Island runt på sex dagar - Dag 6

Som vanligt en tidig morgon för att hinna med allt under dagen. Frun i huset bjöd på en riktigt härlig frukost. Pratade lite om Island med henne och tyckte att en färd över ön skulle vara intressant. Hon berättade då att de var på väg upp till "toppen" av ön just nu. Utanför stod mannen med jeepen och hästkärran bakom. De hade ett moderslöst föl som skulle sammanföras med en häst som mist sitt föl och fanns på sydsidan av ön. De skulle åka Kjölurvägen och när jag frågade hur länge de skulle vara borta så fick jag till svar att vi är tillbaka innan kvällen.

Under dagen skulle två pass passeras och så här såg det ut i det första. Sikten var näst intill noll.



I nästa pass, Holtavördurheidi, fanns rester av den gamla vägen mellan Reykjavik och Akureyri. Då gick det inte så fort att ta sig mellan städerna och inleningsvis var vägen endast för hästtransporter.



De hade här liksom på många andra ställen satt upp fina informationsskyltar som berättade om sevärdheterna.



Här ser Ni en bild på en typisk bondgård på Island. Gulaktig färg och med rött tak. De låg med någon kilometers mellanrum på de platser där det gick att odla och bedriva jordbruk.



En avstickare gjordes in i Reykholtsdalur för att först titta på Hraunfossar och Barnafoss.

Hraunfossar är en massa små vattenfall som kommer under ett lavatäcke och på en längd av cirka en kilometer rinner ner i floden Hvita. Mycket märkligt ser det ut.



Barnafoss är ett vattenfall i Hvita och historien säger att namnet kommer efter den tragiska händelse som hände en julafton för många år sedan. Två barn från trakten fick för sig att gå och titta på fallet på julaftonsmorgonen men det bar sig inte bättre än att de föll i och drunknade.



Inne i dalen ligger också Reykholt där Snorre Sturlasson, odödliggjord genom de sagor han skrev. Han föddes 1179. Denna framstående och lärde person mördades här år 1241 efter att ha råkat i konflikt med den norske konungen. 
 




Snorralaug är den badbassäng där han brukade ta emot besökare och intill denna går den tunnel som ledde till hans hem.



Efter Reykholt var det inte lång bit kvar tills vi hade fullbordat varvet runt Island. Vi tog den snabba vägen genom att åka genom betaltunneln vid  Hvalfjördur. Där fanns en viktig amerikansk marinbas under andra världskriget.



När vi kom åter till Reykjavik blev det "middag" på McDonalds och även ett besök i shoppingcentrat Kringlan som i stort liknar Tuna Park i Eskilstuna.

Efter incheckning på samma hotell som första natten blev det ett besök på bargatan och där summerades resan. Totalt blev det 210 mil och jag kan väl avslöja att det var i den lilla Toyotan som funnits med på många bilder.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback