från hål.

Då var matchen över och vi tackade varandra för en trevlig och mycket välspelad match. Avgörande på sista green med ett par och en boggie efter att delat de tre senaste hålen på par kändes för oss båda som storspel!

Omgång tre i Stadiumgolfen

Då har lottningen för omgång tre i Stadiumgolfen kommit. Vi har nu fram till i början av augusti att möta våra nya motståndare som återigen kommer från Flens GK.

Nu får Jonas och jag åka till Flen och möta två "damer" som har 15 och 20 i hcp. Förra gången så hade Jonas förhinder så vi fick sätta in vår ständige reserv P-O och det gick ju bra. Som jag skrivit om tidigare så vann vi båda två på det 17:e hålet.

Vi hoppas givetvis på samma fina spel även denna gång.

Europeiska seniortouren

Igår i Uppsala så gick vi första varvet med Per och hans bror. De blev till slut segrare i tävlingen och spelade mycket bra.

Speciellt Per som var två år yngre än mig och hade 1,5 i hcp. Han fick igår två slag och gick runt på imponerande 39 poäng. Detta bl a efter fem birdie.

Han har två gånger kvalat till Europeiska seniortouren och skulle till hösten göra ytterligare ett försök. Det är bara att önska honom lycka till för golf kunde han verkligen spela.

image289

Här ser vi Per när han visar upp en av gårdagens fina torvor. De blev alltid lika stora, som en hundrakronorssedel, och det var imponerande att se honom slå.

Jämbördiga spelare

Under gårdagens avslutande foursome så var vi tre lag i varje boll. Vi hade bestämt att jag skulle slå ut på udda och vi hade turen att starta på det första hålet (inte så långt att gå). När vi kom till tee så var de övriga lagen där och de bestod av "två generationer" vilket innebar att det var två 17-åriga grabbar och jag som slog ut på det första hålet.

Tror Ni att jag drev ut dem fast jag var 21 år äldre än deras ålder tillsammans?

image288

Fabian, jag och Magnus efter avslutad runda.

REvent på besök i Upsala

image287

Igår så gjorde jag och Jonas verkligen reklam för REvent på Upsala GK.

Vi var där och deltog i "Synsam Stora Herrslag". 36-hålstävling som inleds med varsin singel och efter lunch 18 hål foursome.

Mycket fint väder och vi spelade hyfsad golf. Slutad i mitten av det 37 lag stora startfältet och kom igen på em då vi blev 11:a i foursome på 33 poäng.

Här ser Ni ryggtavlorna på "REventarna" på tee på det artonde hålet och i bakgrunden syns green och klubbhuset på Upsala GK. Banan kan verkligen rekommenderas och de hade en mycket härlig fairway att gå på.

U 2 resultat

Kjell Thy vs  Christer B 5/4

Stig O - Ulf D T T = 3/2

Rapport från U2, Ulf D T T mot Torbjörn D.

Golf, det spelade vi inte mycket. Torbjörn inledde bäst, vann hål 1, 3, 4, 6 och 9. Jag, konstigt nog det hål Torbjörn hade slag på, 2 och även 5. 7 och 8´an delades. Jag var mycket nedslagen eftersom spelet inte stämde alls. Torbjörn var inte het, men missade mindre.

Efter korv, fortsatte spelet. Jag slog in mig i skogen på röd 1, missade slaget ur skogen och lite till, men eftersom Torbjörn efter ett fint utslag lyckades pricka bunker och sedan inte var het med putten, så delade vi hålet på 6 slag var.

Sedan kom mardrömen. Vi slog båda utslagen in i skogen till höger. bestämde oss för att glömma dessa och börja om på nytt. Varpå båda återigen slår ut i skogen till höger. Torbjörns kortare men bättre. Jag missar andraslaget och bollen försvinner. Dropp och sedan ut ur skogen. Vi hålar båda ut på 8!! räknar man med första utslagen, delade vi hålet på 11 slag var. Snacka om dåligt spel.

Delar korthålet på 4. Sedan börjar Torbjörn spela som mig och jag rycker upp mig. Vinner röd 4, 5, 6 och 7. Röd 5 med en fantastisk drive i motvinden på 230 meter, gör par på hålet. På röd 5 får Torbjörn bunkerfrossa och jag får hålet mer eller mindre gratis. På nästa korthål slår jag ut till höger, träffar bron, men har tur och har bollen pinhigh i semiruffen. Torbjörn i vänster bunker. Jag sätter parputten och vinner och leder otroligt nog med 1.

Röd 8, båda slår jyssta utslag, jag missar inspelet med en duff, toppar sedan pitchen och ligger 13 meter från hål på foregreen, medan Torbjörn ligger på green efter 2 slag, ca. 5 meter från hål. Då sätter jag putten från 13 meter, Torbjörn 2-puttar, dormy!

Mitt utslag hamnar till höger vid de första träden efter bunkern, Torbjörn ligger kort till vänster. Jag kan inte svinga p.g.a närheten till ett träd, slår ett kort slag framåt och har 180 meter till hål. Torbjörn slår fram sig, jag tänker offensivt och klappar till med träfemman. Kanonslag, men i trädlinjen till höger, mot green. Vi letar och letar, men inte förrän vi släppt igenom en spelare, så hittar han bollen i direkt närhet till green där vi inte letat. Tiden ute, hålet förlorat.

Poetisk rättvisa, men jag är nog lite förbaskad ändå. Sista slaget var en riktig kanon och det känns för j-igt att inte hitta den när den låg så nära green. Men som sagt, sett över 18 hål, var ingen värd att vinna. Vi spelade inte som vi har hcp för.

Ulf D T T

H 55 till hösten

Då har lottningen för hösten seriespel för H 55 i Södermanland kommit och det är en mycket jämn serie inför hösten.

Åda och Mälarbaden har 4 poäng. Vingåker, Strängnäs, Gripsholm och Jönåker har 3 poäng. Trosa och Katrineholm har 2 poäng.

I höst möter vi

Gripsholm hemma

Trosa borta

Åda hemma

och som avslutning

Jönåker borta.

Äkta makar på Torshälla GK

Idag var det tävlingspremiär för oss, Kerstin och mig, i en äkta makar tävling efter det att Kerstin spelat ner sig till 36 i hcp. Tävlingen gick av stapeln på Torshälla GK och det var foursome poäng som gällde. Vi fick 26 slag.

I samma boll gick ett par som hade Torshälla som hemmabana och de hade 27 slag. Dessutom gick ett kombinationslag Torshälla/Sigtunabygden och de hade 32 slag.

Vi valde att jag slog ut på ojämna hål och Kerstin på jämna. De övriga två valde tvärt om.

Rundan började med ett streckat hål då jag slog tredjeslaget i bunkern och sedan hade vi lite nervösa puttar. Misstaget tog vi snabbt igen då vi gjorde par på tvåan och fick fyra poäng efter ett jätteutslag av Kerstin. Spelet rullade sedan på och vi noterade ytterligare ett streck på det sjätte hålet. Efter nio hål hade vi 18 p och det hade även Torshällaparet. Kombinationslaget hade 15 p.

Efter fikat blev det fart på kombinationslaget då de tog 11 p på fyra hål. På dessa skrapade vi endast ihop fyra då det återigen var jag som bl a slog inspelet på 13:e i bunkern så att vi sedan gick poänglösa därifrån. En tvåpoängare på 14:e följdes upp av en fin birdie på det 15:e hålet efter en suverän fyrametersputt av Kerstin. Det gav fyra poäng och vi blev lite gladare igen.

Det 16:e, vilket är ett par fyra med index ett, blev ett katastrofhål för hela bollen och vi gick helt poänglösa därifrån. När händer något sådant?

Lyfte oss lite på slutet och inför det sista hålet var vi en p efter Torshällaparet där alla hade ett slag. Det hela slutade med att de gick i på sju, par fem, och jag satte boggieputten med lite koppsnurr.

Vi landade på 33 p liksom Torshällaparet och vi kom alltså före på bättre hcp. Kombinationslaget landade på 29 p då de tappade lite av spelet efter den strålande öppningen på andraslingan.

Placeringen blev 13 av 51 lag vilket är mer än godkänt. Vinnarna hade 36 poäng.

image283

Bo, Kerstin, Maj-Britt, Monica och Tord efter genomförd runda på Torshälla GK