Greklands nationaldag

Idag är det Greklands nationaldag och ni ställer er väl frågan hur jag har hittat detta.

Jo efter en "affärsresa" till storstaden så blev det en god lasagne till lunch hos Dimitri och då fick jag en genomgång på vad som händer i Grekland just denna dag.

Tack för lunchen och informationen och här kommer historien

Den grekiska bronsåldern uppstod kring Egeiska havet omkring 3600 f.Kr., främst på det minoiska Kreta och det mykenska Peloponnesos, och sträckte sig fram till omkring 1000 f.Kr. följd av de så kallade mörka århundradena.

Omkring 2000 f.Kr. anlände de första grekiska stammarna norrifrån in på den grekiska halvön. De främsta av dessa stammar var akajerna som följdes bland annat av joner och eoler.De byggde väldiga klippborgar som Mykene, Tiryns och Argos. Deras främsta kungar regerade i Mykene och hela deras kultur brukar kallas den mykenska.

Grekerna uppfann sitt alfabet omkring 800-talet f.Kr. Den nya kultur som uppstod omkring 800 f.Kr. bestod av flera stadsstater som grundade kolonier runt om i Medelhavet, stod emot flera persiska invasionsförsök och lade grunden till den hellenska civilisationen som Alexander den store spred över stora delar av den då kända världen.


Greklands militära styrka avtog så småningom och den romerska erövringen av Grekland inleddes 168 f.Kr. De östra delarna av imperiet kom framgent att domineras av den grekiska kulturen. När det romerska imperiet till slut delades i två delar hamnade Grekland åter i centrum: Med Konstantinopel som huvudstad spred Östrom, sedermera det bysantinska riket, den grekiska kulturen vidare ända till dess att Konstantinopel slutligen föll för det osmanska riket 1453.


Grekland förblev en del av det osmanska riket ända till 1820-talet då greker gjorde uppror och utropade sin självständighet. 1832 blev Grekland en monarki, med prinsen av Bayern, Otto I, som förste regent, i enlighet med fördraget i London samma år. 1912-13 Deltog Grekland i de båda Balkankrigen.

Efter första världskriget där Grekland blev indraget på de allierades sida så utbröt krig 1920-22 mot forna Osmanska riket, under Kemal Atatürk, då Grekland besegrades. 1936 tillträdde Ioannis Metaxas som diktator. Mussolini anföll Grekland 1940 via Albanien, men slogs tillbaka. 1941 invaderades Grekland av Tyskland, Bulgarien och Italien, och var ockuperat under återstoden av andra världskriget. Det moderna Grekland fick sin nuvarande utsträckning 1947.


Under andra världskriget utbröt ett inbördeskrig i Grekland som varade till 1949, mellan kommunister och konservativa.

Därefter var Greklands utrikespolitik dominerat av Cypernfrågan. Inrikes skedde ett rekorderligt stort antal regeringsskiften, tills Alexandros Papagos 1952 samlade landet. Han efterträddes vid sin död 1955 av Konstantinos Karamanlis.

1967 kunde militären ledd av Georgios Papadopoulos, understödd av USA, genomföra en statskupp, vilket ledde till att militärjuntan ledde landet. 1973 avskaffade Papadopoulos junta monarkin och 1974, efter att ha iscensatt en statskuppCypern under Cypernkrisen 1974, bröt militärjuntan samman. Följande år utropades en republik och Grekland blev en demokrati. Grekland gick med i EU 1981 och EMU 2001.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback