Flåm - Gaustatoppen

 
 
Börjar med en bild från vattenfallet bakom vårt boende i Flåm.
 
Nu var det dags att åka vidare och när vi lämnade Flåm så låg där tre stycken stora kryssningsfartyg som anlöp Flåm under natten. Dags för tåget för passagerarna.
 
Blev bara några km innan vi var i Aurland och åt frukost på torget och därifrån kunde vi se gårdagens utsiktspunkt på fjällvägen. Tur att vi inte gick fram till kanten! Tittade därefter på tillverkningen av den berömda Aurlandsskon - konstigt att det kunde finnas så många skomakare just här?
 
Nu blev det en ny fjällväg och det blev vägen mot Hol och Geilo som blev klar 1991. Det var första vägen som gjorde att det gick att komma från Oslo till Bergen utan att använda färja över någon fjord. När Aulandsdalen slutade blev det återigen en fjällvägg och sepentinväg uppför och nästa uppe återigen en härlig utsiktsplats.
 
Där fanns ocks rester av den gamla vägen som nu var stängd. Efter Geilo återigen tre "bratte bakker" och efter ytterligare en bit även upp Immingfjell innan det sluttade nerför mot Rjukan och dagens mål.
 
Mest känt från andra världskriget och tillverkningen av tungt vatten som ni kan läsa här

Tungtvannsaksjonen (sv. Tungt vatten-aktionen) var en sabotageaktion under andra världskriget i NorgeNorsk Hydros elektrolysanläggning för tungt vatten i Vemork vid Rjukan i Telemark sprängdes. Detta gjordes för att hindra Tyskland att få tillgång till tungt vatten, vilket var en nödvändig del i Nazitysklands kärnvapenprogram. Aktionen genomfördes på natten till den 28 februari 1943 av Kompani Linge som sorterade under Norwegian Independent Company No. 1.

Upptakt

Den 18 oktober 1942 landsattes en norsk förtrupp för att ta emot en grupp brittiska soldater. Dessa skulle anlända med glidflygplan. Svårigheter med navigeringen gjorde dock att glidflygarna hamnade ur kurs och havererade i Telemarksfjällen. De soldater som överlevde haveriet tillfångatogs av Gestapo och avrättades. 41 brittiska soldater miste livet i upptakten till Tungtvannsaksjonen.

Genomförande och efterspel

Den norska förtruppen fick vid nyåret order om att genomföra en sprängning av kraftverket i Vemork. Gruppen förstärktes med nya agenter ur Kompani Linge och skred till verket natten till den 28 februari 1943 under ledning av Joachim Rønneberg. Operationen bar namnet Gunnerside. Sprängningen har omvittnats som odramatisk, utan skottväxling. De nio partisanerna klarade inte att bära tillräckligt med sprängämnen för att totalförstöra de 18 tankar där det tunga vattnet separerades. I stället apterade de små sprängladdningar under varje tank. Explosionerna slog hål på tankarna med sammanlagt 500 kilo tungt vatten och kringflygande stålfragment perforerade exponerade ledningar och rör. Sabotörerna lyckades undkomma trots att tusentals tyska soldater genomsökte de kringliggande områdena.

Sprängningen visade sig ha endast kortsiktig effekt. Det tog tre månader innan tyskarna kunde återuppta produktionen av tungt vatten i Vemork. De allierade beslöt då att flygbomba anläggningen. Den 16 november 1943 släppte 161 amerikanska bombflygplan nära 1 000 bomber mot målet. Även om skadorna på kraftverket var små, slogs en generator ut. Detta orsakade ett längre driftsstopp. Ett tjugotal civila dödades vid bombfällningen.

Den tyska ockupationsmakten beslöt senare att montera ned och flytta hela anläggningen till Tyskland. Den första delen av transporten skulle ske med färja över Tinnsjø den 20 februari 1944. Motståndsmannen Knut Haukelid som deltagit i tungtvannsaksjonen erhöll tillstånd av motståndsrörelsen centralt att spränga färjan under färden. Sprängningen lyckades, färjan förliste varvid 14 civila miste livet.

Vi tittade i stället på den berömda solspegeln som kom upp för något år sedan och är vida känt.

Innan dagens slutmål Gaustatoppens Fjällhotell åter en brant backe men även den här gången gick det bra!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback