Brev tre!

Här kommer då brev tre från styrelsen i golfklubben! Ser ut att bli ett spännande möte på onsdag och frågan är vad försäljningen av de två hålen ger? Finns det någon villig köpare och vad vill de då betala. Skall det rädda klubben?

Håller med om att avgiften måste höjas och frågan är hur mycket. Dessutom tycker jag att städavgiften skall höjas till minst 500:- per medlem.

Öppet brev nummer 3 till medlemmarna i Strängnäs Golfklubb

I samband med vårmötet 2010 blev jag, Manne K A Koerfer, invald i styrelsen. Utöver sedvanligt styrelsearbete har jag bl. a. varit ansvarig för förhandling om nytt krögaravtal med Per och Gabriella Tågefelt.

Jag är född 1964 och uppvuxen ”på andra sidan sjön” i Västerås där jag började spela golf på Ängsö GK. Med hjälp av vår kunnige pro Anders kommer mitt hcp (12,4) säkert att nå under den magiska gränsen ”single figure”! Mitt yrkesliv har främst handlat om internationell marknadsföring och försäljning. Jag har bott utomlands i flera omgångar, nu senast i Schweiz 2007-2009. Sedan sommaren 2010 bor familjen i Strängnäs och stortrivs i den vackra Mälarstaden.
 
Det Du nu läser är tredje och sista brevet från styrelsen inför de viktiga beslut om framtiden på årsmötet den 8 december. Styrelsen vill informera om läget i stort och om sina förslag om framtida inriktning. Det är viktigt att Du tar till dig denna information inför årsmötet då vi ska fatta beslut om klubbens långsiktiga ekonomiska överlevnad med bästa möjliga golfinnehåll.
 
I utgångspunkten beskrev vår banchef Jesse Karlsson hur banan sköts, vilka maskiner som behövs, vad dessa kostar och hur mycket personal som behövs för att få den vacker golfbana i det perfekt skick som vi alla vill ha. I nästa brev påpekade klubbchefen Anders Ekman att golfen i Europa präglas av en generell avmattning med minskat spel. På riksplanet har antalet ”golfrörelser” – green-fee, nya medlemmar, antal spelade ronder, m.m. – minskat med tio procent i år. Södermanland och Strängnäs GK visar siffror som liknar de på riksplanet.

År 1996 var årsavgiften för en fullbetalande senior 2500 kr. Årsavgift 2010 har varit 4500 kr. Mellanskillnaden 2100 kr ska täcka dels 14 års inflation, dels kostnader för driften av ytterligare nio hål. Det gör den inte. Som Anders Ekman skrev; snittkostnaden för att driva en 18-hålsbana ligger kring 6 miljoner kr per år. För samma kostnad ska vi driva 27 hål. Det är inte möjligt i långa loppet. Slutsatsen ger sig själv: Medlemmarna måste stå för en större andel av kostnaderna än idag om vi inte ska fortsätta med underskott som äventyrar vår överlevnad på lång sikt.

Vi står inför ett vägval. Styrelsen har utarbetat ett förslag för långsiktig ekonomisk överlevnad med bästa möjliga golfinnehåll. Förslaget presenteras i sin helhet vid årsmötet men redan nu lättar vi på förlåten. För att minska budgetunderskottet och därmed balansera budgeten, möta konkurrensen från andra fritidsaktiviteter och öka handlingsfriheten de närmsta åren måste årsavgifterna anpassas och differentieras. Vidare föreslår styrelsen att städavgiften återinförs. Förutom värdefulla arbetsinsatser, samhörighet och delaktighet ger avgiften ett värdefullt nettotillskott. 

För att säkerställa ekonomin på längre sikt föreslår styrelsen att röda femte och sjätte hålen säljs. Intäkterna ska användas för att bygga om greenområdena på de gamla hålen, uppdatera maskinparken och minska skuldsättningen.

Finns det pengar kvar efter investeringarna kan det bli aktuellt med två nya hål på röda slingan (i skogen mellan röd 8, gul 3 och stigen mellan röd 8 och röd 9) och/eller nytt klubbhus. Dessa åtgärder ger sammantaget den handlingsfrihet som klubben behöver för att själv kunna bestämma över sin verksamhet.

Glöm inte att vi trots allt sitter med ess på handen och därmed är fria att avgöra vår framtid:

·         Strängnäs GK erbjuder tre slingor med 27 hål av varierande karaktär som alla utgår från klubbhuset.

·         Med 27 hål kan vi erbjuda hög tillgänglighet vilket är särskilt viktigt under helger och veckoslut. Det är en morot som kan locka till inflyttning.

·         Om det i framtiden blir 25 hål kvarstår ändå fördelarna ”tre slingor” och ”hög tillgänglighet”.

·         Vi har en restaurang som erbjuder varierad mat året runt till konkurrenskraftigt pris.

·         Golfbanan har betydelse för turismen. Vårt samarbete med hotellen och andra lokala operatörer ska förstärkas.

·         Vår klubb är en ”Mälarpärla” inbäddad i vacker sörmländsk natur bara några minuter per bil från stadscentrum.
 
Din närvaro, röst och delaktighet behövs.

Väl mött den 8 december 2010 kl. 19 i Djäknegården!


Kommentarer
Postat av: Janne Örebro

En tanke:

Örebro GK byggde ut till 27 hål , därefter byggdes greenområdena om och vad hände, Golfklubben sattes i konkurs ett år efter ombyggnaden.



Kan detta hända Strängnäs GK, med tanke på vad man vill göra med överskottet efter en eventuell försäljning av röd 5 och 6. Ja! Ja! Varför inte försöka sälja hela röda slingan till någon sponsor.

Den som lever får se

2010-12-04 @ 15:56:51
Postat av: UTE

Ja du Janne!

Frågan är hur det kommer att gå. Vad är någon villig att betala för marken på röd fem och sex som ligger offside.

Skall bli ett spännande möte på onsdag och frågan är vad som kommer att hända. Dessutom behövs det ombyggnad av greenområdena?

Ha en BRA vecka Janne önskar UTE!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback