Gaustatoppen - Hem

           
 
Gaustatoppens fjällhotell - ett riktigt fjällhotell av den gamla sorten där det till och med var bordsplacering till fukost. Något för dagens ungdomar att uppleva.
 
Efter frukost direkt till Gaustabanans ingång och vi var där i god tid före 10.00 då banan öppnade för dagen och varje transport endast tar tio personer.
 
Vad är då Gaustabanan?
 
På toppen av Gaustatoppen ser du 1/6 av Norges yta vid klart väder och det fick norska försvaret klart för sig redan tidigt. Perfekt plats för en radioanläggning som fortfarande är i bruk tillsammans med NATO.
 
1954 började man bygga banan som först är ett litet dieseltåg drygt 800 metter rakti in i berget. Där är det byte till bergbanan inne i berget som är 1080 meter lång och lutar 39 grader.
 
När du kliver ut är du nästan vid toppstugan och har bara några meter kvar till den stora masten. Frågade personalen vad som fanns bakom den stora dörren och där finns ännu en hiss som tar dig upp till masten. Där finns fortfarande kontrollrummet som är i full drift. Anläggningen är Norges näst viktigaste mast och den viktigaste finns i Oslo.
 
Banan öppnades för allmänheten 2010 och det var Jonas som upptäckte banan då det var ett tv-program om den för någon månad sedan i svensk tv.
 
Kerstin tvekade lite om det inte var bäst att gå ner som många norrmän gjorde och då i båda riktningarna men hon "bet ihop" och åkte den spännande banan också i andra riktningen.
 
Åter vid bilvägen blev det sträckan Tuddal - Kongsberg - Horten - Moss - Karlstad - Strängnäs.
 
Går lite fortare att åka i Sverige än i Norge kunde vi konstatera efter färden från gränsen till hemstaden.
 
Åter efter en mycket spännande och trevlig resa både i Sverige, Finland och inte minst i Norge.
 
Frågan är vart nästa resa går?
 
Tack för den här gången!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback