Island runt på sex dagar - Dag 4

Efter en god natts sömn på bibelskolan och givetvis en stadig frukost bar det åter av till Egilsstadir. Tittade på flygplatsen och sedan gick färden över Islands längsta bro som var 130 m. Älven är Islands näst längsta, Lagarfjlot som är 140 km . På andra sidan ligger den mera attraktiva byn Fellabaer.



På sträckan Egilsstadir - Myrvatn finns en kall inlandsöken vilket är en av landets mest fascinerande delar. Ringvägen, som här mest består av grusväg, passerar kala lågland med vulkanisk aska och enstaka glaciala floder. Vägen slingrar sig genom bergspass och korsar brusande strömmar, utan att man får syn på nästan någon växtlighet alls. Vi hade tur med vädret så det blev en härlig tur.



Vägen var här en mycket liten grusväg. De hade på senare tid byggt en bättre väg längs en annan sträckning som vi givetvis INTE tog.



Rätts som det var uppenbarade sig Islands högst belägna bondgård, Mödrudalur. Där finns en mycket liten kyrka som en bonde byggde till minne av sin fru.


Efter ytterligare några mil kom vi till Islands ensligaste bondgård, Grimsstadir. Mitt ute i ingenting och det såg inte ut att vara någon plats för oss.



Lämnade ringvägen och styrde kosan norrut. Efter 45 km på en väg som såg ut som en "tvättbräda" kom vi så till Dettifoss. Detta är Europas kraftigaste vattenfall med en fallhöjd på 44 meter. Fallet finns i Jökulsargljufur som är en stor ravin, upp till 120 meter djup och 500 meter bred och namnet betyder glaciärflodravin. Ävnen fallet Sellfoss finns i ravinen.



Ytterligare norrut ligger Åsbyrgi, en halvcirkelformad ravin beväxt med färggranna lavar. De första vikingabosättarna trodde att ravinen hade formats av Sleipner, guden Odens flygande häst, då den slog sin enorma hov i marken.



Rundade därefter den mycket vackra halvön Tjörnes och kom sedan till Husavik. Staden är mest känd för att det är härifrån man kan åka på valsafari. I hamnen finns även ett stort och fint val museum.




Dessutom finns Islands penismuseum (Islenzska Redasafn) här. 80 st olika penisar från alla däggdjur som funnits på Island eller i dess vatten, däribland valar, hästar, rävar och en isbjörn som drev in i en av fjordarna på ett isberg. Man väntar ivrigt på den penis som sitter på en bonde som har lovat att museet ska få den när han har dött. Vi besökte tyvärr inte museet.



I stället blev det ett besök vid kyrkan som tyvärr hade stängt för dagen. Gardarsbraut är en imponerande träbyggnad i form av ett kors som byggdes 1906-1907 för att hysa 450 personer. Altartavlan visar flera av stadens invånare som poserade för en bild av Lasarus uppståndelse.



Efter Husavik bar det av till internatskolan i Laugar som liksom många andra internatskolor blir Foss hotell under skoluppehållet. En mycket fin skola med mycket bra standard på rummen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback