Sista dagen!

Ja idag ar det den sista mars 2007 och det ar samtidigt min sista dag som anstalld i den svenska Forsvarsmakten. Efter 32 ar som officer sa ar det dags att ga i "pension" och lamna plats for yngre formagor.
Tackar for alla dessa ar och nu far det bli annat pa agendan.
Till Er som finns kvar onskar jag Er Lycka till!

Fartygschefens mass

Fartygschefens mass

Mattias visade oss ocksa gunrummet ombord. Det ar fartygschefens mass och har ser Ni UTE pa plats i rummet. Som sig bor finns kungaparet pa vaggen. Igar var det officiellt besok ombord av amiralen som finns har i Ponta Delgada och vi sag aven gavan till fartygschefen som fanns staende pa bordet.

Besok ombord

Besok ombord

Efter att pratat med skeppsvakten sa fick Irene, Arne (golfspelande par fran Skane) och jag en visning av fartyget. Kadetten Mattias tog mycket val hand om oss och berattade livfullt om livet ombord pa Falken. Han erbjod oss till och med att genomfora det "prov" som alla kadetter skall gora innan den forsta seglatsen. Det bestar av klattring upp i masten, den storsta, och over ett visst parti "mycket" hogt upp. Alla tre avstod p g a olamplig kladsel, annar hade det varit trevligt!
Tack Mattias for en trevlig rundvandring och lycka till under den fortsatta seglatsen!

Flottbesok

Flottbesok

Just nu ar det svenskt flottbesok har i Ponta Delgada. Det ar skolfartyget Falken som igar ankom hamnen. Fartyget kom narmast fran Kanarieoarna efter 10 dagars seglats. Bestattningen bestar av atta officerare, atta varnpliktiga och 28 kadetter som ar ombord fyra veckor. Efter helgen fortsatter Falken mot Spanien.

Annorlunda drivingrange

Annorlunda drivingrange

Pa Furnas galler det att ingen vill sla bollar pa rangen for da stoppas allt spel upp! Hur kommer det sig?
Jo Ni ser rangen har - det ar tva rep som ligger pa fairway pa det 15:e halet och slar nagon sa galler det for caddymastern att vara snabb att samla in bollarna innan nasta gang kommer pa banan.
I bakgrunden ser Ni en boll som puttar pa 18:e green.

Efter tavling

Efter tavling

Har ser Ni eftersnacket efter dagens tavling. Alla vill beratta om sina bra slag och aven om de mindre bra.
Det blev sedan bad och bubblande kallor i Furnas. I morgon ar det fridag och sedan ar det partavling pa sondag da hela 20 av 22 resenarer deltager. Darefter ar det "avslutningsbankett" pa sondagkvallen.

Hogsommar

Hogsommar

Idag var det annat vader an farra veckan pa Furnas! Hogsommar med harlig varme och alla trivdes pa den mycket fina banan. Har ser Ni boll tva och tre vid "kiosken" efter nio hal. Jag har nu sett till att det kors ut lunchboxar till "kiosken" som vi idag kunde avnjuta utomhus. Forra veckan satt alla inne och det gick inte att se ut p g a imman pa fonstrena. Bengt-Ake laddar in infor de sista nio da han spelade mycket bra.

Ratt i kopp!

Ratt i kopp!

Som vanligt nar vi ar pa Furnas och tavlar sa ar det narmast hal efter fyra slag pa det fjortonde halet.
Ett par fem som inte ar allt for langt.
Idag var det ingen tvekan om vem som vann. Anna-Karin fran Gotland chippade direkt i kopp och gjorde en birdie.
Ni ser att markerbandet ar knutet runt stangen. Tror att det blir svart att sla det de kommande tre veckorna men man vet ju aldrig.

Dagens vinnare

Dagens vinnare

Idag var det den andra tavlingen for veckans besokare. Det var slaggolf pa Furnas i ett stralande vader. Det basta vadret som varit under min vistelse pa on. Vi fick en vardig segrare i Bangt-Ake som idag aven fyllde jamna ar. Han hade 79 netto och var hela sju slag fore tvana. Dessutom badade vi in Ungdomens kalla pa vag hem sa det blev en mycket lyckad dag for Bengt-Ake. Har ses han med resten av deltagarna i den tredje bollen och de star och funderar pa klubbval infor det attonde halet. Ett korthal med vatten bakom green.

Cerveja

Cerveja

"Un cerveja grande, por favour!"
Det kan manga som besoker en golfbana har pa Azorerna. Da far Du ofta en Especial som ar ons egna ol. Mycket god och lattdrucken. Har ser Ni dock en UTE-variant, nagot mindre an "grande". Det racker for mig.
Glaset star pa ett bordsunderlagg som beskirver golfbanan. Kan kanske vara nagot att ta med hem och sedan plasta in. Anvand det sedan garna vid middagar men gasterna bor nog vara golfare annars uppskatttas det nog inte!

Paulo i shoppen

Paulo i shoppen

Har ser vi den tredje caddymastern. Det ar Paulo nr tva och han jobbar for dagen i shoppen.
Det ar i shoppen som jag anmaler gruppen varje morgon och lamnar i de personliga korten som varje spelare har. Dessa behaller jag da det annar skulle bli en jatteko.
Har batalar var och en sedan vad de vill ha och far en "lapp" pa detta som sedan lamnas till den caddymaster som arbetar vid utlamningsstallet.
Till vanster pa disken ser den observante "reseledarvasken" med reklam for REvent.
Aven Paulo nr tva ar en riktig servicemanniska.

Batalhas caddymasters

Batalhas caddymasters

Har ser Ni mina nya kamrater pa Batalha golfklubb, Paulo till vanster och José till hoger. De ar tva av de tre caddymasters som finns pa klubben. De hjalper spelarna till ratt och lamnar ut vagnar, bilar och bollar till rangen. De kan aven hjalpa till med andra saker som nagon behover hjalp med. Dessutom haller de utrustningen i allra basta skick. De ar verkliga servicemanniskor och ar alltid mycket trevliga.
Om Ni tittar till hoger om José sa ser Ni mitt system att indela i spelbollar. Nummerpalar som jag "fatt med mig" fran militarlivet. Paulo fixar detta varje morgon och det ar klart nar vi anlander i buss. Snabb och enkelt ar det sedan att fordela bollarna.

Publiken

Publiken

Har ser Ni resten av de tavlande denna forsta dag. Totalt tio till start och pa sondag blir det hela 19 da "ungdomarna" och "killarna" kommer till. Jag far hoppa in sa att det blir jamna par sa det skall bli trevligt.
Dagens vinnare fanns bland publiken och det blev Bertil fran Oxelosund som slog 84 netto. Han ses har nast langst till hoger. Vi far se om han upprepar segern i morgon da vi spelar pa Furnas. Da hoppas vi pa battre vader an forra veckan da vi akte direkt hem utan besok vid Ungdomens kalla och de heta kallorna. Detta p g a det myckna regnandet.

Veckan forsta tavlingsboll

Veckan forsta tavlingsboll

Da var det dags for tredje veckans forsta tavling. Det var idag C + A pa Batalha och det ar slaggolf som galler. Banans par plus max fem slag. Har ser vi forsta bollen och det ar spelare fran Umea, Jonkoping och Malmo. Arne fran Skane var den som slog ut forst och det gjorde han riktigt bra.

Wilson haller an

Wilson haller an

Wisonklubborna som jag handlade for ett antal ar sedan och som sedan kompletterades med traklubbor 2002 haller an. Tror att de far hanga med aven i ar da det hanger mer pa den som ar bakom skaften. Har ses den nagot solblekta bagen med klubborna fint pa rad bredvid tee pa tredje halet pa A-slingan pa Batalha.
Ni ser aven palmer, stenmurar, klubbhuset och en av de manga kullar som finns inom omradet.

Harliga vyer som ar en frojd far naturalskare och golfspelare.


Azorerna idag 1

Azorernas framsta inkomstkallor ar jordbruk och fiske. Turismen ar vaxande, och mycket talar for att den inom en snar framtid kommer att hamna framst bland huvudnaringarna. De flesta turisterna ar fortfarande fastlandsportugiser eller amerikanare och kanadensare som sjalva eller vars foraldrar tidigare emigrerat fran oarna. Orsakerna till att oarna inte invadras av turister ar flera. Marknadsforingen av oarna har varit bristfallig, det har varit omstandigt att ta sig dit och svart att hitta boende.

Vattenhal

Vattenhal

Langs med Avenidan, strandpromenaden, har i Ponta Delgada finns ett antal "vattenhal". Fina sma serveringar som serverar allehanda dryck och enklare tilltugg. Ett trevligt stalle att sitta pa och klart vart ett besok.

Rally pa Azorerna

Rally pa Azorerna

Har om dagen nar jag var ute och tog en promenad i centrala Ponta Delgada passerade jag forbi ett oppet garage pa en av smagatorna. Under bilen lag en "kille" i min alder och jag blev givetvis nyfiken da det var en rallybil. Borjade prata med honom och vi pratade val en kvart. Han kunde inge engelska och jag kan inge portugisiska men det loste sig. Kom fram till att han agde alla tre rallybilarna i garaget och aven den fina servicbilen. De var av market Fiat. Det forkommer manga tavlingar pa on och jag funderar pa var det kan vara nagonstans da det inte finns sa manga vagar. Han had just nu problem med vaxelladan och maste fixa den till kommande helg da det var tavling igen. Kanske vore det nagot att forsoka komma ut pa.

Drive pa 318 meter

Idag har jag slagit mitt langsta golfslag hittills. Det var en drive pa 318 m. Halet mater 368 m och ar det fjarde halet pa slinga C pa Batalha har pa Azorerna. Hade 50 m kvar till green. Halet gar uppfor och jag hade kraftig motvind. Nej sa var det inte! Ni som har spelat banan vet att det ar mycket stor hojdskillnad och idag var det kraftig medvind. Men vad gor det, det var 318 meter mallan tee och dar bollen lag. Det kan ingen ta ifran mig.
Kanns riktigt skont med en drive pa 318 m!

Tredje veckans gaster!

Tredje veckans gaster!

Da har tredje veckans gaster anlant. Igar kom sex fran Kastrup och idag 14 fran Stockholm. Dessutom ar B-A, som fyller ar pa fredag, och Elisabeth, som gillar att tavla, kvar sedan forra veckan. Det gor totalt 22 sugna golfspelare.
Har ser ni gruppen under kvallens "gemensamma middag". Middagen bestar av en kall avdelning, en varm avdelning och sedan en desertavdelning som inte gar av for hackor. Tack och lov finns det mycket frukt dar ocksa.

B 6 igen

B 6 igen

Hal B 6 ar nog det mest fotograferade halet pa hela Batalha. Ett langt par tre med utsikt mot Atlanten. har ser Ni Lennart och mig vantande pa utslag. Ni ser framforvarande boll pa green. Kan avsloja att vi bada hade klart godkanda utslag.

Marknaden

Marknaden

I centrala Ponta Delgada finns en marknad for gronsaker, kott och fisk. Den ar verkligen vard ett besok.
Har ser Ni nagra av fiskarna som finns att inhandla. Kan dock inga namn men ar det nagon "storfiskare" som kan sa hor garna av Er?
Dessutom finns en ostavdelning nastan i klass med Ostaffaren i Strangnas. Tror dock att Christer ar nagot battre.

Vilande golfvard!

Vilande golfvard!

Idag har det varit det basta vadret sedan jag kom till on den 13 mars. Stralande solsken fran en klarbla himmel och ingen vind. De som akte hem idag passade pa att sola innan avresan kl 12.30.
Sjalv var jag med sex nya gaster och spelade B + C pa Batalha. Slog sjalv till med en 91/76 runda och avslutade med en birdie pa C 9 vilket jag tycker ar BRA.
Efter hemkomst blev det aterhamtning vid utomhuspoolen i det vackra vadret. Har galler det verkligen att smorja in sig och inte bara vid klarbla himmel. Solen tar aven nar molnen ar i vagen.

Tvaveckorsgaster

Tvaveckorsgaster

Har ser Ni de tre golfspelare som varit har de tva forsta veckorna och slipat formen.
Det ar kusinerna fran Vindeln. Birgitta som ar en av grundarna av Granobygdens GK som ar en niohalare mellan Umea och Vindeln. Den invigs i sommar och Ni hittar information om den pa golf.se. Mariette ar talpedagogen fran Stockholm som har haft svarmor som larare.
Sedan ar det Bruno som tillhor Arnigeganget och som var har och tranade en vecka innan de ovriga. Det gav resultat da han och Jens vann partavlingen i sondags.
Idag akte de ater till Sverige och forhoppningsvis fint vader pa hemmaplan.

Bloggtoppen

Tack alla Ni som ar inne och tittar pa "livet som golfvard pa Azorerna". Skulle var kul att se hur min blogg ligger till i bloggtoppen men jag vet inte hur man anmaler sig dit.
Det ar nog nagon av Er lasare som kan det och lamna garna anvisningar hur jag gor.
Tack pa forhand!

Inte gjort for bilar!

Inte gjort for bilar!

Nar Ponta Delgada anlades fanns det inte sa mycket bilar. Det marks pa grandernas storlek. Skillnad ar det nu. Bilar overallt och det galler att ga pa de smala gangbanorna nar man ar ute och gar. Har ser vi dock en av "gagatorna" som just har rengors.
Ni ska tro att transporten fran hotellet ut till banorna i buss ar en upplevelse. Vagmarkena verkar vara rekommendationer och inga skallkrav.

Hotellets lobby

Hotellets lobby

Hotellet som REvents gaster bor pa heter Royal Garden och ligger centralt i Ponta Delgada. Det ar endast nagra ar och av mycket hog standard. Hotellet ar Japaninspirerat och jag vet inte varfor.
Det ar mycket stora sallskapsutrymmen och mycket "luft" i lokalerna. Personal, speciellt i kvallsmatsalen, ar mycket trevliga.

Vackra teeskyltar

Vackra teeskyltar

Pa Batalha ar teeskyltarna gjorda av lavasten och de ar valdigt vackra. Matten finns i mts och yds.
Index ar for respektive slinga men det finns totalidex for respektive kombination pa anslagstavlan utanfor shoppen. Det lustiga ar att det inte ar som i Sverige, udda pe ena slingan och jamt pa andra. Har ar det en salig blandning.
Det som saknas ar hur halen gar. Detta finns pa skyltarna pa Furnas.

Azorernas historia 5

Under andra varldskriget var Azorernas lage av varde for de allierade trupperna och flygbasen som vaxte upp pa Terceira finns annu kvar.
1976 fick Azorerna sjalvstyre, nastan tio ar efter det att Prtugals diktator António Salazar avgatt. I och med detta okade handelsutbytet med omvarlden och levnadsforhallandena blev battre.
Nar man gor en vandring i Ponta Delgada sa lagger amn marke till manga byggnader som paminner om olika epoker i oarnas historia. Flera kyrkor finns kvar fran 1500- och 1600-talet. Mest kand ar den manueliska stilen, som kannetecknas av fantastifulla dekorationer med sjomotiv, sarskilt kring fonstren.


Avslutningsbankett

Avslutningsbankett

Varje sondag ar det avslutningsbankett med prisutdelning efter veckans tavlingar. Da ater vi middag tillsammans och det avsluta med att de som gjort goda resultat premieeras. Aven andra kan fa nagot.
Har ser Ni en tredjedela av gardagens prisbord.

ATA-band pa Azorerna

ATA-band pa Azorerna

Under en del tavlingar sa ar det extratavlingar. Det ar ofta narmast hal pa ett visst antal slag.
For att markera detta sa anvands det beromda ATA-bandet som ar medtaget fran Sverige. Det fyller alltsa manga funktioner inte bara att anvanda som avsparrningsband.

Rakna ratt!

Rakna ratt!

Efter rundan galler det att rakna ratt. Har ser Ni ganget som nyss var pa green. Ni ser vilka tva som har fort kortet och vilka tva som kan slappna av. Rakningen sker ofta over en "cervesa" och ibland grande.

Partavling

Partavling

Under varje vecka genomfors tre tavlingar. Forst ar det tva individuella och sedan ar det en partavling. Igar spelade vi C + A-slingan. Har ses ett Stockholmspar och ett Skanepar pa sista green efter val genomford tavling.
Vinnare blev Bruno, som varit har tva veckor och tranat, och Jens som idag fyller ar och blev uppvaktad vid frukosten.

Fin frukost

Fin frukost

Pa hotellet Royal Garden finns en fin frukostmatsal som oppnar kl 07.00 da vi golfspelare hanger pa laset. Har en bild av "baconkastrullen". Kan konstatera att det idag var den "snabba kocken" som endast later baconen passera igenom. Ibland ar det knaperstekt vilket jag uppskattar mera.

Madonna!

Madonna!

I lordags nar jag var ute och promeneade sa kom jag till detta lilla torg. Dar fanns en madonnastatyett och den var utsmyckad med massor av blommor och gront. Mycket fint gjort. Tyvarr fanns det ingen forklarande text sa jag vet inte vad det ar for aktivitet. Men fint var det.

Langt kvar!

Langt kvar!

Har ser Ni Jens pa Batalha A 1. Ett svart par fem dar tredje slaget skall over tva "mindre sjoar". Har ser Ni 150-pinnen som anger avstandet till framkant av green. Jens gick inte i vattnet men inte heller over detsamma.
Sju i kopp blev det!

Vad hande?

image83

Har ser vi Torsten pa C 1. Utslaget gick i skogen bakom honom och det blev en dropp.
Vad hande sen?
Jag och Torsten vet och kanske vi far svaret nar han ser det pa bloggen!

Lottning ala UTE

Lottning ala UTE

Manga har varit med om detta tidigare. Det ar lottningen infor dagens REvent/UTE International 6 Azorerna 2007.
Stig har varit en mycket bra bisittare och skulle garna vara kvar och hjalpa mig kommande veckor.

Konstiga lagen!

Konstiga lagen!

Ibland hamnar man pa fel stalle. Karin hade ett nagot snett utslag pa forsta halet men bollen passerade igenom skogen men dar den kom ut fanns ett av de stora stenkummel som finns pa banan. Dar inne hitttades bollen efter lite letande. Ett slags plikt men inga sura miner.

Slog han?

Slog han?

Da ar det sondag och veckans partavling ar pa gang. Hela 16 par kom till start och just nu ar spelarna ute pa den forsta slingan, C, och sedan vantar A. Har ser Ni Lennert pa det forsta halet dar han hamnat lite snett. Kan upplysa om att han inte slog utan tog plikt. Ratt beslut denna gang.
Vadret idag 16 grader och molnigt. Inget regn i sikte.

Alla vilar!

Alla vilar!

Nej sa ar det inte. Pa Azorerna ar det full verksamhet aven pa lordagarna men den har hunden som jag nyss traffade pa Avenidan tog sig en ordentlig tupplur.

Stadsporten

Stadsporten

Har ser Ni stadsporten till Ponta Delgada och den storsta kykan till hoger. Uteserveringen som jag nyss satt pa skymtar Ni mellan den hogra delen av stadsporten.

Pilgrimsvandringar

Pilgrimsvandringar

Just nu pagar ett antal pilgrimsvandringar runt on. For en stund sedan nar jag satt pa en uteservering i anslutning till den storsta kyrkan kom tva vandringar forbi. Har ser Ni en av de valsjungande vandringar. Sjalv skall jag ga i kloster! De har oppet mellan 17.00-18.00 och da skall jag passa pa att besoka klostret.

"Diken"



Banan i Furnas ar som att spela i Edens lustgard. Banan byggdes redan pa 1930-talet och man kan tanka sig hur den ser ut nar det blommar som bast. Det finns aven djupa diken dar man inte vill hamna och sa finns de "laskiga skogen" som syns pa bilden.

Golfbar

Golfbar

Har ser Ni den ovre baren pa Batalha golfbana. En nagot mindre finns pa det nedre planet. Ser val inte sa dumt ut och har kan man verkligen koppla av efter en runda da man invantar kamraterna och transporten hem till hotellet.

Informationsskylt

Informationsskylt

Som alla reseforetag sa har aven jag/REvent en skylt i receptionen. Dar kommer allehanda information upp och vad tror Ni ar det viktigaste? Jo just det - VADRET! Just nu kommer aven lite hockeyresultat fran slutspelet upp.
Idag ar det "ledig dag" sa det ar utflykter och annat som galler. Sjalv ar det "aterhamtning" infor kommande uppgifter.

Azorernas historia 4

On Faial blev nar den transatlantiska telekablarna mellan Lissabon, London och New York en viktig knutpunkt. On har ocksa alltid varit bytydelsefull for atlantseglarna som bunkrar upp och reparerar batarna i hamnen. Piren dar besattningarna skriver batens namn kanske Ni har sett?

Volvoforsaljaren slog till igen!

Volvoforsaljaren slog till igen

Aterigen slog Volvoforsaljaen fran Skane till och vann. Idag var det slaggolf pa Furnas och Goran vann pa 82 slag fore Patrik pa 86. Patrik gjorde ett jattesprang i forhallande till gardagens resultat.
Goran vann aven narmast hal efter fyra slag pa 14:e halet. Goran var 500 cm fran halet. Sixten hade en jattemajlighet att sla detta men darrade vid inspelet.
Infor sondagens parspel ar Goran och hustru Ursula klara favoriter da hon idag slutade pa tredje plats.
Tavlingen inleddes i hyfsat vader men sedan blev det REGN vilket Ni ser pa bilden fran 18:e green. Det ar Tryggve som skall sanka sin putt. Vet inte om han lyckades.

Dagens tavling - vilka vaxter?

Dagens tavling

Idag var det tavling nar vi var pa Furnas. Aven idag 23 startande och tavlingen inleddes i molningt vader och nagot kallare an igar. Har ser vi Torsten i taten for den forsta bollen som bestod av honom och tre valspelande damer. Bilden ar fran sjatte halet. Ett kort par fyra som rundar en av de stora kullarna dar det i augusti och september ar alldeles gult av vad da?

Mysiga vindskydd

Mysiga vindskydd

Idag har vi spelat pa Furnas. Banans forsta nio hal byggdes redan pa 1930-talet och ligger pa hogplatan ovanfor byn Furnas. Banan kom till eftersom de emigrerade azorianerna som hade sommarhus i Furnas ville spela golf. Banan ar som en Edens lustgard och det maste vara en blomsterprakt nar alla blommorna blommar. Idag hade vi forsta dagen med riktigt kraftfullt azoriskt regn sa resa via Ungdomens kalla i Terra Nostraparken liksom besoket vid de varma kallorna stalldes in. Alla ville tillbaka for att aterfa varmen.
Sa det blir inte 20 ar yngre resenarer som atervander till Sverige!

Fotskrapa

Fotskrapa

Har pa Azorerna galler det att halla sig ren om fotterna sa att man inte halkar i graset. Darfor finns forutom den vanliga bolltvatten aven en fotskrapa pa varje tee. Praktiskt eller hur?

Arriba

Arriba

Arriba - en av manga restauranger som finns i centrala Ponta Delgada. De flesta ar inte sa stora utan det ar ofta begransat med plats. Denna ligger en vaning upp och serverar mexikansk mat och efter maten serveras en "arriba" till samtliga gaster. Vet att UTE International besokt restaurangen pa sina tavlingsresor och det har varit delade meningar om att dricka en "arriba". Sjalv ar jag tveksam till drycken.

Azorernas historia 3

Vid en forsta anblick tycks Azorerna ligga isolerat mitt ute i Atlanten, men det ar inte varldens ande - tvartom. Det ligger strategiskt mitt i farleden mellan Europa, Amerika och Afrika och har haft stor historisk betydelse. Det var harifran som portugisernas kamt mot spanjorerna pagick under aren 1580-1640 och det var pa Santa Maria som de forsta flygplanen pa vag over till USA mellanlandade. 6000 personer var da anstallda med att serva planen och dess besattningar innan jettrafiken tog over.

Naringsrik lunch

Naringsrik lunch

Idag blev det en snabblunch bestaende av en baugette, en Cola och en Snickers. Nu har jag ordnat med restaurangen sa att vi kan kopa lunchboxar med battre mat i och dessa kommer pa Furnas att koras ut till tionde halet. Enkelt och bra.

Veckans forsta tavling

Idag avgjordes veckans forsta tavling for gruppen som nu golfar pa Azorerna. Idag var det slaggolf pa Batalha och det var slinga B + C vilket innebar tva rejala klattringar. Hela 23 spelare kom till start varav tio damer. Vann gjorde Goran fran Skane som satte alla Stockholmare pa plats. Goran hade 81 slag, samma som tvaan Bengt Ake fran Sundsvall. Bengt Ake vann tavlingen narmast hal efter tva slag pa par trean B 6. Bengt Ake var 40 cm fran att gora birdie. I morgon fortsatter tavlande pa Furnas.

Hal C 8 och den imponerande stenmuren!

Hal C 8 och den imponerande stenmuren!

Hal nummer atta pa slinga C ar ett smalt par fyra med dogleg. I doglegen sa finns det en lang och hog stenmur mitt inne i skogen. Det ar nagon som nagon gang byggt den och Ni skall veta att det finns MANGA stenmurar pa on. Vilket imponerande jobb!

Duvorna i Ponta Delgada

Duvorna i Ponta Delgada

I centrala Ponta Delgada finns det mycket gamla och fina hus.
Det finns dessutom nagra sa gamla sa att manniskorna flyttat ut och duvorna in.

Vad ar det for fagel?

Praktfull fagel

Har kommer ytterligare en bild fran Terra Nostar och visar en av faglarna som finns dar.
Vet inte vad det ar for fagel men den var valdigt vacker.
Kanske nagon vet?

Svan i parken

Svan i parken

Har har han kommit lite narmare, eller ocksa tog jag en promenad!
Som Ni ser sa ar han inte ensam, han har ett antal guldfiskar i sitt slaptag.

Terra Nostra

Terra Nostra

Har ser Ni en bild fran den beromda botaniska tradgarden Terra Nostra i Furnas.
Parken ligger mitt i byn och ar ett givet mal om Du ar pa on. I parken finns ocksa Undomens kalla dar det gar att "foryngra" sig lite.
Svanen ser Ni kanske i vattnet?

Azorenas historia 2

Nar oarna koloniserades sa var det inte bara portugiser, utan aven av skottar, araber, engelsman och fransman. De hade med sig kor, getter och grisar och lyckades pa sa satt overleva de forsta harda aren innan man lyckades fa igang ett barkraftigt jordbruk. Sa smaningom odlade och exporterade man vete, sockerror och apelsiner.
I mitten av 1800-talet larde man sig att odla te. Tekniken kom fran den potugisiska kolonin Macau. Azorernas fuktiga havsklimat var perfekt och i borjan av 1900-talet fanns det 62 teplantager. Idag aterstar endast tva, Gorreana och Porto Formosa. De odlar bade vanligt te och gront te. Plantagerna ar de enda i Europa.

Mot bloggtoppen!

Tack for alla besok pa bloggen!
Det ar roligt att sa manga ar intresserade av Azorerna och golfen pa denna fina o mitt ute i Atlanten.
Mer inlagg kommer och besokarna blir fler och fler for varje dag.

Valkomstpatrull

Valkomstpatrull

Nu vat jag hur det ar att vara valkomstpatrull pa en flygplats ocksa. Igar kvall anlande 33 gaster som ser fram emot en veckas bra golfspelande. Pa bilden ser Ni mig tillsammans med tva av Solresors guider pa on.

Bloggande UTE

Bloggande UTE

For att ha lite att gora pa kvallarna brukar jag ta en promenad ner till ett av de tva Internetcafeer som finns i centrala Ponta Delgada for att "blogga" lite och tomma mailen. Ett trevligt stalle med hjalpsam personal. Kan rapportera att medelaldern i lokalen hojs "lite" nar jag anlander. Priset ar 2 euro per timme.

Frodigt gras

Frodigt gras

Har ser Ni hur frodigt graset ar pa Azorerna. Fortfarande i bunkern bakom green pa C 5.
Ruffen ar annu tatare och det ar inte latt att ta sig ur den vilket manga fatt uppleva idag.

Vackert golfhal

Vackert golfhal

Femte halet pa C-slingan. Ett par tre hal over vatten som mater 156 m fran gul tee. Kortet taget fran bunkern bortom green och pa tee ser Ni en av dagens grupper.
Vackert eller hur?

Nytt klubbhus i Strangnas?

Nytt klubbhus i Strangnas?

Det har diskuterats ett antal ar att bygga ett nytt klubbhus pa Strangnas GK. Det kanske inte behover vara lika stort och flott som pa Batalha golfclub pa Azorerna men kanske lite storre an nuvarande.
Pa Batalha finns det tva restauranger, en pa nedanvaningen som ar oppen pa fm och en pa ovanvaningen som ar oppen pa em. Rejala utrymmen for shop, vagnar, omkladnad och hygienutrymmen. Ett mycket fint hus med mycket trevlig personal.

Veckans grupp

Veckans grupp

Har ser Ni veckans grupp kl 08.15 i morse. Forvantansfulla star de utanfor hotellet infor avfarden till Batalha och slinga C + A. Det ar 42 st denna vecka och forsta bollen ar just nu pa 16:e halet. En stor grupp representerar Arninge golfklubb och detta ar deras attonde gruppresa.

Hotellets innergard

Hotellets innergard

Hotellet som vi bor pa heter Royal Garden och ligger centralt i Ponta Delgada. Det ar bara nagra minuters promenad till centrum. Pa hotellet finns pool bade inomhus och utomhus, bastu, gym och massageavdelning.
Dessutom finns det givetvis frukostmatsal, matsal och bar. Internet finns att hyra for 9 euro per timme. Pa stan finns tva fina Internetcafeer dar det kostar 2 euro per timme.
Var tror Ni att jag sitter och "bloggar"?

Grupp nummer tva

Grupp nummer tva

Har ser Ni idel glada miner pa de sex golfspelare fran Skane som anlande igar, samt Bruno som varit har och tranat en vecka redan. Det ar efter dagens runda pa Batalha A + B och som Ni ser sa ar det inga regnklader pa.
I morgon ar vi hela 41 st spelare som skall ut och ta oss an C + A pa Batalha.
Hoppas pa lika bra spel och vader da.

Azorernas historia 1

Sao Miguel och Santa Maria upptacktes 1427 av den portugisiske kaptenen Diogo de Silves, som var i Henrik Sjofarares tjanst. Darefter upptacktes oarna langre vasterut, de sista tva oarna Flores och Corvo hittades omkring 1452.
Inga urinvanare fanns, daremot beharskades oarna av rovfaglar som man antog var hokar. Darfor fick ogruppen sitt namn efter hoken, pa portugisiska  Acores. Hoken finns aven med i flaggan.
Det ar dock inte hokar som kretsar over golfbanorna utan det ar ormvrakar.
De storsta vilda djur som finns ar igenkottar och kaniner. Det finns inga ormar pa oarna sa det ar riskfritt att leta efter bollen, dock hogst fem minuter!

Bollen och blomman!

Bollen och blomman!

Som Ni vet sa galler det att ha sin boll markt pa nagot satt.
Sjalv har jag en "glad gubbe" pa min boll och det underlattar ju nar man slagit ett daligt slag. Har ser Ni bollen tillsammans med en vacker blomma som forekommer i skogen vid sidan av banan dar det ar vattenhinder. Tyvarr kan jag inte namnet pa blomman men den ar vacker, det ar kanske nagon som kan det?
Som Ni forstar sa ar bilden arrangerad! och jag slog inte pa bollen?

Inget regn!

Kan rapportera att den forsta gruppen av REvents golfresenarer till Azorerna inte fick en enda droppe regn pa sig.
De lamnade on idag pa fm och vad hande da? Jo regnet kom, men det var bara nagra enstaka skurar sa det har varit en fin dag pa banan. Idag var det slinga A och B pa Batalha och jag sjalv hade mojlighet att spela lite. Det blir inget spel resten av veckan da det ikvall ankommer 32 golfare fran S-holm och det redan nu finns nio st har. Det ar tre som stannar tva veckor och sa kom det sex fran Kastrup igar.
Passade pa att gora en birdie pa A tva. Det var val inte sa illa?

Golfbil gar bra!

Golfbil gar bra!

Golfbilar gar bra att hyra pa bada banorna men det gar inte fortare da huvuddelen kor med vagnar. Det kan ju dock vara lite bekvamare och inte sa trottsamt for kroppen. Har ser vi tva bilar pa Batalha och attonde halet pa slinga B. Som ni ser sa finns Atlanten alltid inom synhall.

Hyran pa banorna ar foljande

Vagn                               6 euro
Golfbil                             35 euro
Rangebollar                  3,50 euro for 50 bollar
Lasbart skap                 4,10 euro

Kan ju vara bra att veta om Ni skall hit och spela.
Servicen pa banorna ar mycket GOD!

Azorerna 2

Vet Du att Portugals hogsta berg finns pa Azorerna?
Det ar berget Pico, pa on med samma namn, och det ar 2 351 m.o.h.
Vad galle klimatet pa on sa ar det tempererat aret runt, utan storre variationer. Den arliga medeltemperaturen varierar fran 14-24 grader.
Havets medeltemperatur, som paverkas av Golfstrommen, brukar ligga mellan 16 och 22 grader.

Hal B 6

Hal B 6

Har ser Du aterigen hal B 6. Fotot taget bortom green och Du ser nagra damer som forbereder sig for utslag.
Som Du ser pa flaggan sa ar det inte vindstilla.

Azorernas vackraste tee?

Azorernas vackraste tee?

Det finns manga vackra hal pa Batalha och Furnas men det vackraste tee pa Batalha ar nog korthalet B 6.
Fran ett hogt beloget tee skall Du pricka greenen ca 180 m bort (gul). Bade till hoger och vanster finns det givetvis rodpinnar. Nar Du lyfter blicken lite sa ser Du Atlanten och nar nordan ligger pa ar halet inte att leka med. 

Spelaren och palmen!

Spelaren och palmen!

Nar Du spelar golf pa Azorerna sa kan Du komma nara dessa ananaser. Nej det ar givetvis en palm som ser ut som en stor ananas. Men Ni skall veta att det odlas ananas pa Azorerna. Pa 1770-talet sa var Sao Miguel varldens framsta exportor av apelsiner men i mitten av 1800-talet sa tog apelsinpesten kal pa alla odlingarna och man sokte nya naringar. Pa forsok odlade man ananas i vaxthus 1864 och succe uppstod. Den azoriska ananasen har den perfekta kombinationen av friskhet och sotma som uppskattas av bade invanare och turister.
Pa hotellet ar det massor av ananas bade till frukost och middag.

Avenidan

Avenidan

I hamnen i Ponta Delgada har det tidigare funnits en fin Avenida. En stensatt gangvag med en stor mur mot vattnet som gatt langs hela hamnen. Vad gor de nu? Jo nu skall det byggas och det ar en stor modern hamn med parkeringsgarage, affarer och mottagningshamn for kryssningsfartyg. Tror inte att Ni kommer att kanna igen Er om Ni kommer hit och jag vet inte om det kommer att bli trevligare!

Talpedagogen

Tank vad varlden ar liten!
Under kvallens middag sa satt jag tillsammans med "golfagarinnan" och hennes vaninna. Kom da in pa arbete och hon berattade att hon var talpedagog. Fragade lite sa dar i forbifarten om hon gatt sin utbildning i Stockholm och det hade hon. Vem var da hennes larare - jo min svarmor Kajsa.
Varlden ar liten och jag skulle givetvis framfora en halsning till Kajsa som hon uppskattade mycket.

Granobygdens GK

Kan meddela att jag nu utokat mitt medlemskap i golfklubbar med 100 %.
Har gatt med i Granobygdens GK som stodmedlem. Klubben ligger i Vindelns kommun och hur kan det komma att jag gatt med dar?
Jo det ar sa att "agarinnan" till klubben har varit en av gasterna den har forsta veckan pa Azorerna och vad gor man inte for sina gaster!
Kan meddela att klubben inviger sina nio hal i sommar.
Titta garna pa natet och studera deras hemsida. Jag vet ocksa att de behover flera stodmedlemmar.

Azorerna 1

Ligger mitt ute i Atlanten i hojd med Lissabon.
Det ar 150 mil ut till de nio oarna och det aterstar 300 mil till USA.
Ytan ar 2 333 km2. Sao Miguel ar den storsta och den minsta ar Corvo med 17 km2. Pa den on bor det 420 innevanare och pa alla oarna bor det ca 240 000 personer.

Vattenhinder

Vattenhinder

Pa banorna har pa Azorerna finns det gott om roda pinnar. De finns langs manga hal och detta underlattar speltempot mycket. Det behovs inte nagra p-bollar utan hitta Du inte bollen i djungeln sa ar det bara att droppa. Vet att P-O gillar dessa roda pinnar. Kanke nagot for Sverige att ta efter?

Taxiguiden Tony

Taxiguiden Tony

Pa on finns det gott om taxiguider. Dessa kor garna runt turister till olika sevardheter pa on.
Sjalv har jag kontakt med Tony sedan 2003 och han talar valdigt bra engeska och kor lugnt och forsiktigt.
Jag kan verkligen rekommendera honom och skall Ni till Azorerna sa har jag hans telefonnummer.
Gaster under dessa vecka kan med fordel besoka Tvillingsjoarna och Eldsjon/vattenfallet efter dagens golfspel. Dessa turer tar ca tva h.

Veckans partavling

Veckans partavling

Igar avgjordes den sista av veckans tavlingar. Det ar en partavling (slaggolf, bastboll). Sex lag kom till start och vann gjorde Linus och Gunnar fran Balsta pa mycket goda 73 slag.
Har ser Ni tva av paren (bl a segrarparet) pa det nionde halet pa Batalha (A nio).

Veckans gaster

Veckans gaster

Har ser Ni veckans gaster samlade utanfor klubbhuset pa Batalha golfbana.
Idag ar det sista rundan for de som inte stannar ytterligare en vecka (tre st).
Kan rapportera att vi nyss kommit tillbaka fran rundan och att det under de fem speldagar inte kommit en enda regndroppe. Idag var till och med solen framme och varmde ordentligt.
Idag kommer nasta gang fran Kastrup och i morgon kommer hela 32 st fran Stockholm.

Pottbunker

Pottbunker

Foll i egen grop!

Nar vi akte till Furnas i fredags berattade jag lite om banan pa vagen dit. Namnde bl a den otrevliga pottbunkern som finns pa femte halet. Det ar en bunker av sallat skadat slag. Den ar lika djup runt om och det ar en betongtrappa i bakkant.
Vad hander?
Den enda av oss 17 som slar i bunkern ar golfvarden. Tre slag for att komma upp och det var tur att andraslaget lade sig pa graset i framkant annars sa har jag varit kvar dar an.
Vad gor man inte for att gladja gasterna.

"Golfers dunge"



Har ser Ni "Golfers dunge"!

Det ar dungen till hoger om green pa Furnas andra hal. Halet ar ett korthal over vatten. "Golfers" pastar att det inte gar att fa in bollen i dungen utan hur han an forsoker sa kommer bollen ut. Dessutom pastar han att han gjorde en birdie med hjalp av stuts fran dungen.
Trot om Ni vill!

Ledig lordag

Ledig lordag

Lordagarna ar den lediga dagen och dagen bjod pa ett mycket vackert vader.
Manga tog tillfallet att aka pa den Ostra orundturen som ar en heldagstur bort till Nordeste.
Omradet brukar ibland kallas for "den tionde on" da naturen och gronskan ar speciell i omradet.
Rastplatserna langs vagen ar de vackraste som kan upplevas. Det ar rena parkanlaggningarna.
Sjalv var det lite arbete, besok hos Solresor, besok i den gamla saluhallen. Dar ar det gronsaks-, kott- och fiskmarknad och det ar en upplevelse att skada. Besoket i det nya shoppingcentrat ar en stor kontrast.
Pa em blev det poolen och bad. Passade aven pa att klippa mig och jag fick en tid 18.30 for de har oppet till 19.30 pa lordagar! Kostnaden ar 6 euro men det skall jamforas med medelinkomsten som ar 600 euro i manaden.

Kallorna i Furnas

Kallorna i Furnas

I omradet runt Furnas ar det het vulkanisk mark och pa vissa stallen ar det fullt synligt.
Har ser Ni en bubblande kalla och det luktar ordentligt med svavel i omradet.
I hal i marken i anslutning till de varmaste partierna sa sanks matratten "cozido" ner. Det ar en gryta med kott och gronsaker som ar i jorden ca 5-7 h for att sedan avatas. Grytan ar en av nationalratterna har pa oarna.

REventresenarer blir yngre!

REventresenarer blir yngre!

Aker Du med REvent och UTE till Azorerna sa har Du mojligheten att bli 20 ar yngre!
Efter fredagens spel pa Furnas sa rullade bussen till parken Terra Nostra och Undgomens kalla. Huvuddelen av resenarerna kastade sig gladeligen i vattnet som haller 30 grader sa nu ar det en ungdomsgrupp jag har att leda.
Avstod sjalv for badar man under fem eller sex veckor sa ar jag val tillbaka pa krypstadiet.

Ny Orebroseger

Ny Orebroseger

I fredags avgjordes den andra tavlingen i REvent/UTE International Azorerna 2007 pa Furnas. Det var forsta rundan pa banan for samtliga. Lars-Olof fran Orebro slog till och vann. Har ses han tillsammans med tordsdagsvinnaren, hustru Birgitta, framfor de varma kallorna i Furnas. Far se hur det gar for paret idag da de nyss startat pa dagens partavling.

Golfkatten!

Golfkatten!

For Er som varit besokar pa Batalha golfbana kan jag meddela att golfkatten fortfarande finns kvar. Om han fortfarande jobbar som diskare vet jag inte. Han kanske har overgatt till reseverksamhet da han var mycket intresserad av REventvaskan.

Restaurant pa Azorerna

Restaurant pa Azorerna

Har ser vi en typisk restaurant pa Azorerna och den pa bilden har vi Strangnasgolfare besokt ett antal ganger. God mat och billigt samt mycket god service. Vart ett besok nar Ni ar pa Azorerna, Bon Apetite!

Ananas, stenmurar och kor

Ananas, stenmurar och kor

Har ser Ni tre av huvudkomponenterna pa on. Forst en ananas, kanske en palm, som garanterat ater golfbollar. Omojligt att hitta bollen nar Du slagit in i den.
Stenmurar, det finns km efter km och de ar inte sma.
Sist men inte minst kor. Pa huvudon finns det 150 000 kor och 120 000 manniskor sa Ni forstar att huvudnaringen ar jordbruk.

Dagens tavling

Da var den forsta tavlingen i REvent/UTE International 2007 pa Azorerna avgjord. Sex deltagare varav tva kvinnor och givetvis satte de herrarna pa plats. Birgitta fran Orebro vann tatt foljd av Margaretha fran Stockholm.
Bruno vann narmast hal pa A 8 med 150 cm (efter tva slag).
I morgon fortsatter tavlingsspelandet pa Furnas.

Papegojnabb

Pappegojnabb

Dessa vackra blommor foljer oss langs banan.
Ofta brukar turisterna kopa med sig dessa hem for de ar valdigt vackra och en frojd for ogat.
Nar vi hamnar i dessa blommor brukar vi utnyttja fri dropp for att inte skada blommorna.

Blommorna

Blommorna

Det finns inte bara tva golfbanor pa denna harliga o. Det finns aven en harlig gronska och det har ar lite av det som finns bredvid banan. Varen ar pa gang aven har och da blir det annu vackrare. Kan verkligen rekommendera en resa till denna underbara o.

Banan igar

Banan igar

Da har jag aven hittat en dator som fixar mina bilder. Har kanner en del av Er igen Er. Det ar Batalha och det fjarde halet pa slinga C. Har star Du hogt och det ar bara att ta i sa mycket som det gar. Du ser green och flagga till vanster om sjon. Bortom sjon ser Du framforvarande boll som just skall sla ut pa korthalet over vattnet.
Vadret idag molnigt som skall spricka upp och temperaturen plus 15. Inget regn finns pa kartan idag.
Just nu har gasterna gatt ut pa den forsta tavlingen och det ar idag slinga A + B.
Ett mycket trevligt gang som verkligen gillar att spela golf.
I morgon ar det Furnas som galler och vi skall forsoka passera Ungdomens kalla for att om mojligt bli lite yngre.

Mycket fin natur och blommor

Kan rapportera att vadret idag har varit nagot molningt pa fm MEN EFTER LUNCH SPRACK DET UPP OCH BLEV SOLSKEN OCH CA 20 GRADER. Kan upplysa att regnet inte var over on idag.
Har nagra fina blider pa blommorna som omger banan men de kommer att publiceras forst da jag hittat usb-ingangen.

Forsta dagen pa golfbanan

Efter en mycket fin frukost har pa hotellet sa bar de 08.45 av till Batalha golfbana. Vi hade startider fran 10.06 och framat. Da ar klockan i Sv 12.06. Vi tilldelades slinga C och A. Verkligen tufft att starta med C som bar ratt upp i himlen. Vi var fem bollar och det var skiftande spel men just fore 16.00 var vi ater vid klubbhuset.
Ikvall har jag haft valkomstmote tillsammans med Solresor for att bl a planera den lediga lordagen. Nagra skall aka orundtur och andra skall hyra taxiguid. Nar vi samlades sa var det manga trotta ben da golfbanan ar riktigt kuperad.
Vi har just avatit en god middag pa det mycket fina hotellet.
I morgon ar det ater Batahla och da har vi tavling over 18 hal. Far se vilka slingor det ar. Fredag ar det den andra banan, Furnas, som jag tycker ar straet vassare. Vi skall da oven forsoka passera Ungdomens kalla for att om mojligt bli 20 ar yngre, om det behovs vet jag inte.
Tyvarr har jag ingen usb-port sa att jag kan lagga in dagens bilder men det kommer.
Ytterligare rapporter kommer.


Resan till Azorerna

Igar kl 13.15 kom Ulf B och hamtade mig och den stora packningen for transport till Arlanda. Han skulle vidare till Dormy och prova klubor darfor var han i god tid. Incheckningen var redan oppen fast det var 2,5 h till avgang.
Kl 17.15 prick bar det av till Azorerna. Nastan fullt pa planet. Resan tog 5,15 h sa piloten korde in 30 min.
Fint mottagande av Solresor.
Vem motte jag pa flygplatsen om inte Tony och hans van med den gamla Mercedesen. Sa P-O och Roger, den finns kvar om Ni kommer ater till on.
Snabb information till de 17 gasterna och sedan i sang.

Våren är här!

Vilka dagar det har varit den senaste veckan. Förra helgen var det Vasaloppet och en hel del snö även här i trakten. Nu är det tiotalet grader ute och all snö är borta. Vårblommorna är redan uppe i söderläge. Dessutom är golfspelarna på gång, igår när jag passerade rangen i Eskilstuna var det folk ute och slog. Frågan är när banorna kommer att öppna? Gripsholm brukar ju öppna den 1 april och fortsätter detta väder skall det väl inte vara några problem.
Förhoppningsvis så kommer nästa inlägg på bloggen från annan del av världen.

Albin bloggar

Kan konstatera att bloggandet har spridit sig även till de allra yngsta.
Nu har barnbarnet Albin skaffat en blogg och Ni hittar den som en länk på denna blogg.
Idag verkar han ha haft det härligt på väg hem från dagis och det är på detta sätt som de små utforskar världen.
Skall bli kul att följa Albin på bloggen.

I väntan på tåget

I v?ntan p? t?get

Under helgen har Albin varit på besök då föräldrarna var upptagna på annat.
Idag på fm gick vi till affären och köpte gårdagens bullar och fortsatte till fåglarna i Västerviken.
Albin gillar att mata fåglarna men blir lite rädd när de "kommer till anfall".
På hemvägen passerade vi över järnvägen och där blev vi stående nästan 15 min för att om möjligt se tåget komma. Tyvärr kom det inget tåg ur tunneln.
Det är sådant man kan göra som farfar.

Härlig lördag

I går, lördagen den 10 mars, var det rekord för antalet sidvisningar på min blogg. Klart över 100 sidvisningar var det igår och det känns skönt att det är "några" som läser vad som skriv. Förhoppningsvis så kommer det att bli lite från utlandet från och med onsdag. På tisdag bär det av till Azorerna för lite golf. Då blir det inga å, ä och ö men det kommer nog att går bra även det.

Att spela med proffs

Som jag tidigare skrivit så har jag ett antal år spelat en 36-hålstävling i Uppsala som är väldigt trevlig. Min partner de senaste åren har varit Golfers och på hans blogg kan Ni läsa vår upplevelse 2006. Vi fick spela de sista 18 hålen med bl a två killar som hade + 2 i hcp. Det var en upplevelse och hela berättelsen finner Ni om Ni klickar in på Golfers blogg enligt nedan.
Jag hoppas att vi kommer iväg i år också och jag kan verkligen rekommendera tävlingen.

http://golfers.blogg.se/1173618855_annorlunda_golfupplev.html

Ny greenkeeper på Strängnäs GK

Då har Strängnäs GK fått en ny greenkeeper. Det är Thomas Näselius som de senaste 15 året arbetat som bankonsulent vid SGF. Det bådar gått inför kommande säsong.
Välkommen och lycka till!

För sjätte gången

Då kan jag meddela att nu är Golfers/REvent anmälda till årets upplaga av Stadiumgolfen. Förra året gick vi till femte omgången, den före Sverigefinalen. I år är målsättningen att gå längre.
Så nu gäller det att träna på och för Er att se upp om ni möter laget från Gnesta/Strängnäs.

Mot Kebnekaise

Mot Kebnekaise

En del åker söderöver för att semestra. Andra åker norrut för att "gå på tur". Här ser vi delar av det glada gänget som bror min Peter skall leda från Abisko till Nikkaluokta. Just nu sitter de på tåget för att vara framme i Abisko kväll och börja skidfärden söderut i morgon.
Lycka till på skidturen och hoppas att Ni får bra väder!

Vila ut på mässen!

Vila ut p? m?ssen!

Då var det dags för Åke och mig att bjuda de kvarvarande arbetskamraterna på lite "utryckningstårta" på mässen. Efter lunchen så pratade vi lite gamla minnen och kopplade av i biblioteket.

Tack till ALLA för dessa år och lycka till i framtiden!

Vem väckte mig?

Idag på morgonen spelades reveljen kl 06.10 i Radio Sörmland och därefter ringde telefon högt hemma hos mig. Svarade lite trött och i luren var det Jonas K i direktsändning.
Någon hade tipsat om att det var sista dagen på jobbet och att det var pension på gång.
Det finns tre misstänkta. Antingen var det ÖB som ville kontrollera att jag kom upp, bror Peter som är en riktig lurifax eller också var det kära hustru.
Den som vill lyssna kan gå in på
www.sr.se och vidare till Radio Sörmland.

Utredning pågår angående vem det var och tips tas gärna emot.

Dagens tidningsartikel

Under Strängnäs i dagens www.ekuriren.se finns en artikel som beskriver avslutningen av min militära karriär.

Nu börjar nästa del av livet.


Nu är det inlämnat!

Nu ?r det inl?mnat!

Så var det då dags att lämna in den säck med utrustning som hämtades ut 1972. Nej så var det nog inte, men det var dags att lämna in all utrustning idag och det gick bra. Fanns till och med lite extra som lämnades in. Nu återstår tre dagar i civila kläder och sedan är den militära karriären över.
Känns både lite vemodigt men samtidigt lite spännande att ha möjlighet att göra något nytt.

55 år!

55 ?

Då var det dags att fira halvvägs till 60 år och denna fina tårta avåts av de fåtaliga som är kvar i stabshuset under måndagen.
Kan rapportera att den smakade utmärkt.

Grattis Oskar!

Vilken morgon framför tvapparaten. Först en spännande femmil från VM och sedan Vasaloppet.
Bara att gratulera Oskar Svärd till ett taktiskt disponerat lopp. Det var ju det långsammaste loppet sedan 1991 så det var ju riktigt att låta de övriga göra jobbet och sedan avgöra de sista kilometrarna.
Kan konstatera att det är 30 år sedan jag själv körde Vasaloppet på 7 h och 30 min. Sedan har det blivit ett antal Öppet Spår och Halvvasor. Bästa tiden på hela strräckan har varit 5 h och 34 min 1979.
Det var då det nu får det väl bli motion i lite lugnare tempo!

Tomma lokaler!

Tomma lokaler!

Då är det snart tomt i milostabshuset i Strängnäs. Sedan 1963 har det varit full verksamhet i huset och en trevligare arbetsmiljö kan knappast gå att uppbringa. Det har alltid varit en "strid" om att få rum mot Mälaren eller inåt gården. Nu får vi se vad som kommer att göras med byggnaderna. Kommunhus, bostäder, rivas för radhus? Den som lever får se!
Vad ska området heta?
Eldsunda Park, Eldsunds Park eller varför inte P 10.
Strängnäsborna kommer nog alltid att kallad det P 10.
Alla känner väl till A 6 i Jönköping.
Vad tycker Du?

Nu byggs det på forna P 10!

Nu byggs det p? forna P 10!

Ny byggs det för fullt på forna P 10 som idag heter Eldsunda Park. Här ser vi gamla 2.komp och 3.komp som till hösten skall bli den nya gymasieskolan. Mellan kasernerna skall det byggas en glaskupol i fullhöjd. Spännande och se om de blir klara till höststarten. I veckan var det visning av två nya klassrum. I den högra kasernen ryckte jag in 1972 och var sedan bl a plutonchef i samma kasern 1978-79. Det var då det!

Är våren här?

?r v?ren h?r?

Idag är det den 2 mars och det har varit plusgrader i två dagar. Den härliga skridskobanan i Västerviken är på väg att smälta bort. Granen, den ståtliga, har gjort sitt och har släckt sina lampor nu när dagarna blir längre. Om några månader är det båtar i hamnen och fullt liv på uteserveringarna. Vi går mot ljusare och varmare tider. Våren är på gång.