Hemsö fästning

I onsdags var det dags för en liten resa i "militära" tecken. Erik var reseledare och jag var uppbokad som chaufför. Dessutom deltog de f d militärerna Torsten och Einar. Resans mål var ön Hemsö som ligger norr om inloppet till Härnösand och objektet för resan var Kustartilleriets största fästning - Hemsö fästning

http://www.hemsofastning.se

Avresa runt lunch och vid Hagsta var det dags för lite emfika i det fina vädret. Redan där började de gamla minnena från "militäråren" hagla i luften.



Det var inte bara hisorierna som var "i luften" utan även Polisens hkp lyfte från platsen efter att även den personalen tagit en emfika.



Fram åt kvällningen så anlände vi till STF vandrarhem i Rö som ligger endast två km från färjeläget ut till Hemsö. Som ni alla vet så är det lite olika standard på STF vandrarhem och detta kommer inte i toppen men för en "övernattning" var det helt ok.



Sex km norr om vandrarhemmet så finns den mycket vackra Höga Kustenbron och eftersom Torsten och Einar aldrigt åkt över bron så blev det givetvis en tur dit efter en god middag. Mycket imponerande bro och på norra sidan finns ett hotell med utsiktsplats som är ett måste om man passerar bron.



Efter frukost så bar det av till Vägverkets färja och vi skulle åka med niofärjan över sundet ut till Hemsö. Det fanns två färjor men just nu var det bara en igång.



Efter en kort biltur till mitten av ön var vi så framme vid målet för resan

Det tunga batteriet på Hemsö fästning!

image434

Detta är det största batteriet, fästningen, som KA har haft.

Består av tre kanontorn med vardera två 15,2 cm fartygskanoner.
Räckvidd 22 km men praktisk räckvidd ca 15 km.
Byggdes i början av 50-talet och klart för första skottet 1957.
Bemannades av 320 man.
Kostnaden för fortet i dagens penningvärde ca 1,2 miljarder.
Uppgiften var att skydda inloppet till Härnösand hamn.
Sista skottet sköt i slutet av 80-talet och anläggningen ingår nu i "de militära anläggningar" som regeringen har beslutat skall finnas kvar till eftervärlden.

Besöket ineddes med kort gmg av vår guide Karl som själv jobbat som artoff i berget under drygt 30 år. Därefter besök vid pjäs tre från ovansidan. Det gick nu att åka bil upp till pjäsen och här ser ni Karl på den "tuffaste" platsen av alla vid pjäsen, Pjäschefens. Framför sig hade han de två pjäserna och det var han som styrde verksamheten i tornet efter de order han fått från stridsledningscentralen.
 


Här ser vi den högra riktarens plats.



Här går vi runt pjäsen på utsidan.



Sedan var det dags att ta sig in i det underjordiska samhället. Det fanns tre ingångar till "berget" och detta är huvudingången.



En stor "sjuka" och där pågick en operation när vi passerade så vi fick vara väldigt försiktiga så vi inte störde läkaren vid den komplicerade magoperationen.



I officersmässen hade dat varit storfrämmande 1967 och det hade förevigats på väggen.



De tekniska officerarna riktigt njöt när vi fick se de stora maskinerna som drev berget.



Förläggning för 320 man och de bodde i tre våningar och det var en väldigt lång förläggningskorridor.



Riktigt "restaurangkök" under jord där ingenting fattades. Gällde att få bra mat då underhållssäkerhet skulle finnas för 90 dagars strid.



Stridsledningscentralen, fortets hjärna, med KA 5 emblem. 



Så var det dags att gå de 111 trappstegen upp till kanonen. I dessa trappor har åtskilliga soldater burit de ca 50 kg tunga granaterna då de hissar som fanns inte var av bästa kvalitét. Vi tittade på de stora durkarna där ammunitionen förvarades. Fick även se laddhissen upp till eldrören.



Här ser vi trappan från durken upp till mellanplanet. Cirka åtta meter upp till mellanplanet där en tekniker och två soldater fanns för att vid eventuellt bortfall av ström kunna veva pjäserna för hand. Utrymmet var cirka två meter i höjd och ovanför dessa fanns pjäsplatsen där vi hade börjat vår visning.



Denna specialvisning tog ca fyra timmar och vi får tacka vår mycket kunniga guide Karl som stod ut med dessa frågvisa officerare från Strängnäs.

Vi kom med 13.00 färjan till fastlandet och från färjelägret var det endast två km till Härnösand mycket fina golfbana, hur kunde jag veta det, där vi givetvis kunde avnjuta "veckans överraskning" då det var torsdag.
Ärtsoppa och pannkaka passade ju extra bra denna "militärdag".

Klockan 20.00 rullade vi åter in i Strängnäs efter en mycket givande tur till Hemsö fästning och har ni vägarna förbi och har lite tid över så är anläggningen verkligen värd ett besök.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback