Island runt på sex dagar - Dag 2

Trång var det i frukostmatsalen när klockan vankades 08.00 och frukosten skulle serveras. Men det gick bra och efter frukosten väntade ytterligare äventyr.



Först var det ett besök i övernattningsstaden Vik eller Vik i Myrdal som den egentligen heter. Det är en vacker liten stad vars symbol med ett gult leende ansikte möter en överallt, kanske för att försöka motverka ryktet som Islands regnigaste plats. De flesta kommer hit för den svarta vulkansanden, klipporna och fågellivet.


Tre branta klippor som går under namnet Reynisdranger (Trollklipporna) reser sig ur havet utanför staden. Legenden förtäljer att de är troll som förvandlades till sten när de misslyckades med att ta skydd innan solen nådde dem.




Vägen fortsätter sedan över de tre karga lavafälten Myrdalssandu, Eldhraun och Skeidararsandur vilka består av sandur, en blandning av slam, sand och grus. Märkligt formade sandblock delvis övervuxna av lavar ger området en känsla av en främmande värld. Små träbroar korsar floderna och reducerar landsvägen till ett körfält. Mitt bland allt detta ligger den lilla byn Kirkjubaejarklaustur. Det var här som traktens präst levererade den "eldpredikan" som enligt de troende stoppade lavaflödet då Lakagigar hade ett utbrott 1783, vilket räddade kyrkan. Ett minneskapell, byggt 1974, hedrar miraklet.



Efter ett tag rullade vi vidare och efter en stund så såg vi Europas största glaciär på vänster sida, Vatnajökull. Den är nästan 150 km rakt över och dominerar sydöstra Island. Nedan ser Ni glaciären och i detta massiv finns Islands högsta punkt, Hvannadalshnukur, 2119 m ö h.



I oktober 1996 belägrades Vatnajökull av världens media då en fyra km lång spricka öppnade sig under glaciärens yta. På två dagar steg en tio km hög ångpelare upp ovanför isen. En störtflod förväntades, men utbrottet slocknade och den 5 november gav sig journalisterna av. Då brast issjön och ett jökellopp forsade fram med oerhörd kraft som ödelade broar och vägar och förde stora isblock med sig.





Lite fältlunch intogs, bakom en sten som skydd för vinden, eftersom det var ont om matställen längs vägen.



Sista stoppet innan dagens etappmål var den märkliga glaciärlagunen Jökulsarlon. I vattnet flyter stora isblock som brutit sig loss från glaciären Breidamerkurjökull. Isbergen, en del stora som hus, är genomskinliga och skimrar i blått när ljuset fångar dem. Det går båtar ut i lagunen så att Du kan komma mycket nära isbergen.







Glaciärlagunen Jökulsarlun utgjorde den dramatiska bakgrunden till scener i två James Bond filmer, A View to Kill (Levande måltavla) och Die Another Day.

Tio km bortom lagunen låg byn Hali där tre bröder hade varsin bondgård. Där fanns ocks ett museum och ett litet café. Där sommarjobbade två tjejer från Sverige och där fanns vår övernattningsplats 50 m från havet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback